Tamil tigrisből Cannes hőse

Film

Hogyan lett tagja a később brutális terrorszervezetként elhíresült Tamil Tigriseknek? A Cannes-ban győztes Dheepan főszereplőjét, Antonythasan Jesuthasant kérdeztük.

16 évesen gerilla lett, belépett a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) harcosai közé. Nem várta meg, míg a Tamil Tigrisekből a világ egyik legrettegettebb terrorszervezete válik, 19 évesen kilépett, és Franciaországban talált menedéket. Író lett és éttermi mosogató, mígnem idén a cannes-i vörös szőnyegen találta magát: ő a főszereplője a fesztivál nagydíját elnyerő Deephan – Egy menekült története című filmnek. Skype-on beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Kamaszként csatlakozott a Tamil Tigrisekhez. A saját akaratából tette vagy kényszer hatására?

Antonythasan Jesuthasan: 16 éves voltam. Az én döntésem volt, senki sem kényszerített.

false

magyarnarancs.hu: Miért döntött így?

AJ: 1983-ban csatlakoztam. Kamaszgyerek voltam, aki mást se látott maga körül, mint hogy háború dúl minden fronton. Ezt a harcot a Srí Lanka-i kormány indította a tamil kisebbség ellen. Kézenfekvő volt, hogy csatlakozom a Tamil Tigrisekhez. A Tigrisek ez idő tájt gerillaszervezetként működtek. Gerillakiképzést kaptam én is, kitanítottak a fegyverek, a robbanószerek, a gránátok használatára.  Az életem tipikus gerillaélet volt: részt vettem a harcokban, terjesztettem a Tigrisek propagandáját.

magyarnarancs.hu: Élvezte ezt a fajta életet?

AJ: Küzdelmes élet volt, de élveztem. Kamasz voltam. Három és fél év múlva azonban otthagytam a Tigriseket. 19 éves voltam ekkor.

magyarnarancs.hu: Milyen rangban szolgált?

AJ: A nyolcvanas években az LTTE még nem az a hierarchikus katonai szervezet volt, amilyenné a kilencvenes években vált. Nem volt rangom, csak egy becenevem. „Övnek" neveztek, de ne kérdezze miért, én sem tudnám megmondani. Nem kaptunk sem egyenruhát, sem ellátást, semmit sem.

false

magyarnarancs.hu: A civil tamilok hogy viszonyultak a Tigrisekhez? Féltek tőlük vagy felnéztek rájuk?

AJ: A személyes tapasztalataim csak a nyolcvanas évekig terjednek. Ebben az időben nem a Tigrisek volt az egyetlen csoport, amely a tamilokért harcolt, számos ilyen csoportosulás létezett. Voltak köztük nacionalisták, szocialisták, úgy tűnt, van választék.  A civileknek akkor még volt választási lehetőségük.

magyarnarancs.hu: Miért hagyta ott a Tigriseket?

AJ: Mert teljesen megváltoztak. Amikor én csatlakoztam, a cél egy szuverén, szocialista tamil állam létrehozása volt. Mindehhez egy balos ideológia tartozott. 16 éves fejjel hittem bennük. Amikor a Tigrisek 1986-ban a tamilok között betiltottak minden más csoportosulást és egyeduralomra tettek szert, teljes fordulatot hajtottak végre ideológiailag is. A szélsőjobbra sodródtak, fasiszta szervezetté váltak. Innentől kezdve nem volt megállás; a szingaléz civilek is a célpontjukká váltak. A demokrácia kihalt a Tigrisekből, beköszöntött a diktatúra. A vezetők hadurakká váltak.  87-től megkezdődtek az öngyilkos merényletek.

magyarnarancshu: Könnyű volt kilépni a kötelékeikből?

AJ: Akkoriban még nem volt olyan nehéz. Egyetlen kitétel volt: ha elmész, befogod a szád.

magyarnarancs.hu: És hová ment?

AJ: Visszamentem a falumba, hogy befejezzem a tanulmányaimat. Amikor beléptem a Tigrisekhez, abbahagytam a gimnáziumot. Hat hónap elteltével azonban az Indiai Békefenntartó Erők háborút kezdtek Srí Lankán a Tigrisek ellen. Házról házra jártak, hiába nem voltam már tagja a Tigriseknek, ez nem számított; elfogtak volna. A falumból, mely fenn van, északon, először Colombóba menekültem. Itt börtönbe kerültem, a Srí Lanka-i kormány letartóztatott. Miután szabadultam, mindenképp el akartam hagyni az országot, de Indiába, érthető okokból, nem mehettem. Thaiföld lett az úti célom. Közel négy évet töltöttem itt.  Franciaországba csak ezután kerültem.

false

magyarnarancs.hu: Útlevelet hogy szerzett?

AJ: Hát, kaptam. Ingyen, egy barátomtól. Beleragasztottam a fotómat, és kész volt. Bejutottam Franciaországba, itt élek azóta is. Állampolgárságom nincsen, politikai menekültként vagyok számon tartva.

magyarnarancs.hu: Franciaországból milyennek látta a Tigrisek működését?

AJ: A Tigrisek nem voltak hajlandók letenni a fegyvert, háborúztak tovább, noha 1987-ben Srí Lanka és India között megállapodás született, ez volt a Indo-Sri Lanka Accord, melynek célja a polgárháború felszámolása volt. Thaiföldön semmi kapcsolatom nem volt Srí Lankával, a fonalat csak néhány év elteltével, Franciaországba érkezve vettem fel újra. Itt váltam trockistává és a háború, minden háború, elutasítójává. Ekkor kezdtem el írni is. Háborúellenes novellákat, regényeket, esszéket, színdarabokat. Gorilla című regényemet angolra is lefordították. Ebben fejtettem ki a politika hitvallásomat.  Most Gandhi életét tanulmányozom.

magyarnarancs.hu: A polgárháború 2009-ben ért véget a Tamilok vereségével. A harcok során mindkét fél, mind a szingaléz kormány, mind a Tamil Tigrisek háborús bűnöket követtek el.  Az áldozatok számát 60-100 ezerre teszik.

AJ: A kormány 40 ezret mond, a tamilok 200 ezret, szerintem 100 ezer körül lehet ez a szám. A háború véget ért, de a problémák ezzel nem szűntek meg. A Srí Lanka-i hadsereg benyomult az otthonainkba, elfoglalta a faluinkat és a háború befejezése után is maradtak. De legalább nincs háború, a gyerekek iskolába járnak és nem katonáskodni.  30 év után az emberek visszakapták az életüket.

false

magyarnarancs.hu: A Deephan, melyben a címszerepet játssza, elnyerte a Cannes-i fődíjat. Megváltozott az élete?

AJ: Nem igazán. Korábban az írás mellett építkezéseken, szállodákban dolgoztam, éttermekben főztem és mosogattam. Most van egy kis pénzem a filmből, de hamarosan elfogy. Az év végével újra munka után kell néznem.

A Dheepan - Egy menekült története rendezőjével, Jacques Audiard-ral készített interjúnk legfrissebb lapszámunkban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk