Orbán elhozta – Kunhalmi beintett

  • narancs.hu
  • 2015. február 18.

Hírnarancs

Tiltólistára tett szavak az Emmiben, stadiont építünk Oroszországnak, és vége a transzzsírsavaknak. Cikk a Simicska–Orbán-médiabirodalomról, emlékművet hekkelt a 4K!, Kunhalmi pedig beintett Tóbiásnak. Dobszerda.

Hogyan működött a fideszes médiabirodalom?

Igen alapos és részletes cikket közölt a Kreatív Orbán és Simicska médiabirodalmának eddigi működéséről – a múlt időt ugyebár nem kell részleteznünk. A szerző, Bátorfy Attila, több mint nyolcvanezer közbeszerzési és reklámozási adat elemzése után kiszámolta, leírta és lerajzolta, hogyan épült fel és működött az előző Orbán-kormány alatt Simicska Lajos médiabirodalma. Ebből a könnyed olvasmánynak nem nevezhető szép munkából kiderül: mennyi pénzt költöttek, hogyan folyt magánzsebekbe több tízmilliárd adóforint, kik üzemeltették a rendszert, és hogy Gyurcsányék vagy Orbánék voltak-e a mohóbbak.

„Azt gondoljuk, hogy egyrészt a rendszer kiépülésének és működésének leírása önmagában segíthet minket felkészíteni arra, hogy a hazai média ilyen szintű kiszolgáltatottsága és torzítása még egyszer ne történhessen meg. Másrészt pedig évek múlva a leírt neveket és személyeket emlékeztetni és szembesíteni lehet azzal, hogy 2010 és 2014 között miben vettek részt.”

Magyarország stadiont épít

Oroszországban. Is. A Világgazdaság újságírója részt vett egy miniszterelnöki háttérbeszélgetésen, ahol Orbán Viktor értékelte a Vlagyimir Putyinnal kötött gazdasági megállapodásokat. Ezen egyrészt kiderült, hogy a kormánynak sikerült elérnie, hogy a gázbizniszben a most fennálló szerződés szerint a meglévő 3 milliárd eurós tartozásunkat ne az év végéig, hanem csak akkor kelljen kifizetni, ha az oroszok leszállították az ellenértékként szolgáló földgázt, amely a kormány számításai szerint 4-5 évet is jelenthet. De a szenzációszámba menő hír az, hogy a két vezető megegyezett abban is, hogy a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság egyik stadionját magyar beruházó építheti. „A futball-vb egy stadionját elhozzuk” – mondta Orbán. Lazán, közvetlenül, ahogy szokta.

Indexre tett szavak

Tilos kimondani, bárkinek szájára venni a stadion vagy a szegény szavakat az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Oldalakon keresztül sorolja az Emmi dolgozóinak a tiltólistás szavakat egy belső minisztériumi e-mailben, amely az „egységes kommunikáció” jegyében kéri, hogy a munkatársak tartózkodjanak bizonyos kifejezésektől – értesült a vs.hu.

Balog Zoltán - védőszent lenne?

Balog Zoltán – védőszent lenne?

Fotó: MTI

A tiltólistás kifejezéseket nem használhatják az Emmi munkatársai az egymás közötti, illetve „a kedvezményezettekkel (azaz az uniós pályázati nyertesekkel) folytatott” kommunikációban. Nemkívánatos szó a szegény, szegénység, mélyszegénység, gyermekszegénység, vagy esélyegyenlőség, ápoló, gondozó. De valószínűleg a politikai korrektség jegyében lett tiltólistás a terhes, a rokkant és a fogyatékos is. Mindezek helyett olyan szavakat javasol a körlevél, mint rászorult, rászorultság, fogyatékkal élő, várandós. De a stadion kifejezés használata helyett is remek szinonimát találtak, azt kell mondani, hogy „fedett sportlétesítmény”. Csá, Európa!

Kunhalmi nemet mondott

Úgy hírlik, Tóbiás József pártelnök úgy újította volna meg az MSZP kommunikációját, hogy egy teljesen új posztot hozott volna létre, ez lett volna a frakció-szóvivői titulus, amelyre Kunhalmi Ágnest szemelte ki – sőt, az MSZP évadnyitó frakcióülésének idején, nagyjából két hete fel is kérte –, azonban a budapesti elnök az Index értesülései szerint kerek perec elutasította az ötletet. Így aztán mégsem hozták létre a posztot. Pedig Tóbiás azzal érvelt, hogy új lökést adhatna a szocialistáknak, ha a pártban és a nyilvánosság előtt is népszerű Kunhalmi fogná össze az MSZP kommunikációját. Úgy tűnik, Kunhalmi legyen bármily népszerű is, nem vágyik a kirakatbaba szerepkörre.

false

Emlékműhekk

Kijavította a Negyedik Köztársaság (4K!) a szovjet emlékművet a Fiumei úti temetőben. A szöveg igazabb lett, de a szégyen velünk marad.

Transzzsír

Mától lép életbe az egy éve hatályos, de 12 hónap türelmi idővel meghozott 71/2013. Emmi-rendelet, amelynek értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A transzzsírsav kockázatairól és mellékhatásairól a kilencvenes évek óta végeznek kutatásokat, készítenek tanulmányokat, amelyek szerint ezek az anyagok rendkívül károsak: 32 százalékkal növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, emelik az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterin szintjét, rontják a nők fogamzóképességet, károsítják az újszülöttek idegrendszer-fejlődését és megemelik a mellrák kockázatát. A transzzsírsavak leginkább a készételekben, a pékárukban és az édességipari termékekben találhatók meg. Egyes forrásaink szerint például a vaníliás karikák már le is kerültek a boltok polcairól, a többiről ne is beszéljünk…

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.