A magyar filmművészet új nagyjai – Kálomista, Goda és Divinyi viszik a pénzt

Film

Nem lesz Pálfi-féle Toldi, a Filmalap nem támogatja a filmtervet. Viszont lesz helyette sok más. Például Goda Krisztina, Divinyi Réka és Kálomista Gábor filmje, a Veszettek jelen állás szerint több mint 1 milliárd forintot kóstál majd.

Nagy volt mostanában a sürgés-forgás a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) háza táján. Lement a Magyar Filmhét (amiről minden fontosat megírtunk, amit érdemes volt tudni), és a kuratórium is hozott egy-két döntést, amelyek így vagy úgy, de a jövőben nem kis hatással lesznek az úgynevezett magyar filmre. A sort időrendben visszafelé kezdjük, a nagy port kavart Pálfi-sztorival.

Toldi vége

Az MNF nem támogatja a Toldi-filmet, legalábbis Pálfiét biztosan nem. Hosszú ideje ment már a huzavona a 2,5 milliárd forintos gyártási költségre becsült film körül. Bár elfogadták Pálfi filmtervét, támogatásra megfelelőnek ítélték, sőt Havas Ágnes – a Katona kultúrpolitikai sorozatának legutóbbi vitáján – az elmúlt 20 év legjobb forgatókönyvének nevezte a Toldit, csakhogy mivel elég sok pénzről lett volna szó, a filmalap elkezdett külön feltételeket szabni. Az első körben elvették volna Pálfitól az akciójelenetek rendezési jogát, sőt, azt is megszabták volna, ki csinálja azokat, majd némi kompromisszum után pilotot akartak. Pálfi – aki közben a legjobb rendező díját nyerte el a Szabadesésért Karlovy Varyban – ebbe is belement volna, de ekkor már több mint 1 éve húzták az agyát, és hát elég sok interjút adott, amelyek során újra meg újra őszintén elmondta a véleményét a filmalapos nehézségekről. Végül arra kérte a filmalapot – persze nevezhetjük ezt ultimátumnak is, a lényegen aligha változtat –, hogy október 15-ig döntsék el, akarják-e a Toldit vagy sem. És október 16-án kiderült, hogy nem lesz Toldi. Az MNF döntőbizottsága szerint „még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani”. Körülbelül ugyanezt mondta Havas Ágnes Veiszer Alinda kérdésére is a Katonában, csak a mihez tartás végett hozzátette, hogy nem mindenáron kell, hogy létrejöjjön a Toldi. Az Index szürreális videójában – amely a filmhét megnyitóján készült – még Andy Vajna is csak annyit mondott a kérdésre, hogy lesz-e Pálfi-féle Toldi, hogy: „reméljük.” Hát úgy tűnik, a reménykedés kevés volt.

false

 

Fotó: MTI

Közben nyilatkozatot adott ki a Magyar Filmművészek Szövetsége is, amelyben felszólítják „a filmalap döntnökeit, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és ne akadályozzák tovább a Toldi megvalósítását abban a szellemben, ahogy azt a filmalkotó elképzelte”. Pálfi György Facebook-oldalán reagált:

„Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj –”

Ugyanez a döntőbizottság három döntést is hozott nemrég (itt, itt  és itt), amelyeknek sok kicsi része és rengeteg érintettje akad.

Van például forgatókönyv/filmterv fejlesztés célú pályázat, amelyet sikeresen abszolvált Kocsis Ágnes (Éden) és Szász János (Léderer-ügy), így szintet léphetnek a pályázati bürokrácia című társasjátékban, Kocsis 2 millió, Szász 4 millió forint segítséggel, míg Sas Tamás (Szemérmetlen Szofi) ezúttal nem nyert. (Zárójelben a benyújtott filmtervek tervezett címe – C. D.) Gárdos Péter (Királycsel) végső könyvét elfogadták, Almási Tamás (Pipások) forgatókönyv-fejlesztését pedig a végső verzió elkészültéig 2,5 millió forinttal segítik, addig Török Ferenc (Hazatérés) forgatókönyvének harmadik verzióját szintén jóváhagyták és annak fejlesztésének folytatásához, a negyedik verzió elkészüléséhez 500 ezer forintot adnak, míg Török másik tervének (Delfin) második verzióját is leokézták, és 2 millió forinttal támogatják a végső létrejöttéig. De akad filmgyártás célú pályázat is, amelyen Madarász István (Hurok) 280 millió forintos támogatást kap, így gyakorlatilag felkészülhet a forgatásra, úgy tűnik zöld utat kapott.

Nem mondanánk, hogy mindent könnyű követni – hányadik verzió, hol melyik a végleges –, de az biztos, hogy a filmalap mindent precízen jelez. Így többek között azt is, hogy egyedi célú pályázat keretén belül a Budapest International Documentary Festival 2 327 000, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által benyújtott „Im memoriam’… retrospektív nemzeti filmünnep vetítéssorozatát” 5 162 400, a XIV. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok pedig 2 140 000 forint támogatást kapott. (Ezek az események mára le is zajlottak.)

De van a filmalapnál marketingpályázatra vonatkozó döntés is: a Swing című filmre a Swing Kft.-nek 25 millió forint visszatérítendő támogatást ítéltek meg. Ez már csak azért is érdekes, mert Fazekas Csaba filmjét – amely információink szerint készen van, már dobozban várja, hogy vetítsék –  a forgalmazó, az A Company Hungary Kft. nem engedte  nevezni a filmhétre (ezt a katonás beszélgetésen az elmondottak alapján Török Ferenc is megerősítette).

Összeférhetetlen? Ugyan!

A döntések közül a végére hagytunk egy ínyencséget. Itt van ugyanis Goda Krisztina Kakukkfiók című filmje – újabban Veszettek címen fut –, amelynek Kálomista Gábor a producere, a forgatókönyvet pedig Divinyi Réka jegyzi. Ez még önmagában nem lenne különösebben érdekes, mert a Goda–Divinyi páros nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem – amelynek producere többek között a filmszakmáért felelős kormánybiztos, Andy Vajna volt – vagy a Kaméleon. Vagy van ez a nem éppen elhanyagolható tény, hogy Divinyi Réka 2012 óta a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, aki részt vesz a támogatásokról döntő szakmai bizottság munkájában is. Persze ez az MNF szerint nem jelent összeférhetetlenséget, mert a forgatókönyvet Divinyi még 2011-ben írta, mikor még nem volt a filmalap tagja, a jogokat pedig eladta a filmet jegyző Megafilm Kft.-nek, a filmről szóló döntésben pedig nem vett részt, hiszen érintett. Azonban Goda Krisztina filmjének legutóbb a filmgyártás célú pályázaton további 39 millió forint támogatást ítéltek. A filmalap ugyanekkor hozzájárult a teljes költségvetés 990 millióról 1 milliárd 50 millióra emeléséhez is, amelyből az MNF teljes támogatási összege 732 millió!

false

 

Fotó: MTI

Közben úgy tűnik, elég nagy port kavart a Toldi-ügy a filmalap belső berkeiben is. A vs.hu információi szerint az öttagú testületből emiatt áll fel Miskolczi Péter producer. Kilép Divinyi Réka is, de ő állítólag már fontolgatta egy ideje a kilépést. (Egyébként az ominózus szavazáson Andy Vajna, Havas Ágnes és Divinyi Réka a Toldi támogatása ellen voksolt, leszavazva Miskolczi Péter producert és Kovács András Bálint filmesztétát, akik támogatták volna a filmtervet.)

Hát így fest jelenleg a magyar film helyzete, betagozódás van és kussolás, ellenkező esetben kivéreztetés és kicsinyesnek nem éppen nevezhető megtorlás. Egyébként meg kirakatünnep és álakadémia. Hasít a magyar film.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?