A nap, amikor nálunk járt a medve – és meglátta Bayer árnyékát

  • narancs.hu
  • 2015. február 17.

Hírnarancs

Putyin jött, látott és hamarosan távozik. Bayer, Simicska, L. Simon, Lázár és a többi jól bevált panoptikumi figura viszont nem jött, de maradt, s nyújtotta, ami tőlük szokásszerűen kitelik.

PUTYIN ITT, PUTYIN OTT

false

 

Fotó: Narancs

Budapest életét rendesen felforgatta az orosz elnök látogatása, aki jelentős késéssel, állítólag Ukrajnát megkerülve érkezett, azután ellátogatott a Hősök terére, majd megkoszorúzott egy frissen felújított emlékhelyet, ahol némely oszlopok felirata 1956-ot ellenforradalomnak nevezi – ki tudja, tán ezt is dicséretnek szánták. Végül Orbán Viktorral egyeztetett az Országházban (a tervezettnél kétszer hosszabban), majd minisztereink és Putyin beosztottai aláírtak öt, nagyjából bagatell megállapodást, mindezt sajtótájékoztató keretében, ahol Orbán nagyjából kertelés nélkül, európai szövetségeseinkkel szemben is kiállt Putyinék, Oroszország meg a rejtélyes eurázsiai gazdasági tömb mellett. Ja, és méltatta a békét, amelyet (a ravasz és a hadműveleteket faarccal elemző Putyin jóvoltából) éppen a hajukra kenhetnek az általa megvezetett európai államférfiak.

Örömmel olvastuk az oroszokkal barátságos Magyar Nemzetben, hogy ez a látogatás nem is nekünk, hanem Putyinnak fontos, s hogy az oroszok kopogtatására nem mondhattunk nemet. Még szerencse, hogy sikerrel járt az orbáni szabadságharc, és visszanyerte az ország a szuverenitását. A Roszatom vezetője bezzeg elkísérte Putyint, és lelkesen nyilatkozott is Paks bővítéséről.

Orbán Viktor a gázkérdés célzott dramatizálásával próbálta igazolni Putyin látogatását, ami igazából az orosz elnöknek kellett úgy, mint egy falat kenyér. A gázkérdés véletlenül sem szorított bennünket, mert ahogy a 444 kiszúrta, Aradszky András energetikai államtitkár még hétfőn elszólta magát a parlamentben: „A 2015 végéig hatályos hosszú távú földgázszállítási szerződés nem jelent kockázatot, még abból a szempontból sem jelent kockázatot, hogy a nem átvett mennyiséget később tudja Magyarország esetleg lehívni. E tekintetben, azt kell mondanom, hogy egy ráutaló magatartással történt meg ennek a szerződésnek a hosszabbítása.” Az államtitkárból a szocialista Tóth Bertalan – az oroszokkal kötendő új gázszerződéssel kapcsolatban feltett – kérdései provokálták ki ezt a tán nem is szándékolt elszólást, de Orbán is hasonlóan nyilatkozott a kedd esti sajtótájékoztatón – és ezt Putyin is ráhagyta!

Ezek után végképp nem értjük, mi értelme volt (Magyarország szempontjából!) a sietős Putyin-vizitnek – hacsak az nem, hogy végre okot adott a Femen első budapesti akciójára (az Index tudósítása és videója itt található).

Ha pedig valaki elfelejtette volna, összeállításunkban nézegethet képeket Putyin előző látogatásáról. Megjegyeznénk, már abban sem volt sok köszönet.

BAYER ÓDÁT ZENG

Olvasták már Bayer Zsolt mai, Putyinhoz címzett hagymázos episztoláját? Nem? Hát akkor rajta, mert nagyon erős mondatok vannak benne. Ilyenek: „Most várom önt.
Mert most önnek van igaza. Ez az első és a legfontosabb, amit el kell mondanunk.
Önnek van igaza majdnem mindenben. Leginkább abban, hogy nem hagyta Oroszországot elveszni. (…) s legyen biztos benne, hogy nekünk is igazunk van. És tudjon arról is, hogy akik most ön és Oroszország ellen hőzöngenek itt minálunk, azok remekül kijöttek a Szovjetunióval, és helyeselték, amikor a Szovjetunió legázolt bennünket ’56-ban. (…) Így éltek negyven évig. És pontosan annyira gyűlöltek engem akkor, amikor gyűlöltem a Szovjetuniót, mint most gyűlölnek, amiért szeretem Oroszországot, és igazat adok önnek.”

Igaz, ugyanő korábban (2007) még ezt vetette papírra: „Oroszoknak lefeküdni energiaügyben, Putyintól ájultan elalélni és félni: gyurcsányság. Utóbb Nyugaton az egészet letagadni, s azt mondani, amit a Nyugat akar hallani (mindezt persze szemrebbenés nélkül): gyurcsányság.”

Tudjuk, ha két ember csinálja ugyanazt, az már nem ugyanaz, sőt! Bayer esetében már az az egy ember, hogy azt ne mondjuk: személyiség is túl sok, vagy ha úgy tetszik, kevés.

L. SIMON MEGAJÁNDÉKOZZA LÁZÁRT

A mindig jól értesült Blikk szerint majdnem a havi nettó államtitkári illetményét áldozta L. Simon László arra, hogy meglepje főnökét, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert. A műértő politikus egy Lázár Jánost ábrázoló kortárs festménnyel próbált örömet szerezni főnökének: a képet a Godot Galériában állították ki ősszel, majd a kiállítás után a művész műtermében kelt el. Egy fideszes államtitkár vette meg november végén – mondta a képről alkotója a Blikknek: a drMáriás művésznéven ismert Máriás Béla korábban már a Heti Válaszban is megemlítette, hogy eladta a képet. A Blikk ezt követően ment utána az adásvételnek, de a művész nem kívánta felfedni vásárlója kilétét, mondván: évek óta ismeri. A vevő úgy félmillióért jutott a nagyméretű, 160 centi magas és 110 centi széles táblaképhez: ilyen ajándékért az átlagembernek háromhavi fizetését kellene félretennie. A Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik című drMáriás-festményen Lázár vadászzsakettet visel, amely hasonló ahhoz, amelyben az elhíresült fácánvadászata után parádézott.

LADY GAGA

Lady Gaga brit popénekest eljegyezték, a vőlegény Taylor Kinney amerikai modell és színész, akit a Lángoló Chicago NBC-sorozatból és A csajok bosszúja című filmekből ismerhetnek a magyar nézők. A hírt a popsztár tette közzé az Instagramon hétfőn. Az ujjára húzott gyűrű fotója alá ezt írta: „Nekem adta a szívét Valentin-napon, és én elfogadtam: igent mondtam!” Lady Gaga és Kinney az énekesnő You & I című videójának forgatásán találkozott 2011-ben. Lady Gaga vasárnap este fellép az Oscar-gálán is.

MÉG AZÉRT ELÉG HŰVÖS

Putyint megelőzve érkezett az a nagy rakás hideg levegő, ami a Kárpátokat megkerülve leginkább délkeletről, a Vaskapu felől szivárog be a Kárpát-medencébe, a Kelet-Európa felett terpeszkedő anticiklon oldalvizén, akarjuk mondani áramlási rendszerében – ahogy e hétre szóló prognózisunkban már előrevetítettük. Éppen ezért kissé hűvösebbek lesznek most pár napig a délelőtti, kora délutáni órák, éjjel pedig még cudarabb fagyok köszöntenek be. Hétvége felé azért melegszik – napközben biztosan, de azért éjszakánként (azaz a nap nagyobbik felén) egyelőre még télies marad az idő.

Figyelmébe ajánljuk