Javított a magyar államadósság-kilátáson a Fitch

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez már majdnem felminősítés, csak nehogy komolyabban összevesszünk az EU-val.

Az eddigi stabilról pozitívra javította a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

Augusztusban a Standard & Poor’s is pozitív kilátást adott Magyarországnak. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch péntek esti londoni bejelentésével befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata, amelynek mérlege két pozitívra javított kilátás. Ez az általános hitelminősítői gyakorlat alapján megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s tovább javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az indoklásban a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Az elemzők várakozása szerint a magyar államháztartási egyenleg hiánya növekedni fog ugyan, de továbbra is konzisztens marad a GDP-arányos államadósság-ráta csökkenési folyamatával. A választásokhoz köthető nagyobb költségvetési elcsúszások kockázata korlátozott, tekintettel az erőteljes makrogazdasági környezetre és a kormánypárt jelentős politikai támogatottságára.

A felmérések a Fidesz választási győzelmére utalnak, és ez gazdaságpolitikai folyamatosságot jelentene a választások utáni időszakban. A Fidesz előnyére szolgál a kedvező gazdasági környezet és az ellenzék gyengesége is.

Magyarország és az EU között ugyanakkor feszültségek vannak, és ha az Európai Unióval fennálló viszony komoly mértékben romlana, annak potenciálisan kedvezőtlen következményei lehetnének a gazdaság kilátásaira és a közfinanszírozásra közép- és hosszú távon – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. nov. 11., 10:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  yoyo
  2017. november 12., 07:49
  rworse, Kovacs!

  nyilván nem voltam érthető, illetve olyasmire került át a hangsúly, amiben egyáltalán nem vitatkozom veletek, ám nem az volt a mondanivalóm lényege.

  Nem állítom egyetlen pillanatig se, hogy nincs nagyon rossz állapotban az ország. (Azt viszont fenntartom, hogy ez az ország általában mindig nagyon rossz állapotban volt, a ciklikusan ismétlődő szanálásokat soha nem követte felelős, karbantartó, állagmegóvó gazdálkodás.)

  Olyan átalakulás ment végbe, amiben már nincs vagy egyre csökken a jelentősége "a mutatóknak", "a számoknak", ugyanis a rendszerváltás utáni polgárosodó, a demokratizálódó társadalmi koncepció (próbálkozás) helyére egy arisztokrata hatalmi elit által uralt ország koncepciója lépett, amiben nagyon sokat vesztett jelentőségéből a közérdek, az egyéni boldogulás igénye. Orbánék nagyon ügyesen szlalomoznak a nemzetközi intézmények között és nagyon ügyesen "kezelik" a közvéleményt (minden gyanús, ami külföldi, ami "pénzügyi"), és mivel az ország lakosságának nagy tömegei vannak kiszolgáltatott helyzetben, a romló körülményeknek nincs igazi következménye.
  Nem fejtettem ki, csak visszautaltam egy korábbi állításomra: a gazdaságból nem - nyomtalanul - tűntek el a százmilliárdok, hanem azok az új hatalmi elit gazdasági pozícióit építették fel, így egy a piacgazdasági jellegtől a centralizálódó, a kissé feudális jelleg irányába formálják a gazdaság működését. Mindezt a társadalom igen széles tömegeinek a támogatásával sikerült véghezvinni.

  Hibás politika volt arra apellálni, hogy az Unió, a fejlett Nyugat pikpak, melegebb éghajlatra repíti el Orbánt, hibás politika volt az egzisztenciális szorongásokra hivatkozva az Orbán-rendszer közeli összeomlását hirdetni, és a harmadik, legnagyobb csomag pedig az volt, hogy egy a rendszerváltás utáni politikákból kiábrándult társadalomnak nagyjából a változatlan kliséket és ugyanazokat a fazonokat próbálta az ellenzéki mainstream lenyomni a torkán - ráadásul hazug, önző, buta rivalizáló politizálással.

  Nem a fidesz dicsőségét énekelem, hanem az ellenzék taktikai és egyéb hibáit kárhoztatom. Abba már rég nem megyek bele, hogy a 2010 utáni elfuserált politikának messzire visszanyúló győkerei vannak, tehát az ellenzéki felelősség hatalmas.

  És haragszom, természetesen nem rátok, hanem arra, hogy ebbe a végtelenül elcseszett helyzetbe került az ország.
 2. 20
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 21:57
  18.: yoyo, helyesbítek. Nem fogod túlélni. (rworse billentyűi sulykokat vetnek, szanaszét)
 3. 19
  rworse
  2017. november 11., szombat 21:47
  yoyo

  Nézzük a Fitchet. Kérlek, gondolj bele, hogy mihez képest van most ez a BBB--ról majd BBB-ről most BBB+-ra belengetés.
  2001-2004 között: A-. Ott kezdődik a befektetésre ajánlható legaljaásóbékasegge. Az időszak elejéig a Balczerowicz-Békesi-Bokros csomag politikájának megtartása, majd kezdődő fellazítása, költségvetési hiány megszaladása, 2005-től ezért lement BBB+-ra, 2008-ig. Ezalatt folytatódott a hullámzó költségvetési fegyelmezetlenség, de az ország gazdasága fejlődött, hatékonyodott, termelékenyedett, ezért nem léptek nagyot a hitelminősítők a szinte folyamatosan magas költségvetési hiány ellenére sem. 2008-ban jött a régóta várt válság. 2008-2010 között BBB. BBB! A bő 10%-os hirtelen GDP-csökkenés ellenére is, csak egyharmad lépcsővel csökkent a minősítés! A Bajnai-Oszkó csomag és a nagy IMF-Világbank hitelcsomag, valamint a korrekt gazdaságpolitika a válságban is megtartotta az országot. A hitelminősítők bizalmában is megtartotta.
  2010-től jött az orbáni-matolcsysta "gazdaságpolitika". Haj, megint a szép harmadik út! Tündérmese! Unortodoxia! Hopp, hopp, 2011-ben(!), amikor az egész világ prosperált(!), ment ki a válságból nagy léptekkel(!), hozzánk meg már két év óta özönlöttek az uniós támogatások(!), hopp. hopp, lefelé ment a minősítés BBB--ra! Vajon miért? No és 2012-ben, amikor már tényleg nyakló nélkül özönlött be az uniós pénz, ment a sikerpropaganda, a vezér és a jobbkeze megmentette az országot, most már minden szép és jó lesz, akkor miért ment még lejjebb(!!! BB+-ra?! Miért tartott a siralmas bóvli BB+ még 2015-ben is?! A legnagyobb világgazdasági prosperálás, a látszólagos magyar GDP-növekedés ellenére, az uniós hiánycélok látszólagos élenjáró teljesítése ellenére miért tettek négy évre bóvliba?! Miközben látszólag - és a propaganda szerint - szárnyalt az ország?! Petschnigék intézték el aknamunkával, hogy a Fitch (és a többi) tegyen le minket és tartson minket bóvliban? Bóvliban(!) négy éven át, miközben özönlött be az uniós pénz, és a világgazdaság stabilan prosperált?! Miközben az új, szigorúbb szabályok mellett is prosperáltak a nemzetközi pénzpiacok is?! Miközben megint könnyű és olcsó lett a pénzpiacról kötvénnyel adósságot finanszírozni?! Miközben elvileg csökkent az adósságunk (mindig december 31-ikén egy napra)?! Miközben elvileg növekedett a gazdaságunk?! Miközben elvileg tartottuk az uniós hiánycélokat?! Miközben tartósan pozitív volt a külkereskedelmi mérlegünk?! Miért tartottak minket bóvliban éveken át?! A tündérmesét?! Talán mert bedőltek a Petschnigék önkritikátlan meséinek? Vagy esetleg inkább azért, mert szarok voltunk-vagyunk?
  Mostanra két év alatt, méghozzá olyan két év alatt, amelyben a GDP 5-5,5%-át tette ki az uniós támogatás(!!!), feljutunk a BBB+-ig vissza. Vívmány? Kié? A miénk, vagy az unióé, amelyik veri a faszával a csalánunkat? A recesszióban levő gazdaságunk csalánját! Recesszióban van a magyar gazdaság, évek óta folyamatos recesszióban! Miközben óriási államháztartási kiadásokat tett át a kormány a mából a 10-15 év múlvára (lásd például nyugdíjrendszer)! Nem károgás, hanem szarok vagyunk. Sőt, szarBAN vagyunk. Persze elsősorban relatíve vagyunk szarban, ahhoz képest, hogy a versenytársaink szaladnak el mellettünk, de néhány lényegi gazdasági mutatóban abszolút értelemben is szarban vagyunk. És szarok.
  Sőt, szaharok, szaharban! - mert egy Übü király uralkodik, és Matolcsy képében Übü néni, aki nem tud mást csinálni, mint a pfinánclovára ülni és a pfinánckardját kirántva hadonászni, kormányzás helyett. Most minden balfasz zember azt mondja, hogy na, ezek végre kormányoznak?! Mit csinálnak?! Majd 15 év múlva meglátod, hogy mit csináltak. Átpakolták a szahart egy kis időintervallummal arrébbra, miközben a hárommillió szegény mostani nyakába is zúdítottak belőle bőven. Szahart. Már megcsinálták a 15 év múlva bekövetkezettet. (A látszólag furcsa igeidők ugyebár szándékosak, te nyilván érted, nem a te figyelmedet hívom fel.)
 4. 18
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 21:20
  17-es yoyonak címezve, de gondolom egyertelmű. (rworse ledarált rendesen, yoyo, együttérzek veled, akkor is ha rworsnál a "realitás"és a tények őt igazolják. Túl fogod élni.)
 5. 17
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 21:06
  Igen, ha meg vagy elégedve a gondolatmeneteiddel a Fitch besorolást illetően, derék dolog. Ez azonban az ország tényleges gazdasági helyzetével (ezalatt az itt élő emberek "életminőségét"értem - mert mi mást értsek - köszönő viszonyban sincs), ami nem is a feladata a Fitch jelentésnek ebben a megítélésben. Egyszerűen megállapított két százalékos államadósságcsökkenést. (Ismerünk egy országot egyébként, akinek az "összeomlás előtt", semmilyen államadóssága nem volt)

  Persze, haragudni mindig lehet.

  (Én továbbra is elolvasom a bejegyzéseidet. És harag nélkül)
 6. 16
  rworse
  2017. november 11., szombat 20:53
  yoyo

  Gondoltam, hogy rájuk fogsz hivatkozni, az ÉS-ben is évek óta szinte hetente megjelenik valamelyiküknek cikke e témában. De nem államcsődöztek/-nek, hanem kritizálnak, úgy, ahogy én árnyaltam, beszélnek a leromlásról, ami persze vezethet államcsőd felé is, de ezt nem vizionálták - kivéve akkor, amikor - mint említettem - a kormányzás elején az Orbán-Matolcsy folyamatosan kérvényezgette az Uniónál, hogy hadd csinálhassanak néhány évig még 5-7%-os hiányokat. Akkor akarták folytatni az eladósodási politikát, amikor már ugye a szocik lazasága meg a gazdasági válság amúgy is legyakta az államháztartást, és az elért a határain túlra, amit a "Bajnai-Oszkó"-kormány korrigált is, de az Orbán-kormány vissza akart térni a nyakló nélküli költekezéshez - vagy legalábbis ezt kommunikálta. Na, ezt valóban le kellett reagálni, de a lenyugvás után már arról beszéltek az érintett közgazdászok, hogy hogyan romlik a gazdaság. Hosszútávon gondolkodva elemeztek - kicsit felnagyítva a veszélyeket, hiszen nem teljesen elfogulatlanok. A hosszútáv pedig szólhat arról, hogy az uniós források elapadnak - és akkor valóban államcsőd a hét év óta folytatott gazdaságpolitika mellett. Mert, ha újra uniós támogatás nélküli versenyhelyzetbe kerülne az ország, gazdasága, akkor nagyon rossz állapotban kerülne abba a helyzetbe.

  Szóval, azért pöntyögök annyit, mert nem az a baj, hogy Petschnigék folyamatosan kárognak (persze, néha túlhajtva a vészforgatókönyveket), hanem az a baj, hogy nagyon van miért károgni. Pocsék a gazdaságunk - hát nem is véletlenül BBB! Ne feledd, az bóvli! És nem véletlenül mozdulnak ilyen nehezen a hitelminősítők, pedig a látszatszámok szerint már valahol AAA+++csillagosötösdicséret kategóriában kellene lennünk, de csak a látszatszámok szerint. Ha kivesszük az uniós támogatást, permanens államcsőd! És előznek azok az országok, amelyeknek nincs vagy jóval kevesebb az uniós támogatásuk! És azok nem BBB-ben vagy BBB+-ban vannak a "felminősítés" után! Lényegében bóvliban vagyunk, még mindig, az irdatlan támogatás, és a korábban ellopott magánnyugdíj felélésével! Bóvli! Hét év óta "csúcsvízállással" hömpölyög befelé az irdatlan pénz, és mi még mindig lényegében bóvli vagyunk! Mert a mélyben igenis államcsőd van! Nem károgás. Jobbára a semmibe folyik a beáramló pénz, a gazdaság közben romlik, hagy el minket mindenki. Nem károgás. Baj van! Csak azért nem érezzük, mert az unió megoldja helyettünk. Egyelőre! Mit gondolsz, miért ugrik vissza rögtön a szabadságharcából Orbán, amikor az Unió belengeti a pénzmegvonási büntetést!? Mert szinte rögtön látványos, konkrét államcsőd. Mert lényegében államcsőd van, csak az Unió kifizeti. De mivel az nem a gazdaság tulajdonsága, hogy más kifizeti a csődünket, ezért vagyunk továbbra is lényegében bóvli (eufemisztikusan alsóközép kategóriájú). A gazdaságunk konkrétan a bóvliban van, az Unió "emel" minket a BBB-be, úgymond az alsóközép kategóriába. Miközben az adott lehetőségeink mellett már rég valahol az AA-ban kéne lennünk - nem mindenben a kormány hibája a pocsék gazdasági állapotunk, de nagyrészt a kormányé. Pocsék. Nem vizionálás, hanem pocsék, relatíve mindenképpen romló, de bizonyos mutatókban abszolúte is romló. A 2000-es évek elején néhány évig az A-ban voltunk, pedig akkor nem volt a GDP 3-4-5%-át kitevő uniós támogatás. Régóta maradtunk a BBB-ben, pedig közben az utóbbi 7-8 évben egyre irdatlanabbul áramlottak a támogatások, amikkel valahol a csimborasszó tetején kéne lennünk hitelminősítésileg is, ha nem csesznénk el mindazokon a módokon, ahogy elcsesszük.

  Tudom, túlbeszéltem, de a
  "Tudom, lesznek, akik majd bebizonyítják, hogy a cikkben leírtak torzképet festenek a magyar gazdaság állapotáról, és valójában az összeomlás szélén áll az ország,..."
  dörmögésed indokolatlan, mert igen, az ország, tehát nem az uniós tagállam, hanem az ország igenis az összeomlás szélén áll, évek óta. A válságkor a Világbank-IMF hitel tartott meg minket, 2009-2010 óta az Unió irdatlan mértékű kohéziós támogatásai. De ugyanúgy az összeomlás szélén állunk, mint 2008-ban a válság miatt, csak most magunk miatt - mármint a kormányzatunk miatt. És egyre inkább, mert jobbára a semmibe folynak el a források a rengeteg mesterséges beruházás, az egyre túlméretezettebb állam és a rendszerszerű korrupció miatt. Igen, baj van, évek óta folyamatosan baj van. A "Bajnai-Oszkó"-kormány országrendbetevő intézkedései elásva 2010 óta. Azért nem történt még meg a konkrét összeomlás, mert az Unió kitartóan veri a faszával a csalánunkat.

  Elnézést a túlbeszélésért, de érzékeltetni akartam, a dolog jelentőségét, miszerint, baj van. Középtávon jelentkező nagyon nagy baj van, mert amit most évek óta csinálunk, az 5-10-15 éven belül úgy megterheli az ország költségvetését, hogy nem lesz elég hárommillió embert szegénységben, egymilliót mélyszegénységben-nyomorban tartani, meg különadózni a költségvetési lyukak tömködéséhez, még akkor se, ha fennmarad az Uniós támogatás mai mértékének zöme. Hasonlat: Most még látszólag nem öntötte el Hollandiát a tenger, de Vanuatut már öntögeti, és amit most csinálunk, az emeli meg néhány évtized múlva az óceánok vizét 5-10-20-30-40-50 méterrel. Tehát most már el van intézve, hogy Vanuatu átmegy Pápua-Új Guineába, Hollandia meg Európa többi részébe, már mennek is. Látszólag még a tenger nem öntötte el Hollandiát, de valójában már Hollandiánál sokkal-sokkal többet elöntött, néhány évtizeden belül. Már megtörtént a néhány évtized múlvai özönvíz. Na, ilyesmiről beszélnek évek óta Petschnigék, sajnos okkal. Persze, nyilván 15 év múlva is valamilyen mértékben fogja verni az Unió a faszával a csalánunkat, na de milyen mértékben? Mert már megcsináltuk a 15 év múlvait. Már megcsináltuk, hogy 15 év múlva a mai GDP arányában mérve kb. 15-20%-kal magasabbak lesznek az ország kiadásai - a mai árakat nézve, nem az akkoriakat az addig tartó inflációval emelve. Lásd óceánvíz. Ha mostantól nem bocsátanánk ki egy gramm üvegházhatású gázt se, valószínűleg akkor is elintéztünk már jónéhány méter óceánemelkedést. Valószínűleg. De amit az ország gazdaságának 10-15 év múlvai kiadásemelkedéséről írtam, az nem valószínűség, hanem bizonyosság. A BBB az szar. A BBB is arról beszél, amiről én - és Petschnigék. Az uniós támogatás irdatlan arányához képest a BBB arról beszél, hogy a gazdaságunk "össze van omolva". Most is, hát még az említett időtávlatban. Az említett időtávlatban persze nem lesz ennyire pocsék a gazdaságpolitikánk, mert persze tenni fogunk (és tetetni fognak velünk) kényszerlépéseket, de évek óta abszurd, összeomlott.
 7. 15
  yoyo
  2017. november 11., szombat 20:49
  Ja, Kovacs, és azt mondtam már, hogy mennyire haragszom?

 8. 14
  yoyo
  2017. november 11., szombat 20:42
  Kovacs, rejtély, miért gondolják annyian, hogy az önkritikus hozzállás, a saját oldali hazugságok elutasítása a fidesz mosdatása volna?
  Orbán növekvő népszerűségének egyik oka, hogy volt egy csomó orbánozás, ami vagy nem, vagy úgy nem volt igaz, és ez visszájára fordult.
 9. 13
  Kovacs
  2017. november 11., szombat 20:33
  11,12: Miért van az a benyomásom yoyo, hogy valahol Fidesz mosdatást végzel.
  A bitang rworse nem tud "visszavonulni", ha szorul a hurok, ha a "vállalhatatlan ösvényre" téved. Hanem még megzuppintja, hogy recsegjen. Ezt tudjuk.
  Te sem tudod mondani, hogy rworse, most éppen igazad van?
  A Fitch pedig abban a pillanatban, ha más számokat kap, véleményt vált.
  (Más számokat egyelőre nem kap, mert a Fidesz által vezetett gazdaság KONTROLÁLHARATLAN. Rendszere lényegéből eredően.)
 10. 12
  yoyo
  2017. november 11., szombat 19:56
  Ha egy gazdaság összeomlik, akkor az aktuális kormány lemond, illetve egy ilyen autoriter vezetés menekül. Vagy nem mond le, illetve nem menekül, hanem próbálkozik trükkök százaival, sőt százezreivel, ám sokáig aligha, mivel az országot elborító tiltakozási hullám (ami már nem a nagy társadalmi háttérbázissal rendelkező pesti értelmiségi keménymag, hanem valóban az egész ország részvételével zajlik). Olyan, hogy tulajdonképpen összeomlott az ország, bár a hatalom és a társadalom erről nem vesz tudomást, ilyen nem létezik.

  És ahogy mondtam, nagyon álszent az az állítás, hogy minden szarhegyet a fidesz hozott létre, például a mostanra szétrohadt, 40 éve karban nem tartott metró tipikus példája annak, hogy gondozza ez az ország az értékeit. Az egészségügy és a nyugdíjrendszer eresztékei se most kezdtek korhadni.
  Ja, és évszázadokra visszamenőleg mindig minden le volt szarva, nagyon ment a patyomkinépítés, de a gazdasági és társadalmi problémákat igazán elkötelezetten, áldozatkészen nem nagyon volt szokás felvállalni.

  Elismerem, a rendszerváltás óta a baloldali kormányok alatt történtek komolyabb próbálkozások, és ezek kudarcau nagymértékben voltak köszönhetők a 98-as és későbbi fideszes aknamunkának, de bárcsak ne lettek volna a baloldali kormányok alatt is inkább dominánsak a korrupt disznóságok, illetve ne lett volna mindig tessék-lássék jellege a reformoknak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...