Mi az? 1,15 milliárd közpénzből van, Schmitt Pál lánya vezeti és esküvőket tartanak benne

  • narancs.hu
  • 2018. május 31.

Fekete Lyuk

A hvg.hu inkognitóban bejárta a Varga Mihály által kilobbizott és Schmitt Gréta által irányított „emlékházat”.

A hvg.hu munkatársa a NER leglényegére bukkant, amikor inkognitóban bejárta az 1,15 milliárd forintnyi közpénzből Varga Mihály közbenjárására újjáépített budai Klebelsberg-kastélyt,

false

 

Fotó: MTI

És hogy mi lenne a NER leglényege?

Természetesen a magánzsebek állami pénzzel való kitömése. Ez a Schmitt Pál lánya által irányított létesítményben úgy valósul meg, hogy bár az 1,15 milliárd forint közpénzből felújított kastélyt úgy harangozta be a kormány, hogy az elsősorban oktatási és kulturális központként fogja a közjót szolgálni, az „emlékhelyet” főleg esküvők lebonyolítására használja egy magáncég, a kastély többi része pedig szállodaként működik.

Mint azt a hvg.hu újságírója tapasztalta, Klebelsberg-emléktárgyakból nincs sok, azt a keveset viszont csak azokon a ritkaságszámba menő napokon lehet megtekinteni, ha nincs esküvő. Ha pedig van, a hajdani kultuszminiszter cuccait nemes egyszerűséggel elpakolják.

Egyébként itt alakult meg nemrégiben Orbán 4. kormánya – történt mindez a lagzihelyszín közelében, a nem bérelhető, viszont üresen álló könyvtárszobában.

Az 1,15 milliárd közpénzből felújított kastélyt a volt köztársasági elnök, Schmitt Pál lánya, Schmitt Gréta irányítja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?