A fővárosi Magdolna-negyed is választ

Új hangok

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2017/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

Balogh István Szilveszter, a Fidesz–KDNP józsefvárosi önkormányzati képviselője idén január 31-ével visszaadta mandátumát, indoklása szerint azért, mert nem tudja összeegyeztetni a képviselőséget Echo Tv-s munkájával. Ezt egészen addig mindenki elfogadta, amíg április elején ki nem derült, hogy Balogh a kerület legszegényebbjeit húzta le: a szociális alapon kiutalt házmesterlakások bérlőitől 50–300 ezer forintokat szedett be arra hivatkozva, hogy neki köszönhetik a lakást. A 24.hu információi szerint Kocsis Máté polgármester szólította fel lemondásra Baloghot, ám erről az önkormányzat csupán annyit közölt, hogy a városvezetésnek semmilyen konkrét bizonyítéka nincs, viszont a képviselő a tisztázó beszélgetésen elismerte Kocsisnak, hogy pénzügyi viták alakultak ki közte és néhány magánszemély között. (Baloghot többször kerestük telefonon, de nem vette fel.) Mivel e „vitákhoz” az önkormányzatnak semmi köze, vizsgálat nem indult. Időközi választásra viszont szükség van, Józsefváros 6. számú választókörzete április 23-án voksolhat a jelöltekre.

Apátia

A Magdolna-negyedként ismert városrész a Baross utca–Népszínház utca–Horváth Mihály tér–Teleki László tér közötti négyszög, körülbelül 5300 választópolgárral. 2014-ben alig több mint 1200-an szavaztak, Balogh 640 érvényes szavazattal nyert. Az itt lakókat nehéz megszólítani, helyi forrásaink szerint teljesen kiábrándultak a politikából, és erre ráerősített Balogh István Szilveszter példája is: az állami gondozásban felnőtt cigány fiú, akiből önkormányzati képviselő lett, kezdetben sokakat megfogott. „Hittünk benne, sokan rá szavaztak, aztán csalódniuk kellett, mert semmi sem valósult meg abból, amit a kampányban beígért. Nem is igen lehetett a körzetben látni. A lakosok nem is akarnak szavazni, nem hisznek abban, hogy lehet jobb a helyzet. Az alpolgármester a kampányában azt hirdeti, csak így tovább, Józsefváros, de azzal nem érünk sokat. Nem bánnak jól a lakásokkal, kívülről felújítják őket, belülről rohad minden szét” – meséli egy helyi lakos. A Mag­dolna-negyedben élőkkel beszélgetve nagyon hasonlókat hallottunk a továbbiakban is. „Elégedetlen vagyok a rendszerrel és a városvezetéssel. Tele van minden plakáttal, ennyit érzékelek a kampányból. Nem megyek el szavazni, a legutóbb sem mentem, minek menjek?” – mondja egy nyugdíjas asszony a Teleki téren a 99-es buszra várva.

Plakátokból valóban sok van a körzetben: a legnagyobbak és a legtöbb a Fidesz–KDNP jelöltjét, Sántha Péternét reklámozzák, ő a kerület egyik alpolgármestere. Indul a Jobbik kerületi elnöke, Huszár Péter, valamint Király Éva az Együtt színeiben. Van két független jelölt is: az MSZP és a Szolidaritás támogatásával Pityinger László, alias Dopeman, és Románné Bolba Márta evangélikus lelkész, a Közöd Civil Társaság elnöke – őt az LMP, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Liberálisok támogatják. A Fidesz józsefvárosi többségét amúgy nem veszélyezteti semmi: 11 képviselőjükkel szemben 5 ellenzéki tagja van a testületnek.

 

A rapper és a lelkész

„Akinek nem világos a kerülethez való kötődésem, az nem is ezen a földön él. Nincs olyan VIII. kerületi négyzetméter, ami ne lenne benne a Dopeman-klipekben. A magyar hiphop lokálpatriótasága velem kezdődött, a Józsefvárost én hoztam be újra a köztudatba. Amúgy a Szigony utcában nőttem fel, 2006-ig életvitelszerűen ott voltam, de attól, hogy elköltöztem, az emberi kapcsolatok nem szűntek meg, folyamatosan jelen vagyok a kerületben” – meséli Dopeman, aki jelenleg is aktívan zenél, és a buddhista főiskolán tanul. Szerinte egyértelmű volt, hogy erre vezet az útja, 2011 óta egyfajta „megmondó” ember szerepét tölti be a magyar közéletben, amire van is igény. Balogh visszalépésével pedig „megnyílt egy ajtó” a tevékeny politizálás felé. „Örülök, hogy ez éppen a Józsefvárosban történik, nem akarom kikerülni a lépcsőfokokat, ez jó kezdet ahhoz, hogy aztán feljebb léphessek.” Pityinger öntörténete szerint sok lakost megszólított a kitelepülések alkalmával, és rengeteg pozitív visszajelzést kapott. „Szeretnek az emberek. Az esélyeim jók, de nem feszülök ezen sokat, az indulásomat egyfajta felajánlásnak tekintem az emberek felé: ha élnek vele, az jó, ha nem, akkor csinálom tovább a zenémet. De ha egy olyan képviselő után, mint Balogh István Szilveszter, egy újabb fideszes tud nyerni a körzetben, akkor nyugodtan vonhatom meg a vállam, akkor nem nekem kell valamit másképp csinálni, hanem az emberek tudatában van valami, amivel jelenleg nem lehet mit kezdeni, és ezért még csak haragudni sem lehet rájuk.” Dopeman szerint iszonyatos hazugság, hogy a Józsefváros újjáépül: a kerület és különösen a Magdolna-negyed magára van hagyva, az épületekre „kívülről locsoltak egy kis festéket, meg felújították a Mátyás teret, a lakások meg dohosak, penészesek. Sok az üres önkormányzati lakás, üzlet, rengetegen élnek az utcán, az ifjúságvédelemmel senki sem foglalkozik. Én biztonságos, kulturális központként működő, vidám városrészt szeretnék látni, ami kellően csibészes, mint régen is volt. Csak akkor még volt bája, most meg a szegénységellenesség jellemzi.”

A rapper legnagyobb támogatója az MSZP. Dopeman minden pártnak írt levelet az indulásakor, hogy csatlakozzanak hozzá, az MSZP jelentkezett is. „Nem akartak rajtam farigcsálni, belátták, hogy új hangokra van szükség az apatikus tömeg megszólításához.” Veres Gábor, az MSZP kerületi elnöke azt mondja, azért álltak Pityinger mellé, mert „baloldalisága megkérdőjelezhetetlen, valódi képviseletet akar nyújtani az itt élőknek, mindenkinek megadta a telefonszámát, hogy keressék nyugodtan. Ilyen ellenszélben nem lehet jobb jelöltet találni, ha valakinek meg lehet hallani a hangját, akkor az ő. Az indulása érdekes kísérlet.” A szocialisták a kampányban aktivistákkal segítettek, a plakátoláshoz, szórólapozáshoz szükséges anyagi forrást Dopeman és baráti köre dobta össze. Helyi forrásaink szerint egyrészt az MSZP-nek fontos a győzelem, mert nemigen mutattak fel az elmúlt időszakban komoly eredményeket, legnagyobb tettük a Szigony utca átnevezése elleni tiltakozás volt.

Bolba Márta szintén függetlenként indul az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok külső támogatásával. Az evangélikus lelkész ötödik éve él a kerületben, a Közöd Civil Társaság elnökeként tevékenykedik. „A Ferencvárosban dolgoztam, amikor a VIII. kerületből elment a lelkész, idejöttem segíteni, végül maradtam és átvettem a gyülekezet vezetését. Akkor ez egy kihalófélben lévő gyülekezet volt, meg akartam mutatni, hogy a főváros közepén nem tűnhet el egy keresztény közösség. Sokat dolgoztunk és pár év alatt megerősödtünk, újjáépültünk. A gyülekezet koncepciója szerint aki a szélén van, azt nem kilökjük, hanem behúzzuk, legyen az roma, szenvedélybeteg, pszichiátriai beteg, menekült, idős. Egy lakóközösségben élünk itt (a Karácsony Sándor utcában – F. Zs.), családbarát hellyé tettük, ahol nem csak gyülekezeti tagok számára elérhető a pszichológiai segítség, a művészet- és gyászterápia. Foglalkozunk menekültekkel és szenvedélybetegek rehabilitációjával, van Biblia-óra, közös főzés és kerti vacsora. A komplex segítésben hiszek.” A lelkészt a tapasztalatai győzték meg arról, hogy elinduljon a képviselőségért. Például szót kért egy önkormányzati testületi ülésen, mert a Közöddel úgy gondolták, a lakosokat nem megfelelően tájékoztatták a szociális bérlakások igényelhetőségéről, ám a képviselők kétszer is leszavazták, hogy járjon neki kétpercnyi felszólalás. „Sokszor mondják, hogy a civileket nem választották meg, ne szóljanak semmit. Ha képviselő lennék, legalább meghallgatnának bennünket, állampolgárokat.” Bolba Márta strukturális változásokat szeretne, azt, hogy a szociális problémákra ne rendészeti megoldás szülessen, és hogy a hatalom ne tenyereljen rá a helyi szerveződésekre, hanem partnerként tekintsen rájuk. „4800 önkormányzati lakásból 1000 üresen áll, azokat hasznosítani lehetne. Lakáspályázatokat indítanánk, és jó lakóközösségeket építenénk. A gyermekvédelmi rendszer rosszul működik, az iskolában szegregáció van, az utca csak kampányidőszakban tiszta.” Bolba szerint az sincs rendben, hogy az önkormányzat 2000 lakást akar privatizálni úgy, hogy a bérlőknek felajánlják, megvehetik a lakást, amiben élnek. A romos házak felújítása most az önkormányzat feladata, ám ha magánkézbe kerülnek, erről nagy eséllyel a tulajdonosoknak kellene gondoskodni.

Anyagi támogatást Bolba a pártoktól nem fogad el. „A kampányt közösségi finanszírozásból visszük, a helyiek, civilek, barátok ezer forintjával adják össze a pénzt, főleg a plakátokra, szórólapokra és a rendezvényen fellépő zenekarokra költöttünk, illetve Udvarhelyi Tessza, a kampánykoordinátor kap egy jelképes összeget havonta, bár még egy fillért sem tudtunk neki fizetni. Majd ha összejön annyi pénz.” A Liberálisok emellett saját kiadványt is nyomtattak és dobtak minden postaládába.

Durvulás

A helyiek kettejüket tartják a fideszes induló legnagyobb riválisának, de beszállt a versenybe Huszár Péter és Király Éva is. Előbbi a kerületi Jobbik elnöke, aki szerint „fontos megmérettetés ez a mi életünkben, egy kormányra készülő pártnak egy ilyen, számára nehéz terepen is bizonyítania kell”. Házi bor- és sajtkóstolóval, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, köz­rendvédelmi sétával és utcafórummal kampányol. Fontosnak tartja, hogy ne csak a kampányidőszakban legyenek járőrök, és ne csak akkor tartsák tisztán az utcákat. Nagy gondnak tartja, hogy a hajléktalanellátásra fordított pénzek „nem a hajléktalanok érdekeit segítik, hanem a problémára rátelepedő civil szervezetek fennmaradását szolgálják”.

Király Éva négy éve él a kerületben, több civil szervezetben önkénteskedik, ahogyan hosszú évek óta az Együttben is. „Amikor a polgármester felvetette, hogy a tiniknél is legyen drogteszt, vagy amikor szóltak az iskolában, hogy nem rendelhetjük meg a kiválasztott tankönyveket, akkor kezdtem a saját bőrömön is érezni a rossz irányba mutató kerületi politikát. Súlyos gond, hogy a közterek koszosak, szemetesek, hogy rengeteg az üres önkormányzati lakás, hogy a gyerekekkel senki sem foglalkozik, pedig rengeteg potenciál van bennük, fel kellene zárkóztatni őket. A kerületi lakosoknak pedig vissza kellene adni a méltóságukat” – mondta Király Éva. (Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy az Együtt jelöltje visszalépett Bolba Márta javára. Döntését azzal indokolta, hogy ennyi ellenzéki indulóval nincs esély Kocsis Máté testületében a valódi ellenzék erősítésére. Ezért nem szabad az ellenzéki szavazatokat megosztani, az egyéni ambíciónál fontosabb a fideszesekkel szembeni ellensúly.)

Az ellenzéki és független jelöltek mellett indul a körzetért Sántha Péterné is, aki jelenleg Kocsis Máté humánügyekért felelős alpolgármestere. Kérdéseinkkel őt is megkerestük, de lapzártánkig nem érkezett tőle válasz. A Csak így tovább, Józsefváros! szlogennel kampányol, és nem meglepő módon az ő rendelkezésére áll a legnagyobb infrastruktúra. „Afféle mindenki nagymamája szerepet játszik a kerületben, kerüli a konfliktusokat, nehezen támadható” – mondja egy helyi lakos. Kampánya során osztott ételt a kerületi vezetés által bezáratott tűcsereprogram egykori székhelyén, amelyet azóta népkonyhává alakítottak, olvasott fel könyörgést a Hajléktalan Jézus szobrának avatásán – miközben a VIII. kerület a hajléktalanellenes szabályairól és az utcabútorokon elhelyezett rácsokról híres. Egy Mátyás téri fa ültetésére óvodásokat vezényeltek ki, akikkel fotózkodott is a képviselőjelölt. Jakabfy Tamás LMP-s képviselő meg is kérdezte a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, vajon a szülők hozzájárultak-e ehhez. „Először azt mondták, megvannak a hozzájárulások, aztán azt, hogy ehhez nem is kell, mert tömegfelvétel, végül csak annyit mondtak, ne kötözködjek, az alpolgármester asszony a dolgát végezte” – mondta Jakabfy, aki néhány nap után kézhez kapta a szülői hozzájárulásokat is. Ezeken azonban dátum nem volt, továbbá a szülőkkel beszélgetve kiderült, hogy a hozzájárulásokat utólag kérték tőlük; akkor, amikor Jakabfy az aláírásuk felől érdeklődött.

A közpénzen kiadott kerületi lapban csak a fideszes jelöltről van szó; igaz, egy hír mégis megjelent az ellenfelekről is. Az, amikor a Mátyás téren a Dopemant segítő MSZP-s aktivisták összetűzésbe kerültek Bolba Márta egyik támogatójával. Egy közmeghallgatás során egy Bolba Mártát támogató másik helyi lakost, Molnár Györgyöt is elővett Kocsis Máté (Molnár is tagja a Közödnek, és sokáig volt a kerületi MSZP elnöke, illetve MSZP-s képviselő), miszerint Molnár nem akadályozta meg 2002–2006 között, hogy „pályáztatás nélkül a politikai pártok minden évben 12 lakást oszthattak el maguk között”. Molnár a közmeghallgatás után a Közöd honlapján jegyzőkönyvekkel bizonyította, hogy soha nem szavazta meg e lakásosztásokat – nem úgy Zentai Oszkár akkori és jelenlegi fideszes képviselő.

Januárban, jóval a kampány előtt Sántha Péternével közölt interjút a jozsefvaros.hu. Az alpolgármester Bolba Márta tavaly szeptemberi véleménye miatt értetlenkedett, a lelkész ugyanis nem értett egyet Kocsis Máté azon kérésével, hogy egyházi vezetőként buzdítsa közössége tagjait az októberi kvótanépszavazáson való részvételre. Március közepén, a reformáció 500. évfordulóján Józsefvárosi Becsületkereszttel tüntették ki a kerületi protestáns egyházakat, az evangélikusok részéről azonban nem Bolba Mártát hívták meg. A lelkészt Kocsis nem tartja ellenfélnek – Bolba szerint a polgármester sajnálja őt, mert csak egy naiv családanya, akit megtévesztettek a háttérhatalmak.

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2017/16. (04. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra