Alkatrészhiány miatt kényszerszabadságra küldik a legnagyobb orosz autógyár dolgozóit

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Gazdaság

A Ladákat is előállító Avtovaz megérezte a szankciókat.

Oroszország legnagyobb autógyártója, a Ladákat is előállító Avtovaz csütörtökön bejelentette, hogy alkatrészhiány miatt több héttel előrehozza az éves háromhetes nyári szabadságot – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva a Telex.

Az Avtovaz tulajdonosa eredetileg a francia Renault volt, a háború elindítása után azonban Oroszország államosította a céget. Mivel az ágazat korábban erősen épített a nyugati kapcsolatokra, az orosz autóiparra jelentős hatással vannak a szankciók. A vállalat most igyekszik máshonnan beszerezni az alapanyagokat.

Tavaly több mint 200 autóalkatrész pótlására találtak megoldást, azonban több beszállító is jelezte az Avtovaznak, hogy nem tudja tartani a 2023-ra ígért megállapodásokat.

„Ezen okok miatt 2023 májusának második felétől nem lesz lehetőség kész járművek megszakítás nélküli gyártására”

– közölte a gyár. Az eredetileg július 24-től kezdődő háromhetes nyári leállást ezért előrehozták, az most május 29-től június 19-ig tart. Ebben az időben az Avtovaz próbál majd új beszállítókat találni, és pótolni a hiányzó alkatrészeket. A vállalat azt állítja, hogy több mint 400 ezer járműveket terveznek legyártani az idén, ami kétszerese a tavalyi eladásoknak.

(Címlapképünkön: Munkások dolgoznak az Avtovaz csoporthoz tartozó Lada autógyár összeszerelő üzemében 2022. február 22-én. Forrás: REUTERS/Gleb Stolyarov)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?