Orbán, a jó király és a rossz tanácsadók – Tompítaná a Fidesz a botrányt

  • narancs.hu
  • 2014. október 21.

Hírnarancs

A nap szava az internetadó, Navracsics ellen európai művész nagyágyúk tiltakoznak, meghalt Oscar de la Renta, és a hétvégén a Vatikánban a hagyományostól eltérő családformákról és szereplőikről vitáztak, ilyen-olyan eredménnyel.

Internetadó

false

Nem, nem írtuk el, nem hallottuk félre, internetadó. Ma Varga Mihály és köre benyújtotta a repesve várt, sokat emlegetett adócsomagot, amely törvényjavaslat egyetlen érdemi újdonságot tartalmaz: az internetadót. Hat éve ellenzékben – ugye, hol van az már – még bőszen tiltakozott ellene a Fidesz, maholnap pedig nagyon kemény adónemet csinálnak belőle. Déjà vu? Nem véletlen… Azok után, hogy a közszolgálati média nem nevezhető másnak, csupán egy drága viccnek, a legnagyobb kereskedelmi tévék egyike-másika vagy a kormány kezében van, vagy épp ellehetetlenítik a létét, tessék, leszerelik az internet adta lehetőségekkel nyomuló maradék ellenzéki, kritikus vagy csak kicsit is más hangokat. Egyelőre úgy tűnik, az adatforgalmat akarják korlátozni, így drága mulatság lehet a korlátlan nethasználat. Az Index részletesen ír a tervről, egy kis ízelítő: „Nagyjából tíz film letöltésének több lenne az adója, mint amennyi most az előfizetési díj. Bár még sok a kérdőjel, az látszik, hogy az állam nagyot kaszálna a netezőkön.” Mára eldobtuk az agyunkat. Zárják be az internetet, az utolsó meg, tudják, kapcsolja le a villanyt.

Ezen kívül…

Ezen kívül vagy inkább ehhez képest semmi érdekes nem történt ma.

Au revoir, Oscar

Meghalt Oscar de la Renta. A divatmogul nemcsak hírességeket öltöztetett lenyűgöző kreációiba, de jó pár amerikai first ladyt is, mondjuk Jackie Kennedyt, Hillary Clintont vagy Laura Busht.

false

Elég volt?

A korrupció és az amerikai kitiltási ügy kezelése elleni tiltakozás gyanánt az Együtt–PM és a Szolidaritás aktivistái rövid időre lezárták délben a Lánchíd pesti oldalát. Az akció 10 percig tartott, az autósok kicsit idegesek voltak.

A Vatikán és a melegek

A hétvégén a Vatikánban is volt némi vita. A két napja zárult szinóduson ezúttal olyan tabutémának számító ügyek is előkerültek, mint a hagyományostól eltérő családformák. Bár elutasítja a Vatikán az azonos neműek házasságának üldözését, visszafogottabban nyilvánultak meg, mint azt az egy héttel ezelőtt – Erdő Péter bíboros által – ismertetett tervezetben sejteni vélték. Kikerült például az a legnagyobb visszhangot kiváltó mondat, miszerint a melegek és a leszbikusok „értékeket tudnak adni a keresztény közösségeknek”.

Nemet mondanak Navracsicsra

Világhírű művészek petícióban keltek ki Navracsics Tibor kulturális EU-biztossá való kinevezése ellen, tiltakozásukat Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címezték. A harminc ismert európai művész között van Michael Haneke Oscar-díjas filmrendező, Simon Rattle karmester, Luc Bondy, a párizsi Odéon színház igazgatója és Pierre Audi, a Holland Nemzeti Opera vezetője is. Azt írták, hogy nem megoldás mindössze az állampolgársági területet visszavonni Navracsics biztosi hatásköréből, mert „az oktatás és kultúra alapvető fontosságúak az európai kibontakozás számára”.

false

 

Fotó: Kovács Attila/MTI

Navracsics a petíció szerint tagja volt „az emberi jogoknak, közös európai értékeknek hátat fordító, a kulturális sokszínűséget tagadó, szólásszabadságot és művészi önkifejezést korlátozó” Orbán-kormánynak.

Ősrégi mese a jó királyról

A Népszabadságnak kiszivárogtatott szánalmas sztorival igyekszik oltani a tüzet a Fidesz agitprop.-osztálya: eszerint Orbán semmiféle korrupciógyanús ügyről nem tudott, és igazán „nagyon” mérges most emiatt, hogy közeli emberei ilyen kínos helyzetbe hozták, blabla. Önök elhiszik, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egy kormányzati tisztviselő vagy egy Fidesz közeli macher akár levegőt venni is merne a vezér engedélye nélkül?

Ne felejtsék, INTERNETADÓ!

Figyelmébe ajánljuk