Lázár János fácánra megy 23 millióért

  • narancs.hu
  • 2014. május 21.

Hírnarancs

Lázár János a Kehit küldi a norvégokra, mielőtt 23 milliót ellődözne csehbe, Ákost 10 milláért viheti valaki franciába meg olaszba, és végre a franciák is elcsesznek valamit. Szerdán is van isten!

A Miniszterelnökség felkérésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja a Norvég Alap felhasználását. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek kifejtette: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. Hogy ez az egész ügy miért arcátlan, azt már többször is megírtuk, például itt. Reméljük, a CÖF következő svédtornagyakorlatát a norvégok ellen mutatja be.

false

Csepreghy Nándor

Fotó: MTI

Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot. A vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik az uniós és norvég állami támogatások felhasználásának irányítása terén múlhatatlan érdemeket szerzett fideszes politikus. A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során. Ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János, a november eleji hosszú hétvégére. A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az már 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fájhat Lázárnak/Lázáréknak.

Pihenő fácánok

Pihenő fácánok

 

10 milliót kap, aki elviszi Ákos műsorát három nagyvárosba, írja az Origo. Ákos jubileumi programját Párizsban, Moszkvában és Rómában kellene előadni, ezt támogatja a friss kiírások közt legnagyobb összeggel a kulturális alap a jogdíjbevételekből. Az nem derült ki a pályázati kiírásból, hogy ki lehet a szerencsés nyertes, de nehezen képzelhető el, hogy valaki olyan, akivel a zenész nem egyezett meg. Az elbírálás szempontjai közt csak olyan általánosságok vannak, mint a „projekt mérete, hatóköre, nyilvánossága, művészi és technikai színvonala, és a szervező, előadó korábbi tevékenysége”. A második legnagyobb összegű pályázat a „Magyar Zene Fesztivál” megvalósítását támogatja Bukarestben. A nemzeti összetartozás napján egy párizsi koncertre 530 ezer, a Ghymes dalainak szlovák nyelvű megjelentetésére 780 ezer forintot szánnak.

false

A franciák durván túltolták: 2000, túl széles vonatszerelvényt rendeltek. Az SNCF állami vasúttársaság mintegy kétezer darab vasúti szerelvényt szerzett be bővülő regionális hálózatába, 15 milliárd euró értékben, ám a beszerzés után kiderült, hogy a szerelvények nem férnek be az állomások jelentős részére – írja a hvg.hu a Reuters alapján. A hibás számítást az okozta, hogy a vasútvonalakat üzemeltető RFF vállalat csak a 30 évesnél fiatalabb létesítmények paramétereit vizsgálta, miközben sok állomás több mint 50 évvel ezelőtt épült, ekkor pedig még keskenyebbek voltak a szerelvények. A cég szóvivője szerint „kicsit későn” ismerték fel a hibát, ezt elismerik, és vállalják is érte a felelősséget.

Figyelmébe ajánljuk