chili&vanília

Freestyle bejglik

Gasztro

Ez a legjobb bejgli recept, amivel valaha találkoztam, a tészta hajszálvékony és puha, a töltelék gazdag és szaftos. Ha most nekikezd, estére pont kész lesz!

Bátran álljon neki olyan is, aki még soha életében nem sütött bejglit, a rutinos és kísérletező kedvű bejglisták pedig remélem, inspirálónak találják majd a két nem mindennapi tölteléket (további ihletnek említeném a kardamomos-diós és a tonkababos-gesztenyés-aszalt meggyes változatot). Kaminagyi nem a saját nagyim, hanem másé volt, a féltve őrzött családi kincset pedig az utódok nagyvonalú engedélyével közlöm. Kellemes ünnepeket és boldog új évet, jövőre találkozunk!

 


 

Kaminagyi-féle bejgli

Hozzávalók (4 rúd, rudanként kb. 24 szelet)

1 dl langyos tej

1 teáskanál kristálycukor

4 dkg friss élesztő

75 dkg liszt

2 kávéskanál só

4 tojás sárgája

30 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj

1-2 evőkanál tejföl

A tetejére: 1 tojás fehérje, 2 tojás sárgája

A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. Közben egy nagy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját: lisztet, sót, tojássárgáját, puha vajat és tejfölt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (tejjel együtt), majd kézi robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Ha szükséges, tejföllel tudjuk lágyítani. Nagy cipót formázunk belőle, majd négy egyforma darabra vágjuk (egy-egy kis cipó súlya kb. 35 dkg lesz.) Lefedve, hűvös helyen 30 percig pihentetjük. Előkészítjük a tepsit (46°38 cm-es, amely a sütők tartozéka szokott lenni): lefedjük sütőpapírral, amelyet megkenünk vajjal. A négy kis cipót egyesével kinyújtjuk, akkora téglalapra, hogy majd ráférjen a tepsire (kb. 38°30 cm). Az egész téglalap felületén, egészen a tészta széléig (kivéve alul egy vékony csíkot) elsimítjuk a tölteléket. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. "vatosan áthelyezzük a tepsire. Így járunk el mind a négy cipóval. A tetejét megkenjük először a tojásfehérjével, így pár percig hagyjuk szikkadni. Aztán megkenjük a tojás sárgájával, először hosszában, majd pár perces szárítás után keresztben. Hústűvel vagy hurkapálcával megszurkáljuk (hogy távozni tudjon a gőz). 180 fokos előmelegített sütőben 50 percig sütjük (ha a vége felé nagyon pirul a teteje, letakarjuk sütőpapírral.) Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Töltelék 1. - Sütőtökös-csokoládés: 1 rúdhoz keverjünk össze 50 dkg sült sütőtökpürét, 6 dkg narancsdzsemet, 10 dkg nádcukrot, 1 narancs levét és reszelt héját, 1 citrom levét. Lábasban kb. 15 perc alatt főzzük sűrű, lekvár állagúra. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg 10 dkg kandírozott narancshéjjal, és 5 dkg sütésálló csokoládécsipsszel.

Töltelék 2. - Birsalmás-mákos: 1 rúdhoz keverjünk össze 25 dkg darált mákot, 1 dl vízből és 15 dkg cukorból főzött cukorszirupot, 10 dkg birsalmalekvárt, 1 reszelt birsalmát, 1 reszelt zöldalmát, 2 citrom reszelt héját és 1 csipet őrölt szegfűszeget.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk