A Fideszen belül is lemondatnák Orbán Viktort

  • narancs.hu
  • 2015. február 24.

Hírnarancs

Szabadon távozhattak a gyerekkínzó szigetszentmiklósi szülők. A Századvég szerint Simicska Lajos tehet a veszprémi bukásról, de nem ő akarja átalakítani a pártot. Kótyagos keddi hírek.

A gyerekekkel bármit meg lehet tenni?

Meghökkentően enyhe ítéletet rótt ki a gyerekeiket kínzó szigetszentmiklósi szülőkre a Budapest Környéki Törvényszék kedden, amely kihirdette az elsőfokú, nem jogerős ítéletet abban az ügyben, amely az utóbbi évek legnagyobb gyermekvédelmi botránya volt. A tárgyalás során kiskorú veszélyeztetésévé szelídült vád alapján első fokon két év börtönre ítélték a szülőket, amit előzetesben már le is töltöttek, így ma szabadon távozhattak.

false

Az ügyet a Blikk és az Index tárta fel részletesen, szörnyűségek derültek ki arról, mit kellett szüleiktől elszenvedniük a gyerekeknek. A vád szerint „a gyerekeknek együtt kellett pornófilmet nézniük szüleikkel, majd az abban látottakat rajtuk próbálták ki, előtte azonban gyakran félholtra verték őket”. De „a gyerekek egészen addig a napig, amíg nem kerültek állami gondnokság alá, nem fürödtek. A fogkefét és a fogmosás fogalmát sem ismerték. Az ételekkel sem voltak tisztában. Arra tanították őket, hogy csótányokat és más bogarakat fogjanak és egyenek meg – nyilatkozott a Blikknek rendőrségi forrása, sőt hozzátette: „patkányokat és más rágcsálókat is adtak enni a gyerekeknek. Nemegyszer úgy készítettek nekik »kókuszgolyót«, hogy kekszreszeléket emberi ürülékkel gyúrtak össze, kókuszba forgatták, és azt adták jutalmul”. Na már most mindezen gyomorforgató, elképzelhetetlen tettekről kiderült, hogy bár az eredeti vádiratban még szerepeltek, hogy a szülők ürülék mellett rágcsálókkal és rovarokkal is etették a gyerekeket, a vádbeszédből már kimaradtak. Hogy miért? Az ügyészség szerint „egyes keleti népek gasztronómiájában elfogadott a rovarok és rágcsálók megfelelő hőkezelés utáni, élelmiszerként való fogyasztása”. Nyilván erről volt szó… Mielőtt hej, de cifra káromkodásba kezdenénk, folytatjuk, mert Szegedi Gyöngyvér bíró mindehhez hozzátette, hogy az ürülék nyilván megfelelő hőkezelés után sem fogyasztható, amúgy pedig nem a rágcsálók és rovarok élelmiszerjellegével, hanem a fogyasztás körülményeivel volt probléma. Emellett a nyomozás során felmerült, és a pszichológiai szakvélemény alá is támasztotta a nemi erőszak gyanúját is, de a bírónő mégis elvetette ezeket. „Sok idő telt el, nem volt lehetőség olyan nyomok vizsgálatára, amilyeneket akkor tudnak vizsgálni, mikor a hatóságok azonnal értesülnek egy erőszakos cselekményről” – mondta. A bíró egyébként három órán át indokolta, rendkívül részletesen, hogy miért döntöttek így. (Az indoklás nagyobb, több mint két és fél órás részét a sajtó is végighallgatta, csak akkor kellett elhagynia a hallgatóságnak a termet, amikor a szexuális jellegű vád részleteiről volt szó.)

A Századvég megfejtette a veszprémi buktát

Lánczi Tamás elemzésében „a kormánnyal szemben megfogalmazódó, óriási méreteket öltő médianyomással” magyarázza a Fidesz veszprémi vereségét, külön kiemelve a párt választóinak orientációjában tevékenyen részt vevő Hír Tv és Magyar Nemzet felelősségét. A Századvég Alapítvány vezető elemzője blogjában foglalkozott a vasárnapi időközi választással, ahol „higgadt elemzői szemszögből” igyekszik megkeresni a bukás okát. Lánczi számba veszi, hogy a kormánypárti szavazók otthon maradtak, de mindenkit meg is nyugtat, hogy Veszprém nem képezi le az országos viszonyokat. Egyébként is mindenért Simicska Lajos a felelős, akkor meg mi a kérdés?

Illés Zoltán lemondatná Orbánt

Megint élesen kritizálta a Fidesz-kormányt Illés Zoltán, korábbi környezetvédelmi államtitkár – ma épp az ATV Start műsorában. Illés Zoltán hétfőn arról beszélt, lehet, hogy Paks 2 meg sem épül, ma azzal egészítette ki korábbi nyilatkozatát, hogy szívesen látná, ha 2018 előtt a mostaninál jobb, „részben szakértőkből álló” jobbközép kormány állna fel. Az általa ideálisnak tartott felállásban nem ugyanaz a személy lenne a Fidesz pártelnöke, mint aki a miniszterelnök. Illés ezt úgy képzeli el, hogy Orbán Viktor lenne a kormányfő és Kövér László házelnök a Fidesz elnöke. Ez szerinte átrendezné a belső erőviszonyokat a Fideszen belül, és lehetőség nyílna a személyek közötti konfliktusok feloldására. Bizonyos emberek kijjebb szorulnának, nem lenne meghatározó szerepük a Fideszben – tette hozzá.

Illés Orbán mellett 1995-ben

Illés Orbán mellett 1995-ben

Fotó: MTI

„Én annak szurkolok, hogy a Fidesz nyerjen, de nem így. Nem erre szövetkeztünk a kezdet kezdetén, de 2010-ben sem” – fogalmazott. Szerinte 2014 óta az érdekek mindent lesöpörtek, csak a pénz számít, ehhez képest az értékalapú politizálásnak is ott kellene lennie az érdekalapú mellett. „Én azt az egymillió embert képviselem, akik elhagyták a Fideszt, akik Veszprémben is úgy döntöttek, hogy nem mennek el szavazni.”

Durván hangzik? Pedig mindez semmi ahhoz képest, amit az e heti Magyar Narancsban nyilatkozik, hamarosan meglátják.

Je suis Charlie

Hat héttel a szerkesztőséget ért terrortámadás után hamarosan megjelenik a francia szatirikus lap második, pontosabban az 1179. száma. A legújabb szám borítóján – nem Mohamed, hanem – többek között a francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen, a volt miniszterelnök Nicolas Sarkozy, illetve a pápa látható, ahogy kutya alakban üldöznek egy másik négylábút, aki a Charlie Hebdót tartja a szájában. A címlapon a felirat körülbelül azt jelenti, hogy „akkor kezdjük megint”.

false

Figyelmébe ajánljuk