„Az USA legszívesebben agyonlövetné Orbánt”

  • narancs.hu
  • 2014. november 22.

Fekete Lyuk

Salvador Allendéhez hasonlítja Orbán Viktort, s bármikor beröffentené újra a békemenetet Bayer Zsolt. Orbán nem kér belőle, de ő akkor is megvédi. Téboly és gonoszság ezerrel.

A Peruban, Chilében, illetve Húsvét-szigeteken a királyi televízió számára harmincrészes filmsorozatot forgató Bayer Zsolt hazatérvén e mesés tájakról, rögtön sietett is a Heti Válaszba, hogy az útja során tanultakat (Allende, Pinochet, satöbbi) megossza az övéivel. Az persze, hogy Bayer Zsolt durva baromságokat mond, önmagában nem hír, de szavaiból az derül ki, hogy nyilván önerőből finanszírozott egzotikus kalandtúrája során véletlenül lenyelhetett egy alacsonyan szálló Szaniszló Ferencet, s most az ordibál kifelé belőle. Hát, neki sem lehet könnyű… Figyeljék csak!

false

„Az Egyesült Államok soha nem volt gátlásos, ha saját vélt vagy valós érdekei érdekében kellett fellépnie. Ha már most jövök Chiléből, hadd utaljak az ottani példára. Az Egyesült Államok nem volt rest titkosszolgálatával, pénzével, katonai támogatásával odaállni Pinochet mellé a demokratikusan megválasztott chilei kormánnyal szemben. (…) Orbán Viktort egyszerűen el akarják tüntetni a magyar politikából. Legszívesebben agyonlövetnék, mint Allendét, de azt nem tehetik. (…) És pontosan ezért mondom, és üzenem ez úton is: a Békement tartsa szárazon a puskaport.” De hogy biztosak legyünk a dolgunkban, Bayer szavait maga a Heti Válasz is így fejti meg: Bayer „Chilei példák alapján állítja: ellenfelei Orbán Viktort a legszívesebben likvidálnák, a Békemenetet pedig provokátorok vernék szét.” És ez nekik tök oké. Ám az is igaz, hogy Bayer azt is mondja ebben az interjúban, hogy „Itt tényleg mindenkinek elment az esze?” A kérdés költői, a válasz még inkább: ha még csak az esze…

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?