Elkészült a magyar televíziózás egyik legszörnyűbb műsora

  • Gera Márton
  • 2016. október 25.

Film

Kínos, alkohol- és izzadságszaggal párolgó baromság lett a Tömény történelem. A szereplők isznak, mi meg szenvedünk.

„A mesélők egytől egyig tökrészegek” – hirdeti büszkén az amerikai formátum alapján készülő Tömény történelem már a legelső percekben, és rövid ideig azt is gondolhatnánk, hogy ez csak a reklám vagy valamiféle poén része, de sajnos hamar kiderül, hogy egyáltalán nem. Mert ez a műsor tényleg arról szól, hogy a nehezen érthető szempontok alapján kiválogatott szereplők a sárga földig isszák le magukat, és aztán elkezdik mesélni a történelmet, a tévé előtt ülő nézőnek pedig ezen nagyokat kellene nevetnie. Hogy ez elméletben sem igazán vicces, az alighanem másodlagos, a legnagyobb baj, hogy ez az ismeretterjesztőnek távolról sem nevezhető blődség az értelem legcsekélyebb formáját sem mutatja.

Hiszen nehéz rájönni, miért gondolta poénosnak valaki, ha Biri Balázs „humorista” böfögéssel és káromkodással tarkított mondatai arról szólnak, hogy Dracula, vagyis III. Vlad fejedelem „egy fasz volt”, Mátyás király meg folyton csak hímzett. Ostobaság az egész, ez elsőre is világos, és túl azon, hogy a humornak a szele sem érinti a műsort, hogy ennek az abszurdhoz semmi köze, még azt is kénytelenek vagyunk nézni, ahogy ezeket a szánalmas csacsiságokat színészek játsszák el; legalábbis próbálkoznak, és a táncoló Hunyadi Mátyás láttán könnyen felderenghet az Irigy Hónaljmirigy Show, amely hosszú éveken át rémisztgethette a hazai tévénézőket.

Proszit, Zolee!

Proszit, Zolee!

 

Ám most ezt utóbbit is sikerült alulmúlni, mivel a Tömény történelem második felében Ganxsta Zolee meséli el Koppány és Vajk történetét, kétségkívül alternatív, de érdekesnek vagy szellemesnek nem igazán nevezhető módon. Bár az sem segít, hogy másodpercekig kell nézni, ahogy a pálinkával már megismerkedett Ganxsta Zolee belefúj egy alkoholszondába, és közben a „geci zsaruk” is elhangzik. Haha. És nyilván még nagyobb haha, amikor „a kurva kellemetlen emberek, a besenyők” betelepülnek az üres telekre, vagy amikor Géza fejedelmet egy argentin dog megmarja.

Belegondolni is szörnyű, mi jöhet a következő részben, amelyben II. Andrásról és Gertrúdról, valamint Bem Józsefről mesélnek. Mindenesetre a két mesélő láthatólag remekül elvan az alkohol és a röhögő stáb társaságában. Legalább ők jól érzik magukat.

Vetítik hétfőnként 22.00-tól a Comedy Centralon

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?