Varga János: Egészségtan (Drogok)

  • 2003. november 20.

Egotrip

Szesz:

Drogok

Drognak nevezek minden olyan anyagot, amit azzal a céllal veszünk magunkhoz, hogy üzenjünk szervezetünknek. Nem elsősorban anyag vagy energia mivolta, hanem információtartalma a lényeges. A droghatáshoz természetesen szükséges a szervezet megfelelő anyagi és energetikai háttere, de maga a drog szervező munkát lát el. Ezt a definíciót némileg módosítja a pszichopunktúra elmélete - amennyiben itt a drog nem anyagi természetű -, de a meghatározás napjainkban még praktikusan helytálló.Az eufória nem az ittasság, hanem a részegedés függvénye. Tehát ha idődimenzióra vetítjük az ittasságot, majd a függvényt deriváljuk, akkor a görbe maximumai megmutatják az eufória idejét.

Szinergia: Vétek egy éjszaka leforgása alatt különféle, egymástól idegen szeszes italokat fogyasztani. Nem az alkohol együttes menynyisége, hanem a járulékos anyagok széles spektruma bánik el a méregtelenítő apparátussal. A finom, előkelő italok - melyek önmagukban pompás mámorba kísérnének - együtt összeesküvést szítanak ellenünk.

Másnaposság: Legnehezebb feladat a szervezet megszólítása. A másnapos szervezet nehezen találja meg a közös nevezőt a külső tényezőkkel. A sértődött szervezet nem szívesen áll szóba velünk sem. Alig veszi tudomásul a figyelmeskedő kávét, köszönet nélkül hagyja az első cigarettát. Nem mutat békülékenységet a gyógysör elfogyasztása után sem. Ne adjuk fel! Csak kéreti magát. Jegyezzük meg: mindig van valami, ami jólesne. Nem mindig nyilvánvaló, hogy mi is az, de tudnunk kell, hogy létezik. Vizsgáljunk át egy boltot pénztártól pénztárig, és ha másképp nem, kizárásos alapon találjuk meg, mi az. Lehet, hogy egy félreeső sarokban bujkál. Lehet, hogy a hűtőben van, vagy a süteményespultnál, esetleg a pénztárnál. Ha megtaláltuk, ne sajnáljuk rá a pénzt. Járjunk kedvében a sebzett szervezetnek, és lepjük meg joghurttal, túrórudival, kólával, kovászos uborkával vagy amit épp a szeszélye kíván. Ha sikerül kedvében járnunk, bőségesen meghálálja. Becézgessük, ha kell, vegyünk repetát, és meglátjuk, megered a nyelve. Először csak félmosollyal valami békülékeny tréfát motyog, aztán megint hallgat, de végül fékezhetetlen monológba kezd, és alig győzzük lesni a kívánságait.

Ellenségünk, a biogén amin: Melegben erjedt borok, olcsó sörök, romlott ételek eleve tartalmazzák e káros anyagokat. De képződhetnek bennünk magunkban is, amikor rezes pálinkák, túlkénezett borok rombolnak végig az anyagcsere cikornyás útjain, itt-ott levágva fontos kanyarokat. Általában mégis beteges erjedés útján keletkeznek, amilyen a bélvéragy effektus során is lezajlik. A biogén aminok olyan fehérjetorzók, amiket elsőre sajátjaként ismer fel testünk, de hamar lelepleződnek, mikor beépüléskor képtelenek funkcióba állni. Ettől a legrémisztőbbek: mint egy megcsonkított rokon valami rossz álomban. Csökevényes ligandumok, hiányzó funkciós csoportok bukkannak elő a fekete csuha alól. Mit is várhatnánk tőlük? Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a biogén aminok szervezetünk legfőbb ellenségei. Ölik a májat, vesét. Rongálják az erek falát, kiváltképp a kötőhártya kényes ereit, bénítják az idegeket, és ezek felelősek az izomremegésért is. Felbontják a szinapszisokat, gyorsítják az öregedés folyamatát.

Füves vérzékenység: Megfigyelt tény, hogy mikor valaki rendszeresen, sűrűn, nagy mennyiségben fogyaszt marihuánát, bizonyos vérzékenység lép fel. Egy ponton megszakad a kaszkád. Feltűnhet ez egy gondatlanságból szerzett seb után, orrvérzéskor, vagy mikor körömágyaink vérbe lábadnak. Timsó, alkohol nem állíthatja el ezt a vérzést.

Gyógyszere ismeretlen, így csak remélhetjük, hogy nem adódik olyan baleset, amikor nagyobb seben keresztül veszélyes mennyiségű vér veszne el.

Mi mást kívánhatnánk magunknak, mint hogy életünk javát éber, de higgadt szárnyalásban tölthessük el? Ezért fontos, hogy mindig a megfelelő drogot alkalmazzuk. Mellőzd a zaklató hatású szereket, mint az ócska kender, lőre borok stb. Keresd az élénkítő hatású készítményeket, de ne fanyalodj konyhastimulánsokra! Kombináld élelmesen a hallucinogéneket a szimpatikus hatású drogokkal! Mindig győződj meg róla, hogy tiszta, jó minőségű anyagot használsz, ne átalld előbb máson kipróbálni. Minden drog tartalmaz némi mocskot, de vegyük tudomásul: a szervezet ellenreakciója is része az élvezetnek (ez a hippokratészi droghatás).

Amikor a szervezet szólít meg minket. Ilyeneket mond: Hányj! Szarj be! Ájulj el! Remegj! Hogyan érthetünk szót vele, miképp nyerhetünk feloldozást a szigorú parancsok alól? Mint minden normális kapcsolatnál, ez esetben sem szabad hosszú pórázra engednünk partnerünket. Ha ma elhányjuk magunkat, holnap beszarunk! Nem táncolhatunk úgy, ahogy a szervezetünk fütyül ránk. Álljunk a sarkunkra, és éreztessük vele, hogy nem ő a világ. Titkoljuk el ez időre, hogy igenis ő az. Hitessük el vele, hogy ezzel az egész porhüvellyel nekünk csak alkalmi a kapcsolatunk, így ha elájulunk is, csak vele szúrnánk ki. Minél jobban sikerül ezt magunkkal elhitetni, annál jobban beveszi.

Persze zsarolni fog: ha nem szarsz be, kiszakad a vastagbeled, és meghalsz autointoxikációban. Ha nem ájulsz el most, elpattan egy ér az agyadban, és süketnéma leszel halálodig. Hogy nyomatékosítsa követeléseit, izzadni kezd. Tudnunk kell, hogy ilyenkor valójában csak próbára tesz minket, istenigazából ő se szeretné, ha lehánynánk. Ki szeretné provokálni, hogy imponáljunk neki; és ez az egyetlen dolog, amiben engednünk kell. Gyűrd le a tarajos roszszulléthullámokat, szorítsd össze a gyűrűizmaidat, csípj magadba, és lazíts: ez a hosszú távú kapcsolat titka!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.