Kálomista Portikról: „Kialakult így egy normális kapcsolat“

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Friss lapszámunkban portrét közlünk Kálomista Gábor, „a kun származású ember” szakmai pályájáról.

Írásunkból kiderül, hogyan lett az agrármérnök-végzettségű, egykori lelkes téeszes, majd balatoni vállalkozó negyedszázad alatt a magyar filmgyártás meghatározó figurája, a köztévé egyik fő beszállítója, a Thália Színház igazgatója, a NER kultúrfelelőse. Ehhez közel egy tucat olyan, a kulturális életben aktív forrással beszéltünk, akik kapcsolatban voltak Kálomistával.

Kálomista beszélt nekünk ismerőséről, Simicska Lajosról is, Orbán Viktorról, akinek az évértékelőiről a következőket mondta: „Orbán jól vezeti az országot, nem hátrál meg, és kiáll a magyarokért. Szeretem hallgatni, elmegyek a beszédeire, ha időm engedi.” A cikkben természetesen a Kút-botrány is szóba kerül, azt Kálomista a „gyűlöletkampány” és „provokáció” szavakkal írta le.

Más filmesek is mentek hozzá, ha el kellett intézni valamit

Arról is írunk, hogyan került kapcsolatba Kálomista Portik Tamással – legalábbis Kálomista interpretációja szerint. A sajtóban már korábban is felmerült ez a kapcsolat, mivel a Portik–Laborc-jegyzőkönyvben két filmet említenek, a Majdnem szűz című Kálomista-produkciót és a Megy a gőzös című P. Koltai Gábor-filmet. A jegyzőkönyv szerint Portik arról beszél Laborcnak, hogy bizonyos – nem túl jó – filmek azért tudnak nagy nézőszámot produkálni, mert ő „lereklámozta őket” egy online felületen. Kálomista korábban azt mondta a Portikhoz fűződő viszonyáról, hogy helyszínek bérlésén kívül üzleti kapcsolat nem volt közöttük. Mostani beszélgetésünkön ugyanakkor arra utalt, hogy „több filmet reklámoztak ott, Portik mindenkit megtalált valahol. Azt akarta, hogy a művészvilághoz legyenek kapcsolatai. Más filmesek is mentek hozzá, ha el kellett intézni valamit”. Portik és Kálomista a börtön után drogügyletekbe és más alvilági üzelmekbe keveredő fiúról szóló Zuhanórepülés előkészítésekor kerültek kapcsolatba, a rendező Novák Eriken keresztül. Kálomista így emlékszik a találkozásra: „Novák Erik elvitt a Gellért-szállóba egy találkozóra, én nem tudtam, kivel. Az alvilágról nem lehet nélküle filmet csinálni, mondta Erik, amire annyit mondtam, hogy ne hülyülj. Aztán Portik közölte, hogy úgy tudja, az alvilágról akarunk filmet készíteni. Dehogyis, én egy forgatókönyvet szeretnék leforgatni, válaszoltam. Elkérte a forgatókönyvet, először nem akartam odaadni, végül kapott egyet. Két hét múlva hívott telefonon, hogy találkozzunk Erik nélkül, mondtam, hogy erre nincs időm, sem kedvem. Akkoriban azt írták az újságok, hogy elévültek a bűncselekményei, csak az olajozásról cikkeztek, nem néztem annyira utána. Szocialista kormány volt, és nem volt olyan ismeretség, akitől esetleg többet megtudhattam volna. Mindenesetre Portik kézzel belejegyzetelt a könyvbe, hogy hitelesebbek legyenek a jelenetek. Aztán kiderült, hogy több helyszín, ahol forgatni akartunk, hozzá tartozik. Ebben segíteni akart, amit elfogadtunk. Volt olyan is, hogy nem tudtunk elintézni útlezárásokat, de az embere telefonált egyet, és pár perc múlva ott álltak a rendőrök haptákban. Kialakult így egy normális kapcsolat. Nem volt titok, kiírtam a vége főcímben is.” Portik aztán egy másik Kálomista-film, a Kaméleon stáblistáján is feltűnt.

A Kálomista Gáborról írt portrét a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Valakicske
  2017. január 04., szerda 20:20
  Ez a fószer örök életére téesz -ágazatvezető marad és kész.
  Szellemileg, mentalitásilag és kinézetileg is.
  Egyébként pedig egy undorító ............................. (szabadon választott a főnév)
 2. 2
  rworse
  2017. január 04., szerda 22:25
  A Portik tematikáról jut eszembe, hogy a Ripost ugye enyhén szólva nem régi lap, de már legalább a huszadik olyan cikknél tartanak, amelyek Juhász Péter hajmeresztő rágalmazásával foglalkoznak - természetesen zömében Portikozva. Nem akarok idézgetni, hajmeresztő. Egyet általánosítva kiemelek.
  Most szinte naponta jelentetnfk meg valamit annak a csűrés csavarásából, hogy megkérdezték Portik valami emberét Juhászról, és ő mondott (mármint a szájába adtak) mindenféle baromságokat. Az "elemző" részben például olyanokat voltak képesek leírni, hogy az adott napon "Máig nem tisztázott körülmények között a Nemzeti Választási Irodánál megjelent az MSZP-s Nyakó István és egy magánszemély mellett mintegy húsz kisportolt fiatalember, akik népszavazási kérelmet akartak beadni."
  ?!?!?!?!?!?!?!?!
  A cikk szerint pedig Juhász Portik emberének segítségét kérte volna, hogy ezeket az ártatlan fiatalembereket feketítse be, valljon ellenük, mintha bármi rossz szándékkal lettek volna ott a választási irodánál, hovatovább Juhász meg akarta rágalmazni a fiatalembereket, hogy ők Nyakót akarták volna megakadályozni!!!!!!!!!!!!!!

  Komolyan mondom, a Ripostot olvasni valami olyan... - nem találok megfelelő hasonlatot, mert nincs. Az orwelli jelző is csak eufemizmus lenne a Ripostra. A 888 vagy Magyar Vizsla vagy Magyar Idők vagy Tények vagy bármi más kismiska ahhoz képest. Valami hihetetlen dolgokat írnak ott össze, és a jelek szerint büntetlenül.
 3. 3
  rworse
  2017. január 04., szerda 22:27
  portikozva
  jelentetnek
  csűrés-csavarásából
 4. 4
  tiszapolgári
  2017. január 04., szerda 23:20
  Kálomista: Halló!
  Portik: Halló, itt Portik Tamás. Emlékszik még rám?
  Kálomista: Hogyne, két hete történt, a Gellértben. Elkérte a forgatókönyvet.
  Portik: Először nem akarta ideadni.
  Kálomista: …
  Portik: Végül kaptam egyet. Miért gondolta meg magát?
  Kálomista: Arra gondoltam, ha Vajna Timi belejavíthat a forgatókönyvekbe, akkor én miért szőrözzek. Ismeri a mondást, több szem többet lát.
  Portik: Köszönöm. Tudja, én soha nem feledkezem meg a barátaimról. Egyszer majd kérhet tőlem valamit.
  Kálomista: Hát, éppen szükségünk lenne egy útlezárásra…
  Portik: Vegye úgy, hogy már el is van intézve.
  Kálomista: Örülök, hogy kialakult így egy normális kapcsolat.
  Portik: Hát még én! Mindig nagyon szerettem a művészetet.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...