chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

A szokásos, éves medvehagyma-ajánló következik, hiszen a szezon berobbant, és csak néhány rövid hétig tart. A nyitó fogás minden márciusban az egyik legparádésabb, legfinomabb felhasználási mód: igazi, tejes-vajas krumplipürébe keverve, mellé tükör- vagy lágytojás. A záróakkord, amikor már minden rafinált újdonságot kipróbáltunk vele: medvehagymapesztó készítése. A kettő között pedig évről évre bővül az ötletek tárháza. Idén öt csoportba osztottam ezeket. 1. Nyersen krémekbe, szószokba keverve (túró, körözött, tojáskrém, zsidótojás, humusz, frankfurti zöldfűszermártás). 2. Salátában (medvehagymás tabbouleh, ázsiai, csípős-savanyú, szójaszószos saláták). 3. Tojásos ételekben (bundás kenyér, rántotta, frittata, quiche). 4. Tésztákba keverve (galuska, gnocchi, sztrapacska, pogácsa). 5. Főzelékekbe, currykbe, paprikásokba dobva és fonnyasztva (zöldborsó- vagy finomfőzelék, kókusztejes bárány- vagy halcurry, gombapaprikás). Az utóbbi kategória képviselője az alább ajánlott, indiai ihletésű vöröslencsecurry (dhal) – világbajnok benne a medvehagyma. Igazán vájtfülűeknek pedig egy régi-új különlegességet is érdemes felidézni: a medvehagymakaprit, azaz a savanyított medvehagymatermést Széll Tamás séf is beépítette a versenyfogásába. Csodás régi elkészítési, tartósítási módja ez a medvehagyma termésének.

 

Medvehagymás vöröslencsecurry jázminrizzsel

Hozzávalók (4 adag)

 

0,5 dl olaj

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 cm friss gyömbér, reszelve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt római kömény

1 evőkanál őrölt koriander

1 teáskanál mustármag

1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva

35 dkg vöröslencse, átöblítve

1 doboz (4 dl) kókusztej

1 doboz (40 dkg) hámozott konzervparadicsom

5 dl alaplé vagy víz

só, bors

2-3 csokor medvehagyma, nagyobb darabokra

vágva

opcionális: 1 nagy marék friss spenót

2-3 facsarásnyi citromlé

Tálaláshoz: főtt jázminrizs vagy lepénykenyér

Tetejére: friss koriander, újhagyma zöldje,

csíkozott nyers medvehagyma

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat, és félig puhára dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, reszelt gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a mustármagot, elkeverjük, és néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a kimagozott, felaprított csilit. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, átforgatjuk, majd felöntjük a kókusztejjel, a hámozott paradicsomkonzervvel és az alaplével (vagy vízzel). Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen megpuhul, és kissé pépesre fő (a szép korallszínét a főzés során sajnos elveszíti). Ekkor beledobjuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, és ha használunk, a megpucolt, megmosott friss spenótleveleket. Addig főzzük, amíg a zöld levelek a hőtől teljesen összeesnek. A végén kevés citromlével ízesítjük, és ha csípősen szeretjük, még csilit adunk hozzá. Natúr, főtt jázmin- vagy basmati rizzsel, illetve lepénykenyérrel tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy napot, és összeérnek az ízek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?