Most még alulmarad a fagy – Időjárás a héten

Még mindig nedves hétkezdet, derűsebb, habár kicsit fagyos folytatás, határozottan melegedő hétvége: lesz itt minden, mint a búcsúban.

A hétvégére vendégségbe érkezett sekély mediterrán ciklon csak lassan távolodik tőlünk – hétfőn még sokfelé várható eső belőle. Kedden a sekély ciklon "visszapörög" az Alföldre így ott még aznap és szerdára virradóan is többfelé esős idő lehet. Közben, ahogy a ciklon túloldalára kerülünk, egyre inkább hidegfronti hatás érvényesül, és előbb a Dunántúlra, majd északkeleti irányból is hidegebb levegő áramlik hozzánk. Ez egyrészt hétfőtől kedden át egészen szerda délelőttig többfelé élénk, néha erős északnyugati, illetve északkeleti széllel jár, másrészt az érkező hideg levegő mind a napközbeni, mind az éjszakai hőmérsékleteket visszaveti – kedd délutántól kiterjedten fagyni fog: naplementétől másnap délelőttig.

Mivel éppen az év legrövidebb nappalait éljük, az alant felrótt maximumok csak rövid, néha azért derűs órákra szólnak, a fagyos periódusok pedig a nap kétharmadát is kitehetik. Péntektől változik valamennyire a szituáció: a délies légáramlás határozottan melegebb levegőt sodor fölénk: pénteken csak kismértékben, szombaton – az északkeleti régió kivételével – mindenhol erőteljesen melegszik napközben. És szombatra, pláne vasárnapra virradóan már kiterjedt fagymentes zónák is lesznek – s már nem csak a Dunántúlon.

Naivan azt gondolhatnánk, hogy e decemberi felmelegedés is kérészéletűnek bizonyul - de azért vasárnap még maradnak a kellemes hőmérsékletek, és a jövő hét első napjaiban sem várható komolyabb lehűlés. Számottevő csapadék egész héten, de keddtől egészen csütörtökig egészen biztosan nem várható. Csütörtök estétől kisebb esők, hózáporok is előfordulhatnak (főleg nyugatabbra, s a főváros környékén!), a péntek-szombat azonban ismét száraz lesz. Vasárnap talán újfent kicsit nedvesebb levegő lesz felettünk, de ez is csak kisebb esőkre lesz elég.

Nem hagyhatjuk szó nélkül – múlt heti prognózisunkban is előre jelzett – az ónos eső által okozott, váratlanul súlyos helyzetet. Tudjuk, hogy sokaknak okozott kellemetlenséget, sőt anyagi károkat a vastag jéglerakódás és a nyomában kidőlő fák, oszlopok, de higgyék el, a növényzet szenvedte meg a legjobban a történteket: az ország széles északi régiójában, a Gerecsétől a Mátráig, beleértve a főváros környéki hegységeket, dombságokat, egész erdők pusztulhattak el. A károk teljes felmérésére alighanem várni kell a tél végéig – hiszen a sérült fák a tél folyamán tovább károsodhatnak. Ráadásul a sok kidőlt fa és instabil ág, korona miatt továbbra is kockázatos a hegyeket járni – nem is ajánlják a szakemberek!

Hétfő: Sokfelé várható még eső – legkorábban (délelőtt) északnyugaton, később (a délután második felében) a Dunántúl nagyobb részén vékonyodhat el a felhőtakaró: itt és a Duna mentén élénk, néha kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Kora délután 3, 7 fok várható (északkeleten lesz a leghűvösebb). Éjszaka főleg a Kelet-Dunántúlon, a középső és kezdetben a keleti országrészben lesznek még kisebb esők (a fővárosban is várható még csapadék), hajnalra 0, +3 fokig hűlünk – a Dunántúlon, valamint északkeleten foltokban azért fagyhat. Előbb a Dunántúlon, majd kora hajnaltól az ország keleti harmadában fúj erőteljesebb (ott északkeleti) szél.

Kedd: Délelőtt a déli országrészben (főleg a Dél-Dunántúlon) még eshet, máshol csapadék már nem várható – néhol a vastagabb felhőzet is felszakadozhat, a nap is kisüthet. Kora délután 3, 6 fok lehet, de naplemente után gyorsan hűl majd. Az ország nagy részén erőteljes északnyugati, illetve északkeleti szél fog fújni – attól függően, hogy a Dévényi-kapuhoz vagy a Duklai-hágóhoz vagyunk e közelebb (félúton, így Budapesten lesz a leggyengébb a légmozgás). Éjszaka, hajnalban többnyire +2, –4 fokra számítsunk: az ország északi és északnyugati részén keményebben fagyni fog: az Alföldön lehetnek kiterjedtebb fagymentes régiók, s a Tiszántúlon, a Dél-Alföldön esőre is számíthatunk. Hozzá még élénk, sőt erős szél is fúj majd – a főváros környékének kivételével!

Szerda: Napos, de hideg, kezdetben kissé szeles, majd délutánra csendesedő időben kora délután még 1, 4 fok lehet, de már naplemente után, a délután közepén is sokfelé fagyni fog. Éjszaka kemény hidegek: 0, –4 fok és szinte szélcsend várható – legfeljebb az Északnyugat-Dunántúlon maradhat tartósan fagypont fölött a hőmérséklet.

Csütörtök: Dél körül többnyire 2, 6 fok várható, felhőátvonulásokkal, északkeleten élénkebb délnyugati széllel – a Duna vonalában és a keleti határ mentén kisebb esők, hózáporok is lehetnek. A délután közepén már kiterjedt fagyos zónák keletkeznek. Éjszaka zömmel +1, –3 fok várható – főleg északon találhatunk összefüggő fagymentes tájakat. A Dunántúlon és a főváros tágabb agglomerációs zónájában kisebb csapadék, főleg havazás előfordulhat.

Péntek: Napközben már a déli, délkeleti szél élénkül meg (pláne az Észak-Dunántúlon, ahol a  délután második felétől erősebb lökések is tapasztalhatók), s 3, 7 fokig melegszik a levegő: a Dunántúlon lehet a melegebb, a Tiszántúlon a hűvösebb. Éjszaka az ország túlnyomó részén fagyni fog – zömmel 0 és –3 fok közötti hajnali minimumok várhatók, többfelé zúzmarás köd is képződik. De például a Dunántúl középső és nyugati részén +2, +4 foknál nem lesz kevesebb – itt kifejezetten erős lesz a déli-délnyugati szél.

Szombat: Változóan felhős idő, az ország legnagyobb részén 7–12 fok (ezen belül is a Dunántúlon lesz a legmelegebb), de a makacsul ködös északkeleten "csak" 5, 6 fok várható. Többnyire (az ország legészakibb sávjának kivételével) élénk délnyugati szél fog fújni. Éjszaka az országban már csak kevés helyen fagyhat, s többnyire 0 és +5 fok közötti minimumok lesznek, de a Délnyugat-Dunántúlon néhol 7 fok körül lesz a hőmérséklet mélypontja (itt marad is szeles az idő). Főleg az északi országrészben lehet némi gyenge szemerkélés.

Vasárnap: Felhős időben legfeljebb az északi és keleti országrészben hullhat némi eső. Marad az évszakhoz képest kifejezetten enyhe idő: délután 5 és 10 fok közötti maximumok lesznek.

Figyelmébe ajánljuk