chili&vanília

kókusztejszínhab

Gasztro

A felvert kókusztejszínhab zseniális találmány. Olyannyira, hogy simán konkurenciát teremt a hagyományos tejszínhabnak, és ezt a legteljesebb komolysággal állítom. Utóbbi luxust ritkán engedi meg magának az ember, habár például egy karamellás-almás fordított torta, vagy krémes keserűcsokoládé-torta mellé nem elhanyagolható hedonizmus. Ami a kókusztej kalóriatartalmát illeti, az sem a legalacsonyabb (sűrűségtől, fajtától függően 150–230 kcal/100 ml), de valamelyest elmarad a hagyományos tejszínétől, továbbá azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik laktózérzékenyek. A kókusztejszínhabban azonban egészen biztosan az a legjobb, hogy hihetetlenül finom. Az állaga habos, légies, selymes, a kókusz íze nem tolakodik benne, gyümölcsös desszertek mellé például pompás. Nem mindegy, hogy milyen kókusztejből készítjük, jó minőségűt kell keresni, olyat, ami sűrű, nincs tele tartósítószerrel és adalék anyagokkal, azokból ugyanis sosem fog sikerülni. Érdemes figyelni a címkét, hogy csak kókuszsűrítményt (kb. 60 százalékot), vizet és maximum némi színőrző aszkorbinsavat tartalmazzon, mást ne. A tapasztalatok alapján kiválóan működik például az Aroy, Mae Ploy vagy Cocomas márkájú kókusztejekből. Egy 250 ml-es dobozból kb. 4 adagnyi hab lesz.

Íme, a felvert kókusztejszínhab készítésének varázslatos módszere, lépésről lépésre:


1. Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára.

2. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át (dobozostul) egy fél órára a mélyhűtőbe.

3. Egy hideg tálban vagy kancsóban, elektromos kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot.

4. Amikor már félig lágy, tegyünk hozzá egy kis vaníliát (vaníliarúd kikapart magjai vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, például por állagú xilitet, juharszirupot vagy agavészirupot (ezt szeretem legjobban, mert semleges és jól édesít), s készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú. Vigyázat, ezt is túl lehet verni, inkább legyen szép selymes, lágy.

Az alábbi, nyári gyümölcsös desszerttel pazar, de ha a kánikulában nincs kedvük bekapcsolni a sütőt, tegyék egy tálka kissé megtört málna vagy szeder tetejére.

false

 

 

Diós-zsályás sült őszibarack kókusztejszínhabbal

Hozzávalók (4 kis adag)

 

4 nagy, zamatos őszibarack, meghámozva

1 kis doboz szeder

1 evőkanál étkezési keményítő

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál dióolaj

10 levél zsálya

5 dkg durvára vágott dió

2,5 dl felvert kókusztejszínhab


A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Amikor kissé lehűlt, a felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?