chili&vanília

Török, mogyorós

Gasztro

Létezik egy török sütemény, sekerpare a neve. Sok grízzel készül, ovális, közepében mandulaszem, és át van itatva sziruppal (naná, hiszen török édességről beszélünk). Az egyik kedvencem. Aztán ott a revani, szintén grízes, de egy fokkal légiesebb, mint az előbb említett desszert. Első ránézésre ártatlan piskótának tűnik, de a látszat csal.

Revaniról, a 16. századi török költőről kapta a nevét, akinek a költeményeiben jelentős szerepet kaptak a kulináris élvezetek. Az alább ajánlott süteményt ezek ihlették, bár gríz nem szerepel a hozzávalók között: lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal. Török mogyoróval a legfinomabb, de ha véletlenül nem kapunk, akkor mandulával vagy dióval is készíthetjük. Ha pedig nem jutunk hámozott török mogyoróhoz, akkor 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk a mogyorót, majd konyharuhában ledörzsöljük róla a héját. (Ezt azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a mogyoró teljesen hűljön ki, mert melegen nehezen darálható.) Számos kiegészítő illik mellé (vaníliafagyi, mascarpone), de sima, sűrű török joghurttal is kiváló, utóbbi házilag is könnyen elkészíthető, ha a natúr joghurtot kb. 2 órán át lecsepegtetjük.

Lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal

Hozzávalók (12 szelet)

Piskóta: 5 tojás, szétválasztva

15 dkg cukor

fél kávéskanál só

25 dkg darált török mogyoró

Szirup: 1 dl víz

10 dkg cukor

1 narancs leve és reszelt héja

5 szem kardamom

néhány szem bors

2 teáskanál narancsvirágvíz

Tálaláshoz: török joghurt, gyümölcs

(pl. szeder, málna)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához, a tojások sárgájához adjuk a cukrot és a sót, majd elektromos keverővel fehéredésig keverjük (azaz, amíg sűrű, világos színűvé válik). Hozzákeverjük a darált török mogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd először a hab kb. 1/3 részét határozott mozdulatokkal a tojásos-mogyorós masszába keverjük (ha így fellazítjuk, könnyebb óvatosan beleforgatni a hab nagy részét). A hab másik 2/3-át már óvatosan keverjük hozzá, hogy a hab ne törjön. Sütőpapírral kibélelünk egy 30°12 cm-es, téglalap alakú (gyümölcskenyér sütéséhez használt) sütőformát. A papírt enyhén beolajozzuk, hogy a piskóta ne ragadjon bele. Sütőbe tesszük, és 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: kis lábasban összeforraljuk a vizet és a cukrot, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a fűszereket. Néhány percig főzzük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk. A szirupot kissé lehűtjük, és amikor langyos, hozzáadjuk a narancsvirágvizet. A kisült piskótát megszurkáljuk, majd még a formában hagyva meglocsoljuk a sziruppal. Fél órát vagy többet állni hagyjuk, amíg langyosra hűl (sőt másnap is kiváló, mivel a sziruptól szaftos marad.) Török joghurtot és gyümölcsöket kínálunk mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk