Magyar Király hotel - Bistro Tíz

  • kertész lesek
  • 2014. június 20.

Ételhordó

Az Ételhordó munkatársa a laza stílussal és a hideg barackkrémlevessel ismerkedik Székesfehérváron.
false

Pár évtizeddel ezelőtt meg azzal büszkélkedtek a bedekkerek, hogy Székesfehérvár belvárosát a lakberendezés Mekkája, a Domus áruház zárja le. Ma sincs másképp, ám ki lenne az a bolond, aki a divatjamúlt panelépületet dicsőítené, amikor a szomszédságban, ha úgy tetszik, a falához tapasztva büszkén áll a Magyar Király Hotel? Igazából az 1980-as években a bútoráruházat ragasztották az évszázados, ám sokáig menthetetlennek látszó szállodához, és akkor legszívesebben le is bontották volna, ám azóta megfordult a széljárás. A Magyar Királyt felújították, négy csillag van a bejáratán, a Domust viszont úgy hagyták. Nem csoda, hogy kínai vegyesbolt lett, s Napsugárnak nevezték el.

A szálló étterme is új nevet kapott. Úgy hívják, Bistro Tíz, ami azt jelzi, hogy a királyi városba is megérkezett az új típusú vendéglátás. "A Bistro Tíz laza stílusának köszönhetően kiváló helyszín üzleti megbeszélések, családi és céges rendezvények lebonyolítására, és olyan gasztronómiai élményt szeretne nyújtani, amely hiánycikk a székesfehérvári vendéglátópiacon" - olvassuk a honlapon, ám ennél sokkal csábítóbb, hogy hatalmas terasza van. Azt éppenséggel nem mondanánk, hogy szerda délután telt ház lenne, de azért ülnek itt-ott. Elég meglepő, hogy mindössze egy pincér viszi a teljes üzletmenetet. Előbb-utóbb ránk is sor kerül. Az ételválaszték inkább hagyományos, pontosan olyan, amilyet egy vidéki szálloda éttermébe saccolnánk. Ez lenne a "laza stílus"?

A hideg barackkrémleves (690 Ft) külsőre olyan, mint egy tányér felvert tojás, amit rántottának készítettek elő, legszívesebben beleszórnánk egy marék sót. Szerencsére az íze nem ilyen, valóban barackos, bár inkább szörpre emlékeztet, amit megbolondítottak némi tejszínnel. Az alján néhány falat gyümölcsöt is észlelünk, de ilyet rostos üdítőkben is találni. A borjú zsiványpecsenyére (2590 Ft) viszont nem mondhatunk rosszat. Kiválóan elkészített hússzelet hever tócsniágyon, ami hál' istennek inkább a könnyű palacsintatésztát, mint a megszokott ólmos lángost juttatja eszünkbe, de a lecsós-szalonnás körítés sem nehezíti el az egészet. Az pedig, hogy megszórták koktélparadicsommal, nos, egyáltalán nem volt ostoba ötlet. Az már inkább, hogy a végére hagyott créme brulée (690 Ft) külsőre pont olyan, mint a leves, csak éppen kisebb tányérban, egy babapiskóta és egy szelet narancs társaságában érkezik. Máshol vaníliapudingnak hívják az ilyet.

Legközelebb inkább sörözni fogunk Fehérváron.

Figyelmébe ajánljuk