chili&vanília

A nyár legjobb salátája

Gasztro

Ki tudja, hány hetünk van még hátra a lassú, forró nyárból. Tartalmasabb, férfiasabb fogásokról, nagy darab sültekről ráérünk majd akkor mélázni, addig engedtessék meg még néhány színesebb, élénkebb, a pillanatnyi piaci bőséget kihasználó étel. Egy-egy hűsebb napon az embert úgyis hatalmába keríti a pánik, hogy már mindjárt le is tűnik például a várva várt paradicsomok szezonja. Azok tehát szinte kihagyhatatlanok bármiből is. Az alábbi nektarinos paradicsomsaláta az idei nyár dobogós helyezettje és kedvence lett, feltétlenül ajánlom kipróbálásra. Senkit se tántorítson el a nektarin és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Persze édes, érett paradicsom szükséges hozzá. Rengeteg mindent lehet ebben a fogásban variálni: ha nem jutunk halloumi sajthoz (ezt a kemény, grillezésre igen alkalmas, ciprusi eredetű sajtot már szinte minden nagyobb szupermarketben lehet kapni), készíthetjük helyette mozzarellával, burratával vagy gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapeñót vagy más csilit érdemes belekeverni, ez gondoskodik arról, hogy kicsit életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt zöldcitromhéj és -lé is. Jöhet még a hőség.

 

Paradicsomsaláta nektarinnal, mentával és grillezett halloumi sajttal

Hozzávalók (2 adag)

25 dkg színes koktélparadicsom

1 kicsi sárga cukkini, vékony szalagokra csíkozva

2 érett, de nem túl puha nektarin

1 zöldcitrom leve és reszelt héja

½ jalapeño, vagy más csilipaprika, kimagozva,

vékonyra karikázva

2 evőkanál olívaolaj

½ csokor menta

25 dkg halloumi sajt

 

A paradicsomokat félbevágjuk, a cukkinit zöldséghámozó segítségével vékony szalagokra csíkozzuk, a nektarint félbevágjuk, és vékony cikkekre szeleteljük. Egy keverőtálban hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját és levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva­olajjal, és összeforgatjuk. Ekkor belekeverjük a jalapeñokarikákat és a mentaleveleket (nem is szükséges finomra aprítani), és egy nagy tálra halmozzuk. A halloumi sütéséhez teljesen felforrósítunk egy bordás grillserpenyőt, majd amikor szinte füstöl, rálocsolunk pár csepp olívaolajat. Rátesszük a hal­loumi sajtszeleteket. Nem mozgatjuk. Kb. 3 perc múlva egy spatula segítségével alánézhetünk, hogy szép színes grillcsíkok keletkeztek-e rajta, ha igen, megfordítjuk, és még 1 percig a másik oldalán is grillezzük. A salátára halmozzuk, és azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?