Ki kell adnia az MVM gázkereskedőjének, hogy kik kereshettek az orosz-magyar gázalkun

  • narancs.hu
  • 2024. április 28.

Gazdaság

Megtudhatjuk, kik adták el a magyar lakosságnak az oroszoktól vásárolt gázt a világpiaci ár többszörösért.

Másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az állami gázkereskedő ellen. "Így végre megismerhetjük azokat a Fidesz-közeli nagyvállalatokat és milliárdosokat, akik éveken át a világpiaci ár többszöröséért adták el az oroszoktól vásárolt gázt a magyar embereknek" – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Molnár Csaba "árnyék-kancelláriaminiszter", a DK európai parlamenti képviselője

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete arra kötelezte az MVM gázkereskedőjét, hogy nevezze meg azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta, az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött gázalku keretében orosz gázt adtak el a magyar államnak. "Amint ezeket az adatokat megkaptuk, azonnal nyilvánosságra hozzuk" – ígéri Molnár.

A DK szerint már bírósági ítélet kötelezi arra az Orbán-kormányt, hogy elárulja, kiknek a kedvéért emelték hétszeresére a gáz árát. A párt közleményében azt írja, "Orbán és Putyin piszkos gázalkujával kizárólag a fideszes milliárdosok és nagyvállalatok jártak jól, a magyarok viszont belerokkantak a gázáremelésbe".

A 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből a Népszava számításai szerint 564 milliárd forint kára származhatott az országnak.

Magyarország orosz gázfüggőségéről is beszélt lapunknak ebben az interjúban Holoda Attila energetikai szakértő:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk