Neten közvetíthette ámokfutását a buffalói lövöldöző

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 15.

Bűn

Tíz embert ölt meg, elfogták. A rendőrség gyanúja szerint „gyűlöletbűncselekmény” történt.

Buffalo, 2022. május 15.

Rendőrök a New York állambeli Buffalóban elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. május 14-én. Legkevesebb tíz ember életét vesztette és hárman megsérültek, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben. A hatóságok az elkövetőt őrizetbe vették.

MTI/EPA/Brandon Watson

Legalább 10 ember meghalt és hárman megsérültek, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalóban szombaton délután.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az elkövetőt őrizetbe vették. A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi fejkamerával, élőben közvetíthette a lövöldözést az interneten, és azt is vizsgálják, hogy közzétett-e egy kiáltványt is. 

A hatóság emberei szerint a gyanúsítottat Payton Gendronnak hívják, 18 éves, és a New York állambeli Buffalótól körülbelül 200 mérföldre délkeletre fekvő Conklin városából érkezett a helyszínre. A férfit még szombat este kihallgatta az amerikai szövetségi nyomozó hivatal (FBI) is.

A hatóságok „gyűlöletbűncselekménynek és faji indíttatású erőszakos szélsőségességnek” nevezték a lövöldözést. A hivatalos közlések szerint 13 emberre lőtt rá, közülük 11-en afroamerikaiak, ketten pedig fehérek. A szupermarket egy túlnyomórészt afroamerikaiak által lakott negyedben található, körülbelül 3 mérföldre (csaknem 5 kilométerre) északra Buffalo belvárosától. A rendőrök lezárták az áruház parkolóját.

A szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres a golyóálló mellényen kívül katonai stílusú ruházatot is viselt, és a húszas évei elején járó fehér férfinek tűnt.

„Ott állt, a fegyvert az állához szorította. Mi folyik itt? - kérdeztük. Levette a sisakját, eldobta a fegyvert, és a rendőrök elfogták”

– számolt be az esetről a 20 éves Braedyn Kephart.

A CNN szerint a férfi január óta tervezte ezt az akciót, „kiáltványában” fasisztának, antiszemitának és fehér felsőbbrendűnek tartja magát. 

L?v?ld?z?s Buffal?ban

 
Rendőrök a New York állambeli Buffalóban elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. május 14-én. Fotó: MTI/EPA/Brandon Watson
 
 

 Kathy Hochul, New York állam demokrata párti kormányzója azt írta a Twitteren, hogy „szorosan figyelemmel kíséri a szülővárosa, Buffalo egyik élelmiszerboltjában történt lövöldözést”. Közlése szerint az állami tisztviselők felajánlották segítségüket a helyi hatóságoknak.

Az Erie megyei seriff hivatala közölte, hogy a teljes rendelkezésre álló személyzetét arra utasította, hogy segítsenek a buffalói rendőrségnek.

Anthony Coley, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Merrick Garlandot, a tárca vezetőjét is tájékoztatták a lövöldözésről.

A bűntény alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2021 márciusában, a Colorado állambeli Boulder egyik élelmiszerboltjában egy fegyveres 10 embert megölt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?