chili&vanília

A gránátalma háromszor

Gasztro

Isztambul hangulata télen még szívhez szólóbb és még melankolikusabb volt. A szürke hidegben kevés turista járkált, a város elcsendesedett, magába fordult. Az utcákon bozát (erjesztett kölesből készült hagyományos, laktató téli ital, amelyet pirított csicseriborsóval megszórva adnak) és salepet (sűrű, édes, forró tejital) árultak. A hamsinak, azaz az apró, ropogósra sütött szardellának is ilyenkor volt szezonja, mindenki azt ette. Hiányzik. Mint ahogy a sétálóutca büféiben frissen préselt vagy a sikátorokban nagy talicskákra halmozott óriási, sötétbíbor gránátalmák is. A tetejüket megvágták, hogy felbukkanjanak a csillogó, piros magok. A gránátalmákról mindig ez a látvány és emlék jut eszembe. Érdemes sokat használni, amíg kapható, mert igazi szupergyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jókedvre derítő hatással. Például az alábbi három formában:

Salátákba – bármilyen egyszerű salátára szórhatjuk a magokat, fanyar-édeskés íze kiváló kontrasztot képez kesernyés, karakteres salátalevelekkel és zöldségekkel, például rukkolával, spenóttal, zellerrel, de morzsolt feta sajttal vagy parmezánnal, illetve más gyümölcsökkel (pl. narancs, körte) sem nyúlunk mellé. A legfinomabb azonban a következőképpen:

Török diós gránátalma-saláta (a képen): kifejtjük egy nagy gránátalma magjait. Keverőtálba tesszük egy marék durvára vágott dióval, egy csokor felkarikázott újhagymával, egy kimagozott, apróra kockázott uborkával, egy-egy csokor finomra aprított petrezselyemmel és kaporral, végül meglocsoljuk olívaolajjal és gránátalmasziruppal, majd összekeverjük. Magában is kiváló, de sült csirke vagy grillezett sajt mellé is nagyszerű.

false

 

Préselt gyümölcsdzsúszokba, -turmixokba – ilyenkor félbevágjuk, és ugyanúgy kifacsarjuk a levét egy citrusfacsaróval, mint ahogy egy citrommal vagy naranccsal tennénk. Más gyümölcsökkel keverve a legfinomabb, összeturmixolhatjuk például feldarabolt körtével vagy banánnal és kevés gyömbérrel. Ebben a kategóriában a kedvenc:

Pink vitaminbomba: kifacsarjuk egy nagy gránátalma, egy rózsaszínű grépfrút és egy citrom levét. Összeturmixoljuk 1 dl biocéklalével, egy marék fagyasztott málnával, fél banánnal és egy kis darab reszelt gyömbérrel. Ebből a mennyiségből 6 dl pink smoothie lesz.

 

Feltétként krémlevesekre – talán ez lehet a legmeglepőbb, pedig a gránátalmamagok hűs ropogóssága és sava szenzációsan ellensúlyozza a telt ízű, sűrű, selymes krémleveseket. Különösen, ha még valamilyen pirított magot, például kesudiót is keverünk hozzá. Váratlan meglepetéseket tud okozni például a legelcsépeltebb sütőtökkrémlevesen is. A kedvenc:

Kurkumás karfiolkrémleves gránátalmával: vajon, fedő alatt üvegesre dinsztelünk egy finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk egy kisebb fej karfiol rózsáit, felöntjük egy liter leszűrt húslevessel, majd puhára főzzük, hozzáadunk egy mokkáskanál őrölt kurkumát, és simára pürésítjük. Tálaláskor pirított magokat, finomra aprított petrezselymet és gránátalmamagokat szórunk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk