Chili & Vanília

Tésztabatyu

Gasztro

A különböző ázsiai tésztabatyuk, gőzgombócok a kedvenc ételeim közé tartoznak, szerencsére már itthon is egyre több helyen hozzá lehet jutni jó minőségűhöz (pl. a Momotaróban, a Funky Phoben vagy a Shanghai House-ban). Elkészítésük ugyan igényel némi különleges beszerzést, kézügyességet és türelmet, cserébe viszont mindig óriási sikert aratnak, a töltögetésükbe pedig akár be is vonhatjuk a barátainkat vagy a családunkat, igazi csapatmunka. Nem egy harmincperces recept, de ha az ember lendületben van, akkor el lehet belőle készíteni egyszerre jó nagy, kiválóan le is fagyasztható adagokat. Bármilyen darált hússal tölthetjük a batyukat, a kacsás az egyik legfinomabb, ehhez otthon daráljuk le a kacsamellet, vagy ha bizalmi hentesünk van, kérjük meg (a bőre is mehet bele, hogy ne legyen túl száraz). Wonton lapot fagyasztva lehet kapni a különleges ázsiai hozzávalókat forgalmazó boltokban, érdemes tartani az otthoni mélyhűtőben, de házilag is készíthetjük a tésztalapokat (12,5 dkg lisztet fél teáskanál sóval összekeverünk, lassan hozzáadunk negyed csésze, 0,6 dl forró vizet; kemény tésztává dolgozzuk, egy órát pihentetjük, majd hengerré formálva, szeletelve 9 cm átmérőjű, kerek lapocskákat nyújtunk belőle). Az alábbi változat vegyes technológiával készül, pirítjuk és gőzöljük, de a batyut lehet csak vízben főzni vagy gőzölni is.

Kacsás tésztabatyu szójaszószos mártogatóval

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)

60 db 9 cm átmérőjű, kerek wonton lap,

ha fagyasztott, kiolvasztva

fél fejes káposzta, lereszelve

2 evőkanál só

40 dkg (bőrével együtt) darált kacsamell

kb. 6 cm-es gyömbér, lereszelve

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

0,5 dl szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

fél kávéskanál nádcukor

a sütéshez napraforgóolaj, kb. 2 dl húsleves

Szósz: 0,5 dl szójaszósz, 3 evőkanál rizsecet,

csili, snidling, méz

A töltelékhez az apróra reszelt káposztát besózzuk, szűrőbe tesszük, és 15 percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, majd alaposan átöblítjük, és újra kinyomkodjuk. Az így előkészített káposztát összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Kis tálkában hideg vizet készítünk elő. A kerek lapok közepére helyezünk egy-egy púpozott teáskanálnyi tölteléket. A lapok szélét bevizezett ujjal körben megnedvesítjük. Félbehajtjuk, jobb szélét összecsippentjük, majd 5-6 hajtással szorosan lezárt, talpas félholdat formálunk belőlük.

Felhevítünk egy serpenyőt, egy kevés olajat öntünk bele. Amikor forró az olaj, a félholdakat talpukra állítva, körben elrendezve beletesszük, talpukat egy perc alatt megpirítjuk. Ekkor közepesre vesszük a hőfokot, kb. 1 dl húslevest vagy vizet öntünk alá, és fedő alatt kb. 8-9 perc alatt megpároljuk. Azonnal tálaljuk a szójaszószos mártogatóval. Utóbbihoz csak összekeverjük a felsorolt hozzávalókat.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?