Török Gábor: Az Orbán-rendszer Orbán után is életképes maradhat

  • narancs.hu
  • 2023. október 9.

Belpol

Olyan mélyen rögzültek a pillérek, hogy akár egy eltervezett miniszterelnök-váltást is túlélne a Fidesz – mondja a politikai elemző.

A hatalom két-három ciklus tudatos, intenzív és agresszív politikájával olyan politikai és pénzügyi erőfölényre tett szert, és annyival innovatívabb az ellenfeleinél, hogy

a leváltása egyre valószínűtlenebb. A rendszer berendezkedett. Ha nem történik előre meg nem jósolható esemény – ezt nevezi az irodalom „fekete hattyúnak” –, évtizedes távlatban sem várható változás.

Erről beszélt Török Gábor politikai elemző a 444.hu-nak adott interjújában.

Török szerint nem kizárt, hogy lehetséges akár Hatvanpusztáról is irányítani az országot nem formális politikai pozícióból. „De a rendszer már tart ott, hogy nem szorul rá Orbán napi irányítására. Az alkotó pihenhet, a gép akkor is forog” – fogalmazott az elemző. Török Gábor arról is beszélt, az olyan jelenségek, mint Matolcs és Nagy Márton vitája, Pesty László nyilatkozatai, vagy Vitézy Dávid és Lázár János csörtéi „személyes, szakmai vagy gazdasági természetű konfliktusok: erőforrásokért, befolyásért folytatott cicaharcok, nincs a politikai hatalomra vonatkoztatott jelentőségük” . Úgy mondta: nem Orbán ellen, Orbánért folyik a küzdelem, olykor Orbán biztatására. „Ma már senkiben sem merül fel, hogy amíg Orbán uralkodik, elgondolkodjon valamilyen tőle független politikai bázis létesítésén. Azok a szereplők, akik az ehhez szükséges ambíció és képesség birtokában voltak, mára oly mértékben elhasználódtak, oly mértékben olvasztotta őket magába a rendszer, hogy minimális hitelük sem maradt belülről kritizálni a hatalom politikáját.” – tette hozzá.

Az interjúban elhangzott – mivel előkerült Rogán Antal és Lázár János neve mint olyan politikusokéi, akik el tudták volna képzelni magukat a rendszer élén –, Rogán olyan mértékben „amortizálódott, hogy hiába a legfontosabb tagja a kormánynak, a mostaninál merészebb politikai ambíciói már soha nem lehetnek”. Török Gábor szerint azt beszélik róla, szabadulna a politikától, szívesebben látná magát a pénzügyi világban

A politikai elemző Tiborcz Istvánról szólva úgy fogalmazott, nem csinál titkot abból, hogy el tudná képzelni magát a mostaninál is fontosabb gazdasági pozícióban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk