film

Tétova félrelépők

  • - gk -
  • 2012. május 19.

Film

Szép esténk lesz, ha egyszer majd megöregszünk, sose' veszekszünk, ülünk a kandallónál, s fogjuk majd egymás kezét... Vámosi János profetikus szép szavai mind igazolást nyernek Julie Gavras kezdő szépkorúakra hangszerelt romkomjában. Ámde a kandallóig (ami nem is kandalló, hanem egy szép nagy kád) vezető úton még vár egy s más a hatvannál állomásozó felekre.

Isabella Rossellini és William Hurt: jó minőségű pulóverekben jó minőségű házasfelek, akik egy reggelen meglepve tapasztalják, hogy eljárt felettük az idő. Drágám, mi ez a csámcsogás? Semmi, drágám, csak az idő vasfoga. Körülbelül ilyen életszerűséggel veszik tudomásul, hogy ruganyosságukat már nem nagyon fogják visszanyerni, és ez olyannyira megriasztja a decens házasfeleket, hogy egy egész filmet töltenek azzal, hogy mindenféle akadályokat (kis kaland, kis ruhacsere, kis ez, kis az) gördítsenek a megénekelt kandalló útjába. Bár a rendezőnő egyszer-kétszer kísérletet tesz arra, hogy színészei valós térben tegyék a dolgukat, ám ehelyett valami elegáns, idegnyugtatóan bézsérzetű világban kell illegetniük magukat. Az utca zaja oda nem szűrődik, amerre ezek járnak, ami nem is csoda, hiszen nem két embert, hanem típusokat testesítenek meg. Műfaji lények, így komolyabb bántódásuk nem is nagyon eshet, egy-egy karcolás legfeljebb, vagy még annyi sem, kis gyűrődés itt-ott a makulátlan ruházaton.

Míg a sztárokon csak módjával, a hírességeknek kijáró udvariassággal fog az öregség, a romantikus komédia intézménye rég volt ennyire rossz bőrben.

Forgalmazza a Vertigo Média


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?