„Egy lapnak a sorsát az olvasók határozzák meg” – Hol él ez az ember?

  • narancs.hu
  • 2016. október 13.

Hírnarancs

Brutálisan szigorít a lengyel kormány az abortusztörvényén. Tarsoly Csaba áldozat.

Bob Dylané

az idei irodalmi Nobel-díj. E váratlan fordulatot az első döbbenet és/vagy felháborodás után még sokáig emészthetjük. Mindenesetre: éljen soká!

false

Mégis szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

Úgy tűnik, visszatér eredeti eszelős elképzeléséhez a lengyel Jog és Igazságosság Párt, és tovább szigorítja az abortusztörvényt – írja a 444.hu. A múlt hétfőn Lengyelországban és világszerte tartott nagyszabású tiltakozás után azt a látszatot keltette a párt, mintha a tiltakozások elérték volna céljukat.

Múlt héten több tízezren tüntettek a szigorítás ellen

Múlt héten több tízezren tüntettek a szigorítás ellen

 

Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezére ehhez képest bejelentette, hogy pártja még az életképtelen vagy súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok abortálását is megtiltaná. „Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen” – jelentette ki.

Csak abban az esetben tennének kivételt, ha a terhesség az anya életét is veszélyezteti. Lengyelországban jelenleg is nagyon szigorú a szabályozás: a terhességmegszakítás kizárólag egészségügyi okokból, az anya vagy a magzat veszélyeztetettsége vagy nemi erőszak miatti terhesség esetén lehetséges csak. Az új szabályozás az utóbbi két felmentő okot is kizárná.

Vége a „Földet a gazdáknak” programnak

195 ezer hektárnyi állami földet passzoltak el 270 milliárd forintért – állítólag minden forint az államadósságra megy el.

Megkezdődött a Quaestor-vezér tárgyalása

Tarsoly Csaba egyelőre mindent tagad, és koncepciós ügyről, a Quaestor direkt bedöntéséről beszélt.

Lázár János beszólt a Népszabadság kiadójának

Egy korábbi újság jelezte a Népszabadság helyét a csütörtöki kormányinfón. Fiala János kérdezte a Népszabiról Lázár Jánost, aki ilyet szólt: „Furcsállnám, ha a kormánynak kellett volna megmentenie a Népszabadságot, de amúgy sem kereste meg a Népszabadság kiadója a kormányt, hogy segítségre volna szüksége, de egyébként vajon az adófizetők pénzéből kellett volna megsegíteni a Népszabadságot?”

false

 

Fotó: MTI

 

A hvg.hu tudósításából az is kiderült, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter finoman beszólt a Mediaworksnek, mert mindehhez hozzátette: „Egy lapnak a sorsát az olvasók határozzák meg, akik előfizetnek vagy megveszik az újságot. Elbocsátáskor fair eljárás jár az újságíróknak is, meg másnak is, így elvárható volna, hogy ne verjék át a munkatársakat.” Ezt követően Lázár a Fidesz-barát Pesti Srácok küldöttével a folyami halászatról diskurált.

Colleen Bell a sajtószabadságról

üzent. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete kommentár nélkül idézett az amerikai alkotmány első kiegészítéséből (First Amendment) a Facebookon. „A Kongresszus nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot; nem csorbítja a népnek a békés gyülekezéshez való jogát, valamint azt, hogy a kormányhoz forduljon panaszok orvoslása céljából.” Az időzítés erősen arra utal, hogy a Népszabadság megszüntetése alkalmából üzen a hivatal.

De az amerikai nagykövetség munkatársai meglátogatták a Népszabi munkatársait az ideiglenes szerkesztőségükben is, a látogatók között volt Eric Watnik sajtó- és kulturális tanácsos is.

Brutális fairtás történt

a fővárosi Duna-parton. A Dráva utcában minden fát kivágtak. A pusztítást a Fővárosi Önkormányzat rendelte el. Eddig nem derült ki, miért. A XIII. kerület útfelújításra hivatkozva adott engedélyt 28 fa kivágására, és éppen ennyi pótlására kötelezte a fővárost.

Fekete listára kívánkoznak

Már több mint 500-an tiltakoznak Kálomista Gábor ellen. A nagy hatalmú producer a Kút című filmben dolgozókkal szembeni személyes bosszúból (vonatkozó véleménycikkünk itt olvasható) filmeseket rugdosott ki saját, készülő produkcióiból. A tiltakozók névsora egyre bővül, a teljes lista itt található, a tiltakozó levél pedig pl. itt.

Orbán Viktor évértékelőjén

Kálomista és Andy Vajna Orbán Viktor évértékelőjén

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk