Újabb szakaszba lép a lex CEU elleni uniós eljárás
ceu.jpg

Újabb szakaszba lép a lex CEU elleni uniós eljárás

  • narancs.hu
  • 2017. július 10.

Belpol

Már jövő csütörtökön második szakaszba léptetheti a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság.

A Bizottság a lex CEU hatálybalépése után szinte azonnal jelezte, hogy problémái vannak az egyetemet ellehetetlenítő törvénnyel. A kötelezettségszegési eljárás április végén indult, és már jövő héten a következő szakaszba léphet, írja megbízható forrásaira hivatkozva a BruxInfo.

A második szakaszban a Bizottság indoklással ellátott véleményt küld a magyar kormánynak. Ebben részletesen, pontról-pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar törvény egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek, írja a lap.

Az eljárás megindulása után a magyar kormány kifejthette véleményét a bizottságnak. Lázár János akkor azt mondta, hogy „a kormány álláspontja szerint a Bizottság egy pontot sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt”. Az eljárás második szakaszának elindítása arra utal, hogy ez nem így van.

A BruxInfo arról is beszámolt, hogy Lázár a héten Brüsszelben tárgyal, ahol két biztossal, a gazdasági ügyekért felelős alelnökkel, Jyrki Katainennel és a spanyol energiaügyi biztossal, Miguel Arias Canetével találkozik.

Azt, hogy a második körben mennyi ideje lesz válaszolni a magyar kormánynak a brüsszeli érvekre, nem tudni, a BruxInfo forrásai szerint egy, legfeljebb két hónapot kaphatnak Orbánék. Ha a kormány továbbra is kitart véleménye mellett, az eljárás annyira elhúzódhat, hogy a CEU nem működhetne tovább jelenlegi formájában. Ezzel azonban Brüsszelben is tisztában vannak, az Európai Bizottság és a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is azt szeretné elérni, hogy a CEU változatlanul működhessen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.