Pho & Pad Thai

  • ételhordó
  • 2018. november 18.

Gasztro

A rendszerváltás környékén terjedt el a „több lábon állás” kifejezés, azok az újdonsült vállalkozók kezdték használni, akik nem tudtak vagy nem akartak egyféle tevékenységből megélni. E kényszer számos vicces üzletet teremtett a kilencvenes években: a virágárusnál fénymásoló zakatolt, a pékségben igazolványképet csináltak, a temetkezési vállalkozó a vagyonvédelemben is jeleskedett. Később a több lábon állás egyre jobban kiteljesedett, „nagyobb lett a volumene”, és ha a közelmúlt legsikeresebb hazai üzletembereit nézzük, nem túlzás kijelenteni, hogy mára az efféle sokoldalúság a csillagos eget ostromolja, talán már be is vette.

Természetesen a vendéglátóiparban is találunk párhuzamokat, mivel szerintünk az olyan egységek is „több lábon állónak” tekinthetők, amelyeknél a vegyes arculat dominál, például a babgulyást is kínáló pizzériáknál.

A Hollán Ernő utca elején található Pho & Pad Thai nevű hely is ilyen, hiszen eddig a vietnami levesezőket, illetve a thai büféket olyannak ismertük, ahol nem nagyon van közösködés. Bezzeg itt! Beharangozójukban még azzal a palifogó kifejezéssel is találkozhatunk, hogy „ázsiai konyha”. A lényegre törő elnevezés, a pincehelyiség és a jellegtelen portál alapján elsőre gyorsbüfének tippelnénk a Pho & Pad Thait, bár ennek ellentmond a tálcával cikázó felszolgáló látványa. Az is meglepő, hogy a gyanús külső ellenére sem érezni ételszagot, ráadásul vasárnap, még az ebédidő elmúltával is alig találunk helyet.

A tavaszi tekercs (590 Ft) mellett nyári tekercs (790 Ft) is van az étlapon, többféle töltelékkel. Marhahúsost kérünk, de kérhettünk volna vegát vagy csirkést, mivel szinte kizárólag a zöldséges íz dominál a négy kabátgomb méretű hideg tekercsben, amiről bekötött szemmel simán elhinnénk, hogy szusi, esetleg elfűszerezett káposztasaláta. Egyértelmű, hogy a tavaszi tekercs jobban megéri az árát, nem is értjük, hogy miért olcsóbb. A kínai olajfalóval szemben itt a tészta ropogós és szinte száraz, de a töltelék is egész jó.

A pho levest (kis adag: 990 Ft) is marhahússal esszük, itt már nem lehet panasz a mennyiségre, de a minőségre sem. Valószínű, hogy jelenleg senki nem főz ennél jobb pho levest a Hollán Ernő utcában. Viszont a kesudiós csirke jázminrizzsel nevű ételtől (1990 Ft) már nem vagyunk oda. A sült zöldségek tengeréből néha előbukkan a csirkehús, ritkábban a Mogyi-féle kesudió is… Ízekre nem nagyon emlékszünk, úgyhogy szerény vigasz a hatalmas adag. A pad thai (1790 Ft) már ízekkel is szolgál, ez is méreten felüli, és a pho leveshez hasonlóan – úgy látszik, a név kötelez – ez is átlagon felüli. A sült banánt (590 Ft) baracklekvárral és csokoládéval tálalják, külsőre pont olyan, mint egy átlagos étteremben a Gundel palacsinta.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?