"Imádom Benny Hillt" - Harrison Ford filmsztár

  • Steiner Kristóf
  • 2011. március 24.

Film

Legújabb filmje, az Ébredj velünk londoni díszbemutatójára megbűvölt újságírónők és kábult hoszteszek gyűrűjében érkezett, oldalán filmbéli partnerével, Rachel McAdamsszel. E kitüntetett alkalomból beszéltünk vele.

Legújabb filmje, az Ébredj velünk londoni díszbemutatójára megbűvölt újságírónők és kábult hoszteszek gyűrűjében érkezett, oldalán filmbéli partnerével, Rachel McAdamsszel. E kitüntetett alkalomból beszéltünk vele.

*

Magyar Narancs: Még mindig elbűvöli a hölgyeket. Nemrég olvastam egy interjút az Indiana Jones-sorozat korai szakaszának hősnőjével, azt mondta, azóta sem dolgozott olyan inspiráló színésszel, mint ön. Hogyan emlékszik vissza rá?

Harrison Ford: 'szintén szólva sehogy, a nevére sem emlékszem. Ez persze túlzás, imádnivaló volt, de tény, hogy valószínűleg mélyebb benyomást tettem rá, mint ő rám.

MN: Korábban általában kalandfilmekben és drámai szerepekben láthattuk. Az Ébredj velünk egy romkom.

HF: A helyzet az, hogy a legtöbb vígjátékba nem sok irónia szorult. Szeretem a komédiákat, de ha nem elég szarkasztikus a szerep, inkább nem vállalom.

MN: A film szinte pontról pontra követi az Ördög Pradát visel történetét, mi fogta meg benne?

HF: Mit mondhatnék? Öreg vagyok, és örülök, ha vicces szerepeket kapok.

MN: Be szokta kapcsolni a tévétreggelente?

HF: Soha. Csak akkor kelek fel egy reggeli műsor kedvéért, ha vendégnek hívnak. Ilyenkor a reklám kedvéért elmegyek, hogy az aktuális filmemről beszéljek. Amikor nem pörög a kamera, rémes viccekkel próbálnak szórakoztatni, vagy a nőkről kérdeznek, amikor pedig már adásban vagyunk, nem foglalkozom a műsorvezető kérdéseivel, csak arról beszélek, amit előre elterveztem. Én elég jó vagyok ebben, mint látja.

MN: Most, hogy így csevegünk, úgy látom, a cinikus veterán szerepe eléggéközel áll az ön valódi személyiségéhez.

HF: A karakterem önelégült, és semmi más iránt nincs bennem tisztelet, csak a saját pályám ésönmagam iránt. Ezzel remekül tudok azonosulni.

MN: Nem kedveli az újságírókat?

HF: "rákat beszélgethetnénk a média hatalmáról a világunkban, de irreleváns volna. Egyikünk sem azért van ma itt, hogy nagy életigazságok nyomába eredjünk, hanem azért, hogy eladjunk egy terméket. A régimódi újságírást szeretem és tisztelem. Ilyesmivel ritkábban futok öszsze, mint fehér hollóval; mindenki az amerikai kultúráról és a magánéletemről kérdez.

MN: Akkor beszéljünk olyasmiről, amiről tudom, hogy fontos önnek: nemrégiben Cancúnba látogatott egy környezetvédelmi konferenciára.

HF: Mindennél jobban érdekel, hogy a gyermekeink egy élhető világban nőjenek fel, egy zöld bolygón, mindenféle szempontból civilizált környezetben; 25 éve szelektíven gyűjtöm a hulladékot, kerülöm a húsevést, és ma már csak elektromos autóval járok. A konferencia a Föld tengereinek megmentését szorgalmazta. Találja ki, melyik három állam nem tagja a szervezetnek!

MN: Feltételezem, hogy a legbefolyásosabbak.

HF: Így van. Andorra, a Vatikán és az Egyesült Államok. Országok, melyek a gazdagságról, a spiritualitásról és a hatalomról híresek.

MN: Diane Keatonnal évtizedek óta barátok, ebben a filmben azonban gyűlölik egymást. Nehezére esett?

HF: Nem. Megfelelőmennyiségűpénzért bárkit képes vagyok gyűlölni.

MN: A legjobb barátait is?

HF: Hogyne. Most dolgoztam együtt az egyik legjobb barátommal, Daniel Craiggel a Cowboyok és űrlények forgatásán, abban a moziban is egy rendkívül kellemetlen embert alakítok. Cowboyok és űrlények: olyasféle film lesz ez, amit az emberek szívesen megnéznek manapság.

MN: Nagyon szórakoztató a rendíthetetlen pesszimizmusa, kicsit Micimackó barátjára, Fülesre emlékeztet. Ki az, aki képes még önt is nevetésre bírni?

HF: Imádom Benny Hillt. A kedvenc komikusaim Steve Martin és Robin Williams. Robin Williams kicsit magamra emlékeztet: olyan, mintha a saját világában élne.

Steiner Kristóf

ÉBREDJ VELÜNK

Megkerült Indiana Jones ikertestvére. A két testvér mint két, Harrison Fordra nagyon hasonlító tojás; alig különbözteti meg őket valami egymástól. Egyikük kalapot hord és a frigyládák és keresztes lovagok kiöregedett kézre kerítőjeként ismert, a másik nem hord kalapot (öltönyt visel), viszont a médiadzsungelben nyomja. Persze nem akárhol, hanem a híradó istenei között, akik nem a büféasztaloknál, hanem háborúkban szerzik sebesüléseiket. Hősünknek, ha anya szülte volna, bizonyára Pulitzer Emmy-nek hívnák a mamáját; van kismillió díja, ám ez sem kíméli meg a corporate akarattól: vénségére, merő kénytelenségből persze, egy főzőcskéző-celebelő reggeli tévéműsorig süllyed. Pont oda, ahol Annie Hall nagymamája, Diane Keaton uralja a pályát. Hírek és műfaji előrejelzés következik; a két ikon közt a screwball nevű vígjátéki küzdősport szabályai szerint szellemes adok-kapok várható. Jórészt teljesülnek is az ilyen irányú elvárások, a sztárok rutinosan odateszik magukat, a fiatalabbak meg majd kifutják magukat máshol. Harrison Fordnak már a kristálykoponyák körül is jobbára csak bohózati feladatai adódtak, az Indiana Jones e legújabb, tévés kalandkörnyezetbe helyezett részében pedig már a koponyák is viccesen kacsingatnak; csupa kedves tévés háttérmunkás, aki mind nagyon tart a zord nagyságtól. Felbukkanásakor talán csak azért nem zendít rá a zenekar John Williams híres nyitányára, mert ez mégiscsak egy munkahelyi romantikus komédia. Annak viszont egész tűrhető.

- kg -

Az UIP-Duna Film bemutatója

Figyelmébe ajánljuk