Megszúrta azt, aki segíteni akart a barátnőjének

Bűn

Ittasan, sértett férfibüszkeségből szúrt három évvel ezelőtt egy vaskúti fiatalember. Előzetesbe került, kiengedték, Budapestre jár dolgozni – most megy a börtönbe 3 és fél évre.

A huszonnyolc éves Sz. M. 2018. augusztus 28-án este barátnőjével és annak két gyermekével ment Vaskút egyik utcáján. Az asszony lemaradt kicsit, mert az egyik gyereket tolta a kerékpáron. A gyerek sírt, vigasztalni kellett. Odaért a nőhöz egy ismerőse, aki felajánlotta, hogy segít tolni a biciklit. Az asszony elfogadta a segítséget.

Sz. M. egyszer hátranézve azt látta, hogy a párját egy idegen férfi kíséri. Ez nem tetszett neki, visszafordult, és – a bírósági iratok szerint – szitkozódva ment oda az idegen férfihoz, aki hasonlóan reagált a támadó fellépésre. Mindketten ittasak voltak. Dulakodtak, Sz. M. elővette zsebéből a bicskáját, amelynek pengéje 9 és fél centi hosszú, és legalább kétszer a másik férfi felsőteste felé szúrt.

Az egyik döfés a bal felkart érte, a másik a test bal oldalát, áthatolva a tizedik bordán, a hasfalon, eltalálta a lépet.

A sértett a vérveszteség miatt sokkos állapotba került. A kórházban életmentő műtétet hajtottak végre rajta, ki kellett venni a lépét, tehát a szúrás maradandó fogyatékosságot okozott.

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés miatt 3 év 8 hónap börtönre ítélte a huszonnyolc éves férfit tavaly májusban. Az ügyészség nem fellebbezett, a vádlott és védője azonban igen, elsősorban felfüggesztett büntetés érdekében, másodsorban enyhítésért. A távollévő Sz. M.-et védő ügyvéd, Major Tina a Szegedi Ítélőtáblán csütörtökön az írásbeli fellebbezést kiegészítve arról beszélt, hogy Sz. M. élete az eset óta nagyot változott, tettének következményei hatottak rá, az előzetesben töltött időszak is.

A Szegedi Ítélőtábla jogerős végzése helybenhagyta a Kecskeméten született ítéletet, nem enyhít a büntetésen: egy ember sem reagálhat így, ha sértve érzi férfiúi büszkeségét. A 3 év 8 hónap börtön és a közügyektől való eltiltás is jogerőre emelkedett. Mezőlaki Erik bíró tanácsa úgy látta, az életveszélyt okozó testi sértésért kiróható büntetési tétel – 2–8 év – középmértékétől jó indokkal tért el lefelé a törvényszék, figyelembe véve a körülményeket. A védő indítványa nyomán törölték az elsőfokú ítélet indoklásából azt, hogy a törvényszék illetékességi területén elszaporodott a testi sértés, és ezért is indokolt a súlyosabb büntetés. A törvényszék ugyanis adatokkal nem támasztotta alá, hogy tényleg ez lenne a tendencia.

 
Mezőlaki Erik bíró indokolja a végzést a Szegedi Ítélőtáblán, csütörtökön. Fotó: a szerző felvétele
 

Súlyosbítani sem lehet a büntetést, mert bár az eset 2018-ban történt, és a vádlott beismerte tettét, mégis 2 és fél év telt el a jogerős ítéletig. Az idő múlása enyhítő körülménynek számít.

A vádlottat korábban nem büntették, bár miközben ez az ügy zajlott, ittas vezetésért szintén eljárás indult ellene. Akkori párjával már nem él együtt, de van komoly barátnője, családként élnek. Sz. M. targoncavezető, Budapestre jár dolgozni, a hét elején elutazik, hétvégére ér haza. Most ez az élet is megváltozik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?