Elment Merkel, oda az igazság

  • narancs.hu
  • 2015. február 3.

Hírnarancs

Ahogy arra számítani lehetett, Merkel távozása után mindenki megmondta és magyarázta, mi a pálya, mintha tényleg ez lenne a legfontosabb. Hírek, semmilyen hírek.

Szanyi kapitány elemez

Az már tegnap egyértelművé vált, hogy kormányoldalról akkora sikerként fogják értékelni a német kancellár látogatását, hogy a fal adja a másikat. De a Fidesz honlapjának tegnapi tenyérbe mászó tálalása csak afféle előjáték volt a teremlabdarúgó külpolitikai elemzéséhez képest. Szijjártó aranyköpéseit itt szedtük egy csokorba, azt viszont őszintén sajnáljuk, hogy a főnök még nem értékelt. Nem úgy Szanyi kapitány, aki viszont tényleg mindenkit kioszt – beleértve Merkel asszonyt is – „Éhes magyar a morzsának is örül” című kétrészes közleményében. (A teljes szöveg itt és itt olvasható.) A kapitány egyebek mellett arra hívja fel figyelmünket: „Mindazok, akik azt hitték, hogy Merkel asszony majd jól megdorgálja a pusztai diktátor Orbánt, hatalmasat tévedtek. Bár bele lehet kapaszkodni bizonyos finom megjegyzésekbe, az európai konzervatív Merkel nem lett senki barátja a vulgárkonzervatív Orbánnal szemben. Okosabb, ha a demokratikus ellenzéki oldalon világosan leszámolunk egy illúzióval: Merkel nem fogja a baloldal malmára hajtani a vizet! Merkelnek az az érdeke, hogy a német cégeket ne érje sérelem Magyarországon, s ha lehet, Orbán ne feküdjön túl mélyre Putyin ölébe. A magyar nép pedig intézze a maga dolgát úgy, ahogy tudja. Ennyi a látogatás belpolitikai mérlege.” Na, erre varrjon gombot Török Gábor!

false

Kirúg, fölvesz

„Az MTVA szakszervezetei nem értenek egyet az elbocsátásokkal. Indokaik: az elbocsátásokkal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. A munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állítása ellenére – nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek” – írta közleményében a Közmédia Rádiós Szakszervezet, az MTVA azonban nem késlekedett a válasszal, igaz, annak semmi köze nincs az eredeti felvetéshez. „Az MTVA – annak ellenére, hogy erre jogszabály nem kötelezi – tárgyalt az intézménynél működő szakszervezetekkel is, és sajnálja, hogy azok nem csatlakoztak a csoportos létszámleépítésről szóló megállapodás aláírásához” – írják, de ilyen erővel le is köphették volna a tiltakozókat,

Ma Varga Mihály mondta a nagyot

Azt mondta, hogy „minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat Magyarországon az új uniós költségvetési ciklus forrásai révén”. Mindezt a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibővített orosházi üzemcsarnokának átadásán. Holnap vajon mit ad át a nemzetgazdasági miniszter, és mivel tudja überelni mai bemondását?

Az Öreg

A kormánypénzzel rendesen kibélelt Pesti Srácok „tényfeltáró” portál egy olyan nagyágyút igazolt le, mint Stefka István, aki annyira régi motoros, hogy a Kádár-korszakban szerzett tapasztalatait olyan ügyekben is kamatoztatni tudta, mint a békemenet, vagy épp a Magyar Hírlap főszerkesztése. Most ő lett a Pesti Srácok lapigazgatója, „célja, hogy bővüljön a portál és a mostantól hozzá kapcsolódó blogtér olvasottsága és erősödjön a médiavállalkozás piaci jelenléte, kapcsolatrendszere (…) saját blogot is indít, Az Öreg címmel, amelyen hétről hétre jelentkezik”. De ezer szónál is többet mond ez a kis trailer:

Figyelmébe ajánljuk