Tudósként politizálhatsz, de az Akadémiától ne várd, nem feladata!

  • narancs.hu
  • 2016. október 14.

Hírnarancs

Tiltakoznak a tudósok, eladták a Népszavát, a Népszabi Bécsig ment. Közben Kálomista háborog, már a Széchenyiben is tiltják a burkinit. Spéder is eladta, meg le is mondott.

Tudósok levele

Miután néhány nappal ezelőtt Thomas Jovin biológus és Hernád István Róbert pszichológiaprofesszor lemondott a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáról, ma közel 30 tudós levélben fordult az MTA elnökéhez, Lovász Lászlóhoz. Írásukban kifejtették, aggódnak a hazánkban végbemenő antidemokratikus folyamatok miatt, főként a sajtószabadságért és az idegengyűlölet elharapózásáért, aggodalmukat pedig csak alátámasztják a kilépett tagok levelei. Fontosnak tartják, hogy az MTA vegyen részt a kérdések feltárásában és érdemi vita szervezésében, vagyis megfelelő szerepvállalásra buzdítják az elnököt. És arra, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyaljon a fenti kérdésekben és kötelezze el magát a tudományos feltáró munka és vitasorozat kezdeményezésében. Az aláírók között szerepel például Csányi Vilmos, Ferge Zsuzsa, Mellár Tamás vagy Radnóti Sándor is. Lovász ma az Indexnek adott interjújában a kilépésekre azt válaszolta: az MTA tagjai politizálhatnak bárhol, bárhogyan, hátrányuk nem származik belőle, de az Akadémiának ez nem feladata.

Népszava: eladva

false

 

Fotó: MTI

A Magyar Nemzet információi szerint hosszas tárgyalások után ma megszületett a döntés: új tulajdonosa van a Népszavának. Méghozzá az a svájci Marquard Media, amely többek között kiadja a Joyt vagy a Playboyt. A lap kiadási joga eddig a szintén svájci TGD Intermedia SA tulajdonában volt, amely sokak szerint Puch László MSZP-s politikushoz köthető. Azt egyelőre nem tudni, hány főt építenek le és marad-e a főszerkesztő a helyén.

Bécsben a Népszabi

Bécsig mentek ma a népszabisok: a lap újságírói és Gergely Márton főszerkesztő-helyettes a kiadójuk osztrák tulajdonosánál jártak. A Heinrich Pecina tulajdonában lévő Vienna Capital Partners irodaházába ugyan bejutottak, de mivel nem kértek időpontot, Pecina pedig éppen nem ért rá, így a tulaj munkatársai azt javasolták, egyeztessenek időpontot. A küldöttség arra kereste volna a választ az osztrák tulajnál (már ha ő még a tulaj), miért kellett lelőni a nol.hu-t, mi lesz az újságírókkal, miért kellett kitiltani őket az e-mail-fiókjaikból, és mégis, milyen magyarázatot adnak a lap bezárására. Gergely ezek után sajtótájékoztatót tartott, majd hosszú interjút adott a Der Standard című német lapnak.

Spéder el és le

Spéder Zoltán eladta az FHB Bankban lévő tulajdonrészét és lemondott az elnök-vezérigazgatói posztról is. Az egykori orbánista oligarcha térvesztése ezzel formálisan is folytatódik, remélhetőleg előbb-utóbb kiderül, hogy a kormányzati hecckampány után sarokba szorított Spéder manővereinek része volt-e a Népszabadság beáldozása. (Még a bedöntés előtt, amikor az FHB-jelzálog okán volt valami köze a lap kiadójához.)

Kálomista versus 620 filmes

620 felé emelkedett azon filmesek száma, akik aláírták a Kálomista Gábornak címzett nyílt levelet, melyben közlik, hogy a producer elfogadhatatlan viselkedése miatt (tudniillik a Kút című filmben dolgozókat személyes bosszúból kirugdosta, melyről véleményünket itt olvashatják) nem kívánnak a jövőben semmilyen Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban közreműködni. Közben Kálomista ma reggel a Magyar Időknek adott interjújában undorító támadásnak titulálja az egészet, és még a Helsinki Bizottságot is felemlegeti.

No burkini

false

Október elején kidobtak két burkinit viselő nőt a Széchenyi fürdőből, öltözékükkel ugyanis megsértették a házirendet – ezt a 444.hu egyik olvasója közölte a portállal, akik megkeresték a fürdő marketing- és értékesítési igazgatóját, aki beismerte az esetet. Elmondása szerint egy vendég panaszkodott a fürdőző nőkre, hogy nem a házirendnek megfelelő (vagyis „az alsó testrészen kizárólag térdig érő, a felső testrészen pedig kizárólag vállig érő fürdőruha”) ruhában fürdőznek. A fürdőruhára vonatkozó szabályokat közegészségügyi, vízminőségi és balesetvédelmi szempontok szerint állapították meg.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.