Mundruczó és Schilling nyilatkozott a párizsi vérengzésről

  • 2015. január 9.

Fekete Lyuk

„Európa a tolerancia és befogadás kontinense. Itt senkit nem érhet atrocitás bőrszíne, szexuális orientációja, etnikai hovatartozása vagy vallási meggyőződése miatt.”

A Krétakör és a Proton Színház a Facebookon tette közzé a két rendező közös nyilatkozatát:

Mi, akik annyi mindent köszönhetünk a Francia Köztársaságnak, a felvilágosodás, a szólásszabadság, a kulturális sokszínűség és tolerancia hazájának, megrendülésünket és együttérzésünket fejezzük ki a 2015. január 7-én történt terrortámadás kapcsán. Aljas és elvakult gyilkosok lemészárolták a Charlie Hebdo szerkesztőségét, ártatlan és védtelen embereket: újságírókat és művészeket. Nincs szó, amely leírhatná a döbbenetet és a fájdalmat, amit érzünk. Nem tehetünk mást, mint fejet hajtunk az áldozatok előtt, és mielőbbi megnyugvást kívánunk a hozzátartozóknak.
Nem pusztán egy szerkesztőséget, de egy egész civilizációt ért támadás. Ez az a pillanat, amikor újból hitet kell tennünk a szabadság eszméje mellett. Mi, mindannyian, akik Európában élünk és európainak érezzük magunkat, kiállunk a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás elidegeníthetetlen joga mellett. Soha nem következhet be olyan helyzet, amikor valakit azért támadnak meg, mert kifejtette véleményét. Akkor sem, ha az a vélemény radikális.
Ugyanakkor azt sem tartjuk kevésbé fontosnak kinyilvánítani, hogy Európa a tolerancia és befogadás kontinense. Itt senkit nem érhet atrocitás bőrszíne, szexuális orientációja, etnikai hovatartozása vagy vallási meggyőződése miatt.
Tiszteletet az áldozatoknak! Büntetést a tetteseknek! Védelmet Európának!

Mundruczó Kornél és Schilling Árpád

Figyelmébe ajánljuk