Hoffmann mint kecske (vagy tehén)

  • Kálmán C. György
  • 2013. szeptember 3.

Első változat

Milyen érzés lenne, ha Hoffmann Rózsát hirtelen leváltanák? Ugye, nagyon megkönnyebbülnénk?

Vicces országunk legjobb portálján folytatódik a viccekre épülő blogocskák sora, újabb epizóddal (az eddigieket lásd például itt meg itt meg itt).

*

A minap egy közösségi portálon (meglehetős – helyi – sikerrel) felvetettem, hogy a kormány rendkívüli népszerűségre tehetne szert, sőt a választások idejére is számos szavazatot biztosíthatna magának, ha most, azonnal, az iskolakezdési káosz tetőzéséhez igazítva menesztenék Hoffmann Rózsát. Nem azért, mintha ő volna a legalkalmatlanabb kormányunk tagjai közül (nehéz volna a választás), és nem is azért, mert a miniszterelnök (vagy az államtitkár asszony minisztere) ne értene egyet mindazzal, amit a hölgy tesz és mond. Nem. Pusztán azért, mert pedagógusok és szülők tíz- és százezrei könnyebbülnének meg, üdvözölnék a kormányfő határozott (és példátlan) lépését, s ezzel rengeteg szavazat gyűlne a kormányzó erő számára. Jövő tavasszal sokan csak arra emlékeznének, hogy milyen kemény kézzel tett rendet a kormányfő (és az ő pártja) az oktatás zűrzavarában.

Ne higgyük persze, hogy egy ilyen lépés bármin is komolyan változtatna – minden sínre van már téve, és a kormánynak esze ágában sincs levenni onnan (vagy másfele kanyarítani a sínt), aki pedig átvenné az oktatásügy irányítását, talán rokonszenvesebb, szelídebb, gondolkodóbb karakter lenne, de aligha várható, hogy nagyon mást csinálna. Tehát: még ha megszabadulnának (megszabadulnánk) is Hoffmann Rózsától, ez nem volna igazi megkönnyebbülés. Csak látszólagos és átmeneti. De bőven elég ahhoz, hogy a kormány potenciális szavazók százezreit állítsa maga mellé – s ez neki elég is.

Valahogy eszembe jutott erről egy vicc, így szól (egy változata például itt):

Elmegy egy ember a rabbihoz. – Rebe, nagyon kicsi a házam. Van feleségem, hét gyerekem, és nem férünk el. – Azt mondja a rabbi: – Akkor vidd be a kecskét a házba. – Az ember értetlenkedik: – De hát rabbi, nagyon kicsi az a ház! – Csináld csak, amit mondtam, és gyere vissza egy hét múlva. – Egy hét múlva visszatér az ember, és panaszkodik: – Rebe, olyan kicsi a házam! Van feleségem, hét gyerekem és egy kecském is, olyan szűken vagyunk! – Azt mondja erre a rabbi: – Akkor vidd be a tehenedet is a házba. – Az ember tiltakozik, de hasztalan. A következő héten újra jön: – Rebe, olyan kicsi a házam! Van feleségem, hét gyerekem, de most ott a kecske is, a tehén is… Nagyon szorosan vagyunk már! – Mire a rabbi azt mondja: – No, akkor most vidd ki a kecskét meg a tehenet! – Már másnap ott az ember, és széles mosollyal újságolja: – Rebe, olyan szép nagy lett a házunk!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.