Kisvárosi NER: politikai bosszú Gyulán

Szólni, ha mersz

Kis-Magyarország

Egy gyulai háziorvosi asszisztenst azzal vádolnak, hogy munkahelyén tiltott politikai agitációt folytatott. A nő férje tavaly fideszes jelölttel szemben indult az önkormányzati választáson. Állásából elbocsátották, helyi blog célkeresztjébe került, és vesszőfutása az első fokú bíróságon is folytatódott.

Ködmön Zsolt, a gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője 2019. október 11-én nem sokkal déli 12 óra előtt belépett a Laktanya utcai rendelő várótermébe, ahol a rendelési idő végén egy idős emberen kívül senki nem tartózkodott. (Az intézmény központja a város másik részén van.) A bácsi kezében egy lila színű momentumos szórólap volt, amit Ködmön azonnal lefényképezett, noha az érintett tiltakozott ez ellen. (Ezért Ködmön úgy fotózott, hogy az idős úr arca ne látszódjék a felvételen.) Aztán bekopogott a rendelőbe. Mikóné Hirth Bea asszisztens nyitott neki ajtót. Az intézményvezető megmutatta a mobiljával előzőleg készített felvételt, és azt kérdezte: „Ezt hogyan gondolod?” Dőlt belőle a szó, az asszisztens egy ideig szóhoz sem jutott. Az igazgató végül nekiszegezte a kérdést: listája van arról, hogy kinek kell választási szórólapot adni? Mikóné kikérte magának a szerinte minden alapot nélkülöző feltételezést. „Pontosan tudom, hogy Ernő kért meg téged, hogy küldj el innen” – mondta. „Ez nem igaz” – vágta rá az igazgató, és a nővérek asztalát kezdte fotózni. Beosztottja rászólt, hogy ne csak arról a részről készítsen felvételeket, ahol a néhány Momentum-szórólap van, hanem az egészről, mert akkor látszik a fideszes szóróanyag, egy helyi civil szervezet, a Városbarátok választási brosúrája és az aznapi Gyulai Hírlap is (ez önkormányzati lapként a helyi Fidesz-hatalom szócsöve).

Ködmön Zsolt ezek után felhívta a gyulai jegyzőt, Csige Gábort. (Csige néhány évvel ezelőtt a közeli Kötegyánban volt a Fidesz polgármesterjelöltje.) A beszélgetés után az intézményvezető felmentette az aznapi további munkavégzés alól az asszisztenst, aki azonban jelezte, hogy nem megy el. Egyrészt az utasítást felettese nem adta írásba, másrészt kolléganőjének délben kezdődött a szabadsága, így nem maradna senki a rendelőben. „Ezt én megoldom” – mondta erre Ködmön. Nyomban feljegyzést írt, amit Mikóné Hirth Bea nem volt hajlandó aláírni, mivel az állt rajta, ő „pártpolitikai tevékenységet folytatott a rendelőben”. Ködmön ezért a másik asszisztenssel íratta alá a papírt. Végül Mikóné távozott a munkahelyéről – de a történet ezzel nem ért véget.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk