Droggal kelsz és droggal fekszel – egy átlagos péntek a téboly országában

  • narancs.hu
  • 2014. december 12.

Hírnarancs

A miniszterelnök ismét aprópénzre váltja a nemzet Árpijának korszakalkotó ötleteit, közben hiába vonják kérdőre a hon kiskirályait, a szocialista párt önmarcangol, mi pedig kellemes langymelegben rohanhatjuk meg a boltokat.

Orbán minden mennyiségben

Miniszterelnökünk végre időt szakított arra, hogy megvilágítsa pártunk és kormányunk részben Habonytól való, legenyhébb kifejezéssel is hagymázas, delíriumban fogant agymenéseinek hátterét. A Kossuth rádió 180 perc című műsorából megtudhattunk számos olyan dolgot, amit sosem akartunk volna: pl. hogy a drogmaffia e cikluson belül megvalósuló legyőzése miatt lenne szükséges a kiskamaszok (majd némi levegővétel után: és az újságírók) megpisiltetésére, hogy az M0-s fizetőssé tétele voltaképpen jó azon embereknek, akik szerencsés Tolkien-hősként sosem hagyják el a megyéjüket, hogy a kormány nem törődik a népszerűségével, sőt, még jól is érzi magát, ha úton-útfélen megköpdösik, hiszen a Fidesz már a nyolcvanas években is ezt akarta. Értik: nem leestek a lóról, így akartak leszállni. (Ínyenceknek ajánlanánk még további aranyköpéseket Orbán Napi Gazdaságnak adott interjújából)

false

Fotó: Németh Dániel

Hír Tv a csúcson

Elképesztő levelet juttatott el az új idők hangját meghalló Hír Tv a hvg.hu és a 444 címére, melyben az iránt érdeklődnek, hány újságíró vállalná a drogtesztet, továbbá, s ezt igyekszünk szó szerint idézni: Lehet-e a szerkesztőségben kábítószert fogyasztani, van-e a munkaszerződésekben erre vonatkozó tilalom?”. No és a tromf: „Mi a szerkesztőség álláspontja a marihuána legalizálásáról?” A Hír Tv-nek küldött válaszok is elolvashatók a linkek alatt, a magunk részéről további bő nyálat kívánunk a derék csatornának, alighanem szükségük lesz arra a közeljövőben, ha folytatódik a közélet „újratematizálása”.

Fizetős M0-s

Megdöbbent a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a bevezető és elkerülő utak váratlan megadóztatása miatt, olvassuk az Index tudósításában, tekintettel arra, hogy a döntés hatásaival kapcsolatban szakmai anyagok nem ismertek, azok szakmai fórumokon nem kerültek megvitatásra.

Azt külön hozzáteszik, hogy az intézkedés alapvetően ellentétes a városokat tehermentesítő elkerülő utak építésének céljával. A Levegő Munkacsoport Varga Mihálynak írt rögtön levelet: szerintük ezen útszakaszok fizetőssé tétele növelné az alsóbbrendű utak forgalmát és így a környezetszennyezést. Kiemelik, hogy ezeken az utakon a jelenleginél jóval több dugó alakulna ki, aminek a légszennyezés mellett számos más kedvezőtlen hatása lenne, mint például több beteg, meg a miattuk kieső munkaidő. Ezek költsége nagyobb lenne, mint amennyit a díjbevétel hozna az érintett szakaszokon. Azt kell mondanunk, sajnos az érintettek nem hallották miniszterelnökünk fent méltatott reggeli szózatát, mely szerint akik a megyében laknak (nyilván a hobbitok), biztosan jól járnak az új matricarendszerrel.

MSZP-kongresszus

Szombaton kongresszust tart a szocialista párt – ebből az alkalomból az Index összeszedte, mennyi hamut is szándékoznak önfejükre szórni. Ezek szerint az MSZP elvesztette baloldali arculatát: Horn Gyula után (ez valószínűleg a Kr. u. helyén áll a szocialista időszámításban) a pártban a liberalizmus lett a mainstream, háttérbe szorítva a szociáldemokrata értékeket. Meg aztán ott volt még Gyurcsány, úgy is, mint a párt balul elsült csodafegyvere, akivel feladták a becsületes politizálás alapvető követelményeit. Ráadásul hiányzott belőlük az elégséges mérvű szolidaritás is a tömeges elszegényedés által sújtott emberekkel. Ennyi pártszerű önkritika után mit is mondhatnánk: talán a csúcson kéne abbahagyni, vagy valami másba kezdeni.

Matolcsy

Súlyosan hibázott a Transparency International, mikor meg merte kérdezni Matolcsy jegybankelnököt: ugyan milyen hatásvizsgálatok, megvalósíthatósági tanulmányok, felmérések és egyéb, nyilvánvalóan az ördögtől való előkészületek előzték meg az MNB finoman fogalmazva is nagyvonalú költéseit saját alapítványaira. A mi Györgyünk a 444.hu cikke szerint nem is habozott az orrukra koppintani: „Mindenekelőtt elvi éllel szeretném leszögezni, hogy a közérdekű adatigénylések keretében feltett mindazon kérdéseket, amelyek a Magyar Nemzeti Bank, mint közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának célszerűségi, eredményességi vagy törvényességi ellenőrzésére irányulnak jogszerűtlennek tartok (…)” S hivatkozik a 2013-ban a civil szervezetek tiltakozása mellett módosított infotörvényre, mely korlátozza az állampolgárok hozzáférését a közérdekű adatokhoz. Reméljük, azóta már megkapták megérdemelt büntetésüket: kis fehér számozott műanyag poharaikkal a kezükben állnak a sorban, az SZTK WC-je előtt.

Enyhe, dolgos hétvége

Miközben a NER világától sajnálatosan távol sínylődő nyugat-európai polgárok arcát éppen Alexandra, a dévaj viharciklon lenge (mintegy 80-90 km/h-s) szellői simogatják, hozzánk szombaton szinte beköszönt a tavasz (ahogy azt e hétre szóló prognózisunkban előrevetítettük). Megszállott természetjáróknak és katasztrófaturistáknak javasolnánk e hétvégére a kirándulást akár a főváros környéki hegyekbe, de szigorúan csak a már megnyitott turistaútvonalakon, a többieknek kellemes hétvégi karácsonyi bevásárlást – mielőtt még a böjti szelek elhoznák nekünk a vasárnapi zárva tartást.

Figyelmébe ajánljuk