chili&vanília

Pazar paradicsomok

Gasztro

Hát Csabát a Lehelen ismerik-e? Nála bukkannak fel nyaranta azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékájáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad nála sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról.

Végül a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál. Van még a pulton cirmos és hófehér padlizsánja (az olasz vásárlók - séfek, éttermesek, itt élő civilek - kapkodják el), ami édesebb és feszesebb a nálunk elterjedtebb lilánál. Aztán ott a rekesz, amely tele pasztellzöld és citromsárga cukkinikkel (az arab és török vásárlók csapnak le rájuk, a konyhájukban ugyanis pont ezt a fajtát használják töltve vagy fokhagymás joghurttal leöntve). Az olaszok kaptak rá néhány éve, akik nem találták a megszokott zöldségeiket, salátáikat, ezért hoztak neki vetőmagot, és elkezdték megtermeltetni maguknak, amire vágytak - különleges paradicsomokat, vadrukolát, endíviát, zsenge salátákat, cukkinivirágot, minicukkinit, többféle bazsalikomot, fűszernövényeket. Grazie! Az alábbi leves a nyárvégi paradicsomszezont ünnepli. Ha hozzájutnak különlegesebb fajtákhoz, készítsék azokból, a narancssárgából a legfinomabb. Lehet tovább fokozni az élvezeteket különleges olívaolajok (mandarinos), magvak (pisztácia) vagy fűszerek hozzáadásával. Csaba pedig a harminckettes standon van, de hagyjanak nekem is a paradicsomból!

Sültparadicsom-leves

false

Hozzávalók (4 kis adag)1 kg paradicsom1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva

2 evőkanál olívaolaj1 evőkanál nádcukor

1 teáskanál currypor

2 ág friss kakukkfű

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves (vagy víz)só, bors

Tetejére: olívaolaj, pirított magvak, csili

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk, és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük, és a paradicsomok tetejére helyezzük. 30 percig sütjük. Robot- vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest, és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és csilipehellyel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk