chili&vanília

Nyári tekercs

Gasztro

Aki eddig nem kötött még szorosabb barátságot a vietnami nyári tekerccsel, illetve az ahhoz szükséges ehető rizspapírral, az dobja el minden félelmét és fenntartását, a tekercselés ugyanis némi rutin és ráérzés után hihetetlenül egyszerű. Az egyik legnagyszerűbb nyári étel, főleg kánikulában, amikor nehezen áll be az ember a tűzhely mellé.

Mivel a vietnami konyha itthon is őrületesen divatossá és népszerűvé vált az elmúlt években, a nyári tekercset számos helyen meg is lehet kóstolni, ha valaki netán a készítésének elsajátítása és a házi tekercselés előtt szeretne autentikus helyen megismerkedni vele. A legjobbat pl. a Sao Foodbarban, a Funky Phoben, a Hai Namban és a Dang Muoiban adják. Ha a mozdulat megvan, akkor gyakorlatilag a létező leggyorsabb étel, amely kábé 5 perc alatt elkészül. A tölteléke: vékonyra csíkozott zöldségek (répa, uborka, cékla) és/vagy felszeletelt csirke-, esetleg kacsahús. Gyakran tesznek bele rizstésztát vagy salátaleveleket, szükség van ugyanis valamilyen „töltőanyagra”, amely kissé megtartja a zöldségeket, hogy ne lifegjenek. Ezt a száraz – rizslisztből és vízből készülő – kerek lapot használat előtt be kell áztatni langyos vízbe. A nyári tekercshez a 22 cm átmérőjű rizspapírt ajánlom (ez kapható pl. az Ázsiában, a Culinarisban, a Lehel piaci arabnál vagy a Szép Kis Indiában).

 

A rizspapír használata:

1. Töltsünk meg egy akkora edényt meleg vízzel, amelyben kényelmesen elfér egy lap.

2. Készítsük ki az összes hozzávalót, ami a tekercsbe kerül (megfőzött tészta, meghámozott, kimagozott, gyufaszálra vágott uborka, vékony csíkokra szeletelt salátalevél, újhagyma, levelekre tépkedett zöldfűszer, csirke vagy főtt garnéla)

3. Készítsünk elő egy nagy vágódeszkát, amin kényelmesen elfér egy lap.

4. Legyen kéznél egy tiszta, száraz konyharuha.

5. Mártsunk bele egy lapot a meleg vízbe, hagyjuk benne néhány másodpercig.

6. Tegyük a vágódeszkára, hagyjuk állni 3-4 másodpercig.

7. Konyharuhával itassuk fel róla a vizet. Ha túl nedves, szétszakad, ha túl száraz, rágós, és nem lehet dolgozni vele.

8. Helyezzük rá a hozzávalókat, az alsó felét hajtsuk rá, majd a két oldalát is.

9. Alulról felfelé, nagyon szorosan tekerjük fel.

 

A tavaszi tekerccsel ellentétben ehhez nem az édes-savanyú, halszószos, áttetsző, mártogatós nuoc cham jár, hanem mindig sűrű, krémes, fűszeres mogyorószósz.

Mogyorószósz

(kb. 16 tekercshez)

 

1 kis doboz (2,5 dl) kókusztej

1 teáskanál piros currypaszta vagy csípős

paprikakrém

4 evőkanál mogyoróvaj

1 teáskanál barna cukor

1 evőkanál halszósz vagy szójaszósz

1 zöldcitrom leve

 

A kókusztejet felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat, és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a zöldcitromlevet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.