A tranzakciós illeték karrierje

Felcsuti Péter

Szép karrier elé néz a tranzakciós illeték; alighogy kitalálták, már fel is emelték a mértékét, ráadásul várhatóan a hatályát is kiterjesztik az értékpapír-műveletekre. Végre egyszer könnyű dolga van a kormánynak – különösebb erőlködés és belemagyarázás nélkül hivatkozhat Brüsszelre.

Az Európai Bizottság „összeurópai kezdeményezésként” 2014. január 1-jétől javasol bevezetni egy forgalmi típusú adót az értékpapír-műveletek után. Ám, hogy az új adónem beváltja-e a hozzáfűzött reményeket, az korántsem egyértelmű.

Az adó ötletét eredetileg James Tobin Nobel-díjas amerikai közgazdász (1918–2002) vetette fel a spekulatív valutamozgások megakadályozása érdekében, amelyek már az 1970-es években komoly gondokat okoztak egyes fejlődő országokban. (Egészen pontosan az adót még Keynes javasolta 1936-ban a Wall Streeten folyó spekuláció meggátolására – Tobin, aki Keynest mesterének tekintette, ezt az ötletet elevenítette fel.) Érdemes emlékeztetni arra, hogy maga Tobin korántsem tartotta ötletét ideálisnak, ám a valódi alternatívát – közös világpénz, közös monetáris és fiskális politika, illetve intézmények – politikailag nem tartotta kivitelezhetőnek (tegyük hozzá, ma sem az), így aztán, ahogy fogalmazott: „Sajnálattal a második alternatívát vagyok kénytelen javasolni, amivel némi homokot lehetne szórni a túlságosan is hatékonnyá vált pénzügyi rendszer kerekei közé.”

A szakirodalom igencsak megosztott a Tobin-adó hatékonyságát illetően. A lényeg: semmilyen empirikus bizonyíték nem támasztja alá, hogy kapcsolat lenne az adó okozta költségnövekedés és a spekuláció okozta volatilitás csökkenése között, magyarán, hogy az adó elriasztaná a spekulációt. Az viszont empirikusan bizonyított, hogy – mint minden adó – ez is csökkenti a piacok likviditását, és ezzel a piaci allokáció hatékonyságát, hiszen nagyon nehezen lehet megkülönböztetni a normális kereskedelmi és kockázatcsökkentő tevékenységet (ami kívánatos) a túlzott (??) mértékű spekulációtól (ami nem kívánatos). Vegyük észre, hogy alapértelmezésben a spekuláció normális része a piacgazdaságnak, önmagában sem jogi, sem erkölcsi szempontból nem szankcionálható, illetve szankcionálandó. A bizonytalan tartalmú „túlzott” jelző az, ami miatt a politikusok a spekuláció elleni fellépést sürgetik.

Az egyetlen konkrét példa, a svéd mindenesetre kifejezetten kontraindikatív: néhány évnyi kísérletezés után a svéd állam visszavonta az értékpapír-műveletek megadóztatását, miután sokkal kevesebb bevétel folyt be, mint amennyire a hatóságok számítottak, nem utolsósorban azért, mert a forgalom drasztikusan csökkent (ti. Londonba terelődött át).

A Tobin-adó uniós bevezetése egyike annak a seregnyi intézkedésnek, amelyet a válság hatására és vélhetően a közvélemény nyomására elsősorban a politikusok erőltetnek, akik számára a gazdasági racionalitás nem feltétlenül tűnik elsődleges szempontnak.

Az EU által támogatott kezdeményezésnek ugyanis a leggyengébb pontja éppen az, amitől Tobin is óvott: ha nem általános, azaz nem minden országra kiterjedő, akkor nagyon könnyű kijátszani, és éppen a legnagyobb szereplők képesek erre, akiket korlátozandó a rendelkezés tulajdonképpen megszületik. Adott esetben ugyanis nem csupán arról van szó, hogy Európán kívüli országok – főként az Egyesült Államok – nem csatlakoznak a kezdeményezéshez, de még uniós tagállamok, köztük a világ második legnagyobb pénzpiacát működtető Nagy-Britannia sem.

Így aztán bátran lehet a svéd jelenség megismétlődésére számítani: a forgalom elterelődik, az adótól várt bevétel csökken, ráadásul az adó éppen azokat fogja sújtani, akik nem spekulálnak, vagy az ilyen jellegű tevékenységük egészen biztosan nem éri el azt a mértéket, hogy büntetni kéne. A kisebb, fejletlen tőkepiacokkal rendelkező országokban, tehát nálunk is, az adó hatása várhatóan még kedvezőtlenebb lesz. A forgalom elterelődésére és általában a megtakarítási hajlandóság valamekkora gyengülésére lehet számítani.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?