Korábban is küldött félreérthető üzeneteket diákjának a szexuális visszaéléssel gyanúsított orosházi tanár

Bűn

Két éve azért távolították el egy orosházi iskolából a szexuális visszaélés gyanújába keveredett tanárt, mert furcsa üzeneteket küldött egy 15 éves lánynak. Akkor bűncselekmény gyanúja még nem merült fel. 

Korábbi iskolájában is azért szüntették meg egy szexuális visszaélés gyanújába keveredett orosházi tanár munkaviszonyát, mert „félreérthető tartalmú” sms-t írt egy diákjának – tudta meg a Narancs.hu. 

Február második felében hozta nyilvánosságra több portál, televízió és lap, hogy „pénzért szervezhette meg egy nagyszénási apa, hogy 13 éves lányával szexeljen egy történelemtanár”. Korábban a sajtónak mind a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság, mind a Békés Vármegyei Főügyészség is megerősítette, hogy az ügynek két gyanúsítottja van, és az ügyészségi előterjesztés nyomán a bíróság a két férfi letartóztatását elrendelte.

Mindkét gyanúsított egy 13 éves gyermek sérelmére követett el – a gyanú szerint – szexuális visszaélést, az egyik gyanúsított pedig a gyermek apja, más források szerint a nevelőapja. Az egyik portál szerint a sértett általános iskolás lány meghallgatásán felmerült, hogy korábban apja (vagy nevelőapja) szexuális viszonyt létesített vele. Viszont utóbb a lapok pontosítottak, és már nem írtak arról, hogy lányát pénzért ajánlotta volna fel a tanárának a vele egy háztartásban élő férfi. A 13 éves lány a történtek óta a nagymamájánál van.

Az esetre február elején derült fény, s ekkor, február 3-án az Orosházi Rendőrkapitányság az apát és a történelemtanárt is őrizetbe vette, február 7-én pedig az érintett nagyszénási általános iskola fenntartója, a Békéscsabai Tankerületi Központ megszüntette az orosházi óraadó tanárral a megbízási szerződést. Az esetről a sajtó csaknem három héttel később, február 20-án adott először hírt.

Ám arról nem vagy alig szóltak a hírek és a beszámolók, hogy a nagyszénási általános iskolában óraadó történelemtanárként dolgozó N. Z. korábbi munkahelyéről, egy orosházi általános iskolából is sorozatos furcsa ügyei miatt és a gyermekek védelme érdekében távolították el.

A helyi közvélemény rádiós bemondóként és vőfélyként is ismerni véli az előzetes letartóztatásban lévő tanárt. A helyiek úgy tudják hogy rendszeresen késett a munkából, óráit nem kezdte el időben, emellett egyes hírek szerint az itallal is gondjai akadtak, és volt, hogy beosztásához nem illően viselkedett a gyerekek előtt. Sajtóinformációk szerint egy korábbi volt tanítványával, egy 15 éves lánnyal is próbált kapcsolatot kialakítani, akinek szexuális tartalmú üzeneteket küldött. Mostani kihallgatásáról olyan meg nem erősített hírek szivárogtak ki, hogy nem tagadta kapcsolatát a 13 éves nagyszénási lánnyal, de ehhez hozzátette: szerelmesek egymásba.

A Narancs.hu kérdéseivel megkereste a férfi korábbi munkahelyét, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát. Válaszában Víghné Pintér Lilla igazgató azt írta: „Két évvel ezelőtt megszüntette a férfi munkaviszonyát intézményünk, miután egy tanulónak félreérthető tartalmú sms-t írt. Ha bűncselekmény gyanúja is felmerült volna, haladéktalanul feljelentést tettünk volna, ám mivel ilyenről akkor sem a szülők, sem a diákok, sem pedig a pedagógusok nem tudtak, a férfi eltávolítása volt a legtöbb, amit tehettünk. Iskolánk semmiféle visszaélést nem tűr meg, különösképp akkor nem, ha azt gyermekek sérelmére követik el” – írta.  

Mindemellett felmerül a kérdés, ha korábbi munkahelyén ilyen kifogások merültek fel az ötvenedik életévet már korábban betöltő, egyébként kifejezetten jó szaktanárnak tartott N. Z.-vel kapcsolatban, s emiatt elbocsátották, akkor hogyan taníthatott nem sokkal később az Orosháza melletti nagyközségben, Nagyszénáson. Kérdéseinkkel a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz és a Békéscsabai Tankerületi Központhoz fordultunk.

A rendőrségtől azt kérdeztük, megfelel-e a valóságnak, hogy az édesapa vagy nevelőapa abúzust követett el a lány ellen. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy tudott-e a rendőrség a történelemtanár korábbi munkahelyén történtekről, így arról, hogy mikor és miért bocsátották el. „Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében említett büntetőeljárással kapcsolatosan a rendőrség a nyomozás részleteiről, illetve az abban érintettek személyi körülményeiről az eljárás és a sértett érdekeire tekintettel nem ad tájékoztatást” – válaszolta a Narancs.hu-nak a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

A békéscsabai tankerülettől az iránt érdeklődtünk, hogy a nemrégiben még a nagyszénási általános iskolában óraadóként dolgozó N. Z-ről tudták-e, hogy korábban az Orosházi Református Általános Iskolában dolgozott, s hogy onnan a gyermekek védelme érdekében bocsátották el. Tudni szerettük volna, hogy az orosházi történések után a történelemtanár hogyan taníthatott egy másik általános iskolában? A Békéscsabai Tankerületi Központ vezetője, Bánki András azt írta kérdéseinkre, hogy az Orosházi Református Általános Iskola fenntartója nem a tankerület, így az eset kapcsán nem rendelkeznek információval.

Az ügy szóba került a Békés megyei önkormányzat legutóbbi, február végi képviselő-testületi ülésén is. Itt Németh Sándor (Momentum), a megyei közgyűlés orosházi képviselője tett arra javaslatot, hogy a történtek miatt a következő ülésen hallgassák meg a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetőjét. Ám a többség végül arra hivatkozva nem támogatta ezt a felvetést, hogy folyamatban lévő büntetőügybe semmilyen módon nem kívánnak beleavatkozni.

(Címlapképünk – Orosháza látképe – illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?