Torockó

  • kertész lesek
  • 2016. június 24.

Ételhordó

A hagymás rostélyos az 1980-as éveket idézi

Ma már legfeljebb Deák Bill Gyula zenés rendezvényein köszön vissza az alvilági Kőbánya, s az egykori koszfészket különben is aranyfüsttel vonta be a nosztalgia. Amúgy a régi világból nem sok látnivaló maradt, ezért nem is csoda, hogy Óbudához hasonlóan errefelé is egyre nagyobb respektje van az úgyhagyott épületeknek. Csakhogy Kőbánya nem tud felmutatni Krúdy-kvalitású törzsvendéget, meg aztán úgyis mindenkinek csak a sör jut az eszébe róla, így a vendéglátás továbbra is helyiérdekű maradt. Néhány éve mutattuk be a Gergely utcai Zila vendéglőt (Kertész lesek, 2011. július 7.), most pár utcával arrébb mentünk a Martinovics téren álló kerthelyiségbe.

false

A Torockó ugyancsak nagy múltú létesítmény, méghozzá kétszeresen. Ha hihetünk beharangozójának, Kőbánya legrégebbi vendéglőjéről van szó, bár az 1906-os alapítási dátumot látva biztos lennének, akik ezzel vitába szállnak. Abban viszont nem lehet vita, hogy a tulajdonos másik állítása – 1985 márciusa óta viszi az üzletet – hatalmas kitartást, lelkesedést feltételez.

A masszív rönkbútorokkal berendezett, muskátlis kerthelyiség szimpla nyárdélutáni fröccsözésre éppúgy alkalmas, mint – muszáj a hivatalos kifejezést használnunk – esküvői és egyéb családi rendezvények lebonyolítására. Az étlap nem sokat változhatott az elmúlt harminc évben, bár igaz, hogy akkoriban azért nem volt magától értetődő a bélszín, a libacomb, s talán a harcsapaprikás sem. A haltepertőért (1200 Ft) is Szegedig kellett vonatozni. Nem mondanánk, hogy az itteni leverné a nagy hírű folyóparti konkurenciát, de előételnek, még inkább sörkorcsolyának tökéletes. A gombaleves (590 Ft) egyértelmű visszaesés, mintha nem tudták volna eldönteni, hogy sós legyen vagy inkább csípős, így végül egyik sem lett. A hagymás rostélyos (1900 Ft) az éttermi ántivilágot idézi. Az 1980-as éveket, de nem rossz értelemben. Egy ilyen rostélyosért (pacalért, libamájért, pékné csülökért stb.) az akkori ínyencek képesek voltak keresztülvillamosozni a fél várost, és mennyire élvezték!

Amúgy a kiszolgálás barátságos, s nagyon klassz a madártej is (950 Ft).

Figyelmébe ajánljuk