Központosított médiafigyelés

Visítva menekültek

  • Narancs
  • 2011. november 24.

Belpol

Csak a Nézőpont Intézet indult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szeptemberben kiírt, évi bő 300 millió forintos tenderén.

Január elsejétől a Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző Kft. végzi az egységes kormányzati sajtófigyelést, és ezért évi 360 millió forintot kap. A Mráz Ágoston Sámuel vezette cég nem először kap állami megbízást a második Orbán-kormány ideje alatt, ennek köszönhetően Mrázék a kormányváltás után piacvezetők lettek az elemző cégek közt, miután a Nézőpont Intézet tavaly már 223 millió forintos árbevételt produkált. A lista másodikja a korábbi favoritnak számító, több külföldi irodát üzemeltető Political Capital lett, amely „mindössze” 104 milliót kaszált 2010-ben.

 

Milliós médiafigyelés


Milliós médiafigyelés

Fotó: Médianézö Kft.

A mostani pályázatra egyedül a Nézőpont adta be a pályázatát, pedig több médiafigyelő cég is alkalmas lenne a 2014-ig tartó munkára, forrásaink szerint legalább négy-öt ilyen van ma a magyar piacon. „Megnéztük mi is a kiírást, nem most kezdtük a szakmát, így nyugodtan állítom: ezt a munkamennyiséget abszolválni tudtuk volna. Csakhogy amikor a feltételek listájához értünk, máris láttuk: a kiírók nem ránk gondoltak a keresésnél” – mondja lapunknak az egyik hazai sajtófigyelő cég igazgatója.

 

 


Mráz Ágoston Sámuel

A kozbeszerzes.hu-n megtalálható kiírás szerint a sikeres elbíráláshoz a pályázó cég munkatársai közt hat politológusnak és két szociológusnak is lennie kell, de a feltételek közt szerepelt az elmúlt három évben a kormányzatnak végzett média-, illetve nemzetközi sajtófigyelés, valamint hírösszefoglaló készítése, ahogy előírás volt, hogy a cég összes árbevétele az elmúlt két évben elérje a legalább 400 millió forintot. „Nekünk ennyi nem jött össze, de az elmúlt időszakban sem végeztünk kormányzati munkát. Mindez azonban nemcsak számunkra volt teljesíthetetlen, másoknak is. Mivel a kiírás közvélemény-kutatói tevékenységet is elvárt, ezért megpróbáltunk ilyen profilú cégekkel konzorciumban elindulni. Amikor megmutattuk nekik a pályázatot, visítva menekültek. Teljesen nyilvánvaló volt számukra a kiíró szándéka. Ezért is pályázott végül csak egy csapat” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő szakember az egyébként nyílt, azaz nem meghívásos pályázattal kapcsolatban.

Százmilliós megbízás a kormányszóvivő volt cégének

Havi csaknem 30 milliós állami megbízást kapott Stumpf István és Giró-Szász András volt cége, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, illetve a StrategoPoliS Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft., valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt., miután egyedüli közös pályázóként indultak el, és győztek a szeptember 7-én kiírt tenderen – tájékoztatta lapunkat hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya.

Az elvégzendő feladatok között közvélemény-kutatás, illetve szakpolitikai tanácsadás éppúgy szerepel, mint tanulmánykészítési feladatok, valamint projektmenedzsment. A minisztérium sajtóosztálya felhívta lapunk figyelmét, hogy ez a 2014-ig szóló közbeszerzés a tervek szerint teljes egészében kiváltja az összes minisztérium hasonló tartalmú beszerzéseit, megbízási és vállalkozási szerződéseit. „Az előző kormányzati ciklusban azonos célokra egy év alatt összesen mintegy 16 milliárd forintot költöttek a minisztériumok, ami jóval meghaladja az indokolt költségek mértékét” – tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtóosztálya a kilátásba helyezett központosításról.

 

De a történetnek nem ez az egyetlen kínos vonatkozása. Orbán Viktor Miniszterelnöki Hivatala ezzel a lépéssel csak még tovább növelte eddigi befolyását. Januártól ugyanis központosítva lesz a médiafigyelés, és épp a Médianéző anyagait kapják meg a különböző minisztériumok, illetve szakállamtitkárságok vezetői. Az egyes sajtóosztályoknak csak a szaksajtót kell (vagy inkább lehet?) szemlézniük ezután. A központosításról megkérdeztük a Miniszterelnöki Hivatalt, amely válasz helyett elküldte kérdéseinket a Nefminek. Az esettel kapcsolatban a politikai elemzések piacát jól ismerő forrásunk arra emlékeztet, hogy az ilyen típusú megrendeléseket mindig „bizalmi alapon” osztották le, korábban a Political Capital kapott komolyabb megrendeléseket, bár „nem ilyen dózisokban, mint most a Nézőpont”.


A Nézőpont Intézet 2006-ban indult, a mai igazgató mellett szerepet kapott az alapításnál Vukovich Gabriella, a KSH mostani elnöke, és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenlegi államtitkára is. Mráz Ágoston Sámuel az új megrendelés kapcsán azt nyilatkozta: a pályázatban megszabott feltételek teljesítése érdekében a tavaly alapított Médianéző Kft. legalább 30 új munkahelyet teremt, valamint további közel 100 embernek biztosít majd rendszeres munkát.

Az intézet honlapján a győzelmet egy közlemény üdvözölte, melyben annak örültek, hogy az ő pályázatukat tartották a legjobbnak. Kiét másét?

Figyelmébe ajánljuk