Akinek van gerince, menekül Andy Vajna és Habony Árpád tévéjéből

  • narancs.hu
  • 2016. március 21.

Hírnarancs

Gulyás Márton börtönbe mehet, Molnár Gyula viaskodhat az MSZP-ért, Obama pedig történelmet írt közben egy másik galaxisban. Hírek.
Habony + Vajna, a minőségi televíziózás zálogai

Habony + Vajna, a minőségi televíziózás zálogai

 

 

Menekülnek a Tv2-től. „Hogy a propagandához valaki ilyen gátlástalanul adja szívét-lelkét (és arcát), ahogyan azt Kunfalvi Nóra tette, ez tényleg nóvum, még a 2016-os Magyarországon is” – írtuk a mai Magyarország egyik legsötétebb „riporteréről”, és a vicces az, hogy munkahelyén, a habonyosított Tv2-nél is sokan pontosan ugyanezt gondolják róla: érkezése óta, ahogy a 24.hu írja, „a csaknem 30 fős riporteri gárdával dolgozó szerkesztőség harmada, egy tucat riporter keres nagyon intenzíven állást. Volt olyan szerkesztő, aki név nélkül arra a kérdésre, hogy mi a baj, csak annyit mondott, hogy a dilettantizmus.”

Természetesen mindig vannak olyan alakok, akik simán belépnének még egy ilyen, propagandacélokra kihasznált, hírhamisítást boldogan alkalmazó munkahelyre is: a hírek szerint a Tv2-nél hamarosan újraindul a Napló, méghozzá Hajdu Péter irányításával. A Tv2 ehhez a műsorhoz több régi riportert is megpróbált visszahívni a csatornához, de senkinek nem volt kedve hozzá, ezt az aktust viszont, csak hogy még undorítóbb legyen az egész, ma Vajna tévéje megpróbálta egész egyszerűen elhazudni.

Ja, és azt ugye tudjuk, hogy a fentebb már méltatott Kunfalvi Nóra Juhász Pétert próbálta (semmitől, legkevésbé az ún. kreatív vágástól sem visszariadva) megszívatni, csak éppen nem sikerült neki, de annyira nem, hogy az Együtt alelnökének még az is bejött, amikor a ráirányult igen komoly médiafigyelmet kihasználva pénzbeli támogatást kért azért, hogy folytathassa Orbán Viktor gyanús vagyonosodásának feltérképezését: mai bejelentése szerint ugyanis legalább 3 millió forinttal lett gazdagabb emiatt az elmúlt napokban.

Más, de még belföld. Gulyás Márton a Nemzeti Választási Irodánál lezajlott, kopasz szekrényekkel díszített botrány után levett az épületről két táblát, ezért pedig az ügyészség a 444 szerint elég súlyos büntetést szeretne mérni a renitens figurára: Gulyás akár két év börtönt is kaphat. Tárgyalás: holnap reggel.

A párt most induló, nyár elejéig tartó tisztújítási akciójában a jelenlegi elnök, Tóbiás József mellett Szanyi Tibor, Harangozó Tamás, és a hírek szerint Molnár Gyula, a XI. kerület egykori polgármestere is indul az MSZP elnöki székéért. Gigászok harca ez, nem vitás.

Mindeközben egy másik univerzumban: Barack Obama volt az első amerikai elnök, aki (még tegnap) 88 év (Calvin Coolidge 1928-as vizitje) után először Kubába látogatott. A szimbolikus aktus világosan jelzi, hogy Kuba és az USA, illetve az egész nyugati világ viszonya radikálisan át fog alakulni már a nagyon közeli jövőben is.

De vajon mikor változik meg Észak-Korea? A sztálinista diktatúra sajnos nem adja semmilyen jelét a javulásnak: nemrég hidrogénbombájukkal kérkedtek, most pedig rövid hatótávolságú rakétákat bombáztak bele a Dél-kínai-tengerbe, hogy bebizonyítsák – hát, hogy mit is, azt nehéz volna megmondani, de az ilyesféle izomfeszítés túl sok jót még nem jelentett a világtörténelemben.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.