Lassan melegszik a február – Időjárás a héten

A hét elején megtorpan a melegedési tendencia, de a hétvége ismét kellemes lesz. Erős éjszakai fagyok figyelmeztetnek arra, mi is áll a kalendáriumban.

Tovább tart az anticiklon uralma Európában: a Kárpát-medencét is inkább száraz és viszonylag hideg levegő tölti ki. S ennek – pláne kedden, amikor megerősödő délkeleti széllel érkezik a hidegebb légáramlat – akad utánpótlása is (az ehhez vezető mechanizmus remekül tanulmányozható eme ábrákon).

Ez az idő (ahogy múlt heti bejegyzésünkben is írtuk) becsapós. Habár éltető csillagunk, amelynek most már érezhetően itt, a mi szélességünkön is van némi ereje, napközben, a derült időben átmelegíti a talaj közeli rétegeket, naplemente után (és ne felejtsük: a nap nagyobb része továbbra is sötétben zajlik) a kevés felhő miatt szinte zavartalan a kisugárzás, ráadásul éjszakánként az amúgy sem túl combos légmozgás is legyengül, s ebből igen kemény éjszakai, hajnali fagyok következnek. Az időjárás téli, jelen esetben februári jellegét pedig biztosítja a még mindig igen alacsony napi átlaghőmérséklet.

E héten a látszatra (pusztán a napközbeni hőmérsékleteket nézve) kora tavaszias hétfőt téliesen hűvös, vérbeli februári kedd, szerda és részben csütörtök követi. Bánjunk tehát csínján a korai tavaszvárással, még akkor is, ha ismét, most már tendenciaszerűen a hét utolsó fele lesz a melegebb. Már péntektől erőteljesebben emelkedik a hőmérséklet: ehhez még sok napsütés is jár. Azután szombattól feltámad a déli-délnyugati szél, sőt felhők sodródnak felénk: ami az addigi nagytérségi időjárási szituáció részleges átalakulását, holmi frontrendszer érkezését jelzi. A változást a hét utolsó napján (nem is jelentéktelen mennyiségű) eső is kísérheti, s újabb jótéteményként vasárnapra virradóan némileg kevésbé kiterjedten fog fagyni (azért melegünk ekkor se lesz). A szombati (nyugaton még vasárnap is kitartó) erőteljesebb légmozgás pedig legalább részlegesen, főleg annak nyugati felén kipucolja az ország légterét, hiszen a már most is sokfelé pocsék levegőminőség addigra – a többnyire gyenge szélben, néhol csaknem szélcsendben – tovább romlik majd.

Most úgy tűnik: az évszakhoz képest kifejezetten meleg, igaz, akkor már nedvesebb idő a jövő hét első napjaiban is folytatódik. Később azért még elképzelhetők átmeneti lehűlések, hideghullámok: tudjuk jól, a tél néha még márciusban is képes visszaütni. De azért félnünk nem kell: a kikelet idén is rendben beköszönt.

Még mindig a fránya fagyok

Hétfő: A még mindig fagyos reggel után délutánra 3, 8 fokig melegszik a levegő. Amúgy napos időnk lesz, zömmel élénk, de a nyugati határnál csupán mérsékelt északkeleti szél fog fújni, ehhez képest a délkeleten élők szinte szélcsendben élvezhetik a napsütést. Naplemente után még mindig erőteljesen csökken a hőmérséklet: éjszaka 0, –5 fokot is mérhetünk. Többnyire azért már mérséklődik a légmozgás, de északon-északkeleten még erősebb északkeleti szél fog fújni.

Kedd: Délután 0, 5 fokos maximumok várhatók, ráadásul a továbbra is szeles északkeleti régió mellett nyugaton és a középső országrészben is megélénkül a délkeleti szél – igaz, estére azután sokat gyengül. Este és éjszaka ismét igen hideg lesz: hajnalban –2, –6 fokos minimumokat mérhetünk!

Szerda: Változóan felhős, de inkább napos időben 2, 6 fokos maximumokra számíthatunk. A Dunántúlon, a Duna mentén és részben még északkeleten fújhat élénkebb északnyugati szél, de itt is csak késő délutánig – máshol napközben is gyenge, változó irányú szelet tapasztalhatnak. Éjszaka ismét hideg lesz –2, –6 fokos minimumokkal –, lám, ezt teszi a kevés felhő és a minimális légmozgás. Visszatérnek a kiterjedt ködfoltok is, amelyek napközben is nehezen oszlanak majd fel.

Csütörtök: Inkább felhős, mint derült időben délután 4, 7 fok lesz a maximum, amit mérhetünk, s csupán gyenge légmozgásra számíthatunk. Másnap hajnalban szinte szélcsendben +1, -4 fokos minimumok várhatók: a kialakuló hidegpárnás helyzetre jellemző, hogy talán legmagasabb hegyeink (Mátra, Bükk, sőt a Bakony) csúcsain lesz a legmelegebb.

Péntek: Ismét derült idő várható, s emelkedik is a hőmérséklet: délutánra egészen 6, 8 fokokig – történik mindez igen gyenge légmozgás mellett (kivétel a Nyugat-Dunántúl, ahol kissé erőteljesebb déli szél fújhat). Éjszaka, hajnalban ismét viszonylag mélyre, zömmel 0, -4 fokig, s ehhez többnyire igen gyenge légmozgás dukál, de nyugaton, északnyugaton élénkebb-erősebb délkeleti szél fúj majd (azért ott nem is fog fagyni).

Szombat: Változóan felhős, de még csapadékmentes időben délután 5, 10 fok is lehet  - az északkeleti hegyvidéken a leghűvösebb, a szeles Dunántúlon a legmelegebb. Napközben főleg a Nyugat- és Észak-Dunántúlon megerősödik a déli-délnyugati szél (az ország többi részén, így Budapesten is átmenetileg élénkebb légmozgást tapasztalnak). Éjszaka még mindig a Dunántúlon, pláne annak északi részén fújhat élénkebb délnyugati szél, de reggelre itt is sokat mérséklődik a légmozgás: hajnalra +2, -3 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Délutánra inkább borult időben többnyire 8 és 11 fok, de a már délelőtt is esős Dunántúlon csak 3, 7 fok közötti maximumok várhatók. Délutántól a csapadékmező az ország nagyobb részére is kiterjed - ekkor már valószínűleg Budapesten is esni fog.  Napközben különösen a középső országrészben a mérsékelt délkeleti szél fog dominálni, ám kora délutántól a Dunántúl nyugati részén már az északnyugati szél élénkül meg.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?