Az államtitkár és vadászati kormánybiztos szeghalmi vadászata

Zoltán bakot lő

Belpol

Jogi lépésekkel fenyegette meg lapunkat levelében Kovács Zoltán államtitkár, a Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa, a Nimród vadászújság főszerkesztője, amikor egy szeghalmi vadászatáról érdeklődtünk. A kérdéseinket válasz nélkül hagyta.

A Szeghalmi Töviskesi Vadásztársaság egyéni vadászati naplójának (vagy ahogyan a vadászok mondják: beírókönyvének) 2021. július 10-i és 11-i bejegyzései egyebek közt Kovács Zoltán őzbakvadászatait rögzítik. Amikor erről érdeklődtünk, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára, a lassan 100 milliárd forintos költségnél tartó Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa konkrét kérdéseink egyikét sem cáfolta, csupán a megkeresésünkben foglaltakat minősítette, és az összes lehetséges jogi lépéssel megfenyegette lapunkat. Kikötötte: válaszát csak teljes terjedelemben közölhetjük (ezt megtettük, lásd keretes anyagunkat).

Az egyéni vadászati napló szerint Kovács 2021. július 10-én 18 óra 45 perckor egy őzbakot lőtt. A naplóban egy rubrika üresen maradt, mégpedig az utolsó előtti sor, amelyben azt kell rögzíteni, hogy mi lett a kilőtt vaddal. Ez a „megjegyzés” rovat, ahol a hibázást, az állat megsebesítését éppúgy dokumentálni kell, ahogy azt is, ha esetleg állategészségügyi okból lőtték ki a példányt. Az üresen hagyott rubrika annak a gyanúját veti föl, hogy valami nem volt szabályos – ezt a lehetőséget több évtizedes múlttal rendelkező vadászok is megerősítették lapunknak. A megjegyzés rovatból derülne ki, mi lett az elejtett vad sorsa (elsősorban az érintett vadásztársaság tagjai számára); a vadász megvásárolta-e, hazavitte-e vagy sem. Ez alapján állítják ki ugyanis a vadászatról a számlát. Ha például a vadász megvásárolja az általa kilőtt vadat, akkor a vadásztársaságnak ezt bevételként kell nyilvántartania. A vadállatok védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996-os törvény értelmében a vad az állam tulajdona. A vad tulajdonjogának megszerzésére a polgári törvénykönyv vonatkozó előírását kell alkalmazni.

A kitöltetlen rovat hiányában egy sor kérdés nyitva marad a július 10-i, késő délutáni eredményes őzbakvadászatról.

Ha ugyanis a „megjegyzés” rubrikában nem szerepel semmi, akkor az adott vadászat szakmai és adóügyi szempontból aggályos. Ráadásul a naplót utólag módosítani vagy oda bármit beírni szabálytalan. A Narancs birtokában van a vadászati napló vonatkozó oldalának másolata, s azon minden kétséget kizáróan látszik, hogy a kérdéses „megjegyzés” rovatba nem írtak semmit.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.