Tanúvallomás irányított közbeszerzésekről

Zsebbe tenni

Belpol

A gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő rágalmazási pert indított egykori párttársa és volt helyettese, Galbács Mihály ellen. Galbács a tavalyi önkormányzati kampányban korrupciót hányt Görgényi szemére, Görgényi az állítólagos hamis vád miatt támad vissza. Most egy írásbeli vallomás borzolja a kedélyeket.

„Akkor is (és jelenleg is) minden munkánál meg volt beszélve a szükséges visszaosztások összege. A Hódút Kft. és Duna Aszfalt Kft. korszakában az önkormányzati képviselők, műszaki vezetők kisebb pénzösszegeket kaptak (…). Pályázati munkák elnyerésénél a döntéshozó, vagy a szerződést aláíró személyt kellett 20–10 százalék körüli összeggel megfizetni, a szerződés aláírása után egyből” – egyebek mellett ez olvasható Mikó János volt építőipari művezető, termelésirányító, majd építésvezető írásos tanúvallomásában. Mikó beszámolója annak a büntetőpernek a része, amelyet Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) gyulai polgármester és két helybeli vállalkozó, Piskolty Tibor és Csizmadia Imre kezdeményezett a volt fideszes alpolgármester, Galbács Mihály ellen a Békéscsabai Járásbíróságon.

Mikó János 11 évet húzott le a Hódútnál, majd miután e céget 2008-ban felvásárolta a Duna Aszfalt, az utóbbinál három évet maradt. 2011-ben ment át a Laurus Duo Kft.-hez. Mikó néhány éve Nagy-Britanniában keresi a kenyerét. 2019-ben elindult Gyulán ellenzéki képviselőjelöltként, sikertelenül, feleségét pedig rendkívüli felmondással menesztették állásából (lásd: Szólni, ha mersz, Magyar Narancs, 2020. december 17.).

Galbács a 2019-es önkormányzati választáson a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatásával indult polgármesterjelöltként, és a kampányban mintegy 14 ezer gyulai háztartásba juttatott el egy 23 oldalas anyagot. (A polgármester-választást elvesztette, de a városi képviselő-testület tagja lett.) Ebben irányított közbeszerzésekről, túlárazásokról, egy jól meghatározható vállalkozói kör és a gyulai városvezetés összefonódásáról írt. Galbács kimutatása szerint Piskolty Tibor építőipari cégei taroltak a helyi közbeszerzési pályázatokon, és az ágazatban szokatlanul magas, 16 százalékos nyereségrátával dolgoztak (lásd: Jókor, jó helyen, Magyar Narancs, 2020. július 16.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk