Magyar, orosz, két jó barát, a népet együtt veri át

  • narancs.hu
  • 2016. június 2.

Hírnarancs

Felújítás helyett új metrókocsik érkeztek, a rasszista örmény lobbi pedig megfertőzte a németeket, Szaniszló lelép, Szijjártó ismét brillírozik. Csütörtöki híreink.

Metrómutyi

Vélhetően nem a régieket újította fel, hanem új metrószerelvényeket szállított Budapestre a Metrowagonmash nevű orosz cég – olvashattuk a Népszabadság mai cikkében. A lap által megkérdezett szakértő szerint, aki már élőben is látta az egyébként szigorúan (ellen)őrzött vonatokat, a 3-as metró elviekben felújított, Oroszországból érkezett szerelvényei valójában vadonatújak.

false

 

 

A budapesti 3-as metróvonal egyik Moszkvában felújított, Magyarországra tartó szerelvénye a párkányi vasútállomáson 2016. május 25-én. Fotó: MTI

Ami józan paraszti ésszel nem is lenne olyan nagy baj, egyszer végre jól jártunk, de itt jön be a szokásos jó magyar fordulat a történetben: a trükk megoldása valahol Paks és a fene nagy orosz–magyar barátság környékén keresendő. Akkor ugyanis, ha a tendert új metrókocsikra írták volna ki, az orosz céget nem lehetett volna helyzetbe hozni. Így viszont, hogy felújításról szólt a fáma, ők nyertek, mi új kocsikat kaptunk, mindenki örül, nem? Nem teljesen: a DK-s Gy. Németh Erzsébet szerint ugyanis, ha a hír igaz, akkor mindez „felveti a korrupció, a csalás, illetve a megtévesztés gyanúját”, és ezért pártjával feljelentést kívánnak tenni.

Készpénz

Ma tárgyalta a parlament törvényalkotási bizottsága azt az adómódosító javaslatot, mely 2017. január 1-jétől átalakítaná a cafeteria rendszerét. Ennek értelmében az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kapnak majd készpénzben, plusz a közszféra alkalmazottai 100 ezret, a magánszféra dolgozói pedig 350 ezer forintot Szép-kártyára. A munkavállaló nem fizet a juttatás után. Mindezt a Nemzetgazdasági Minisztérium abba a köntösbe öltöztette, hogy szükségesek a fenti változtatások, mert Brüsszel (ki más?) szétzúzta a magyar cafeteria-rendszert. (Ehhez képest Brüsszelnek nem az utalványokkal és kártyákkal volt problémája, hanem azt sérelmezte, hogy a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó adó- és egyéb jogszabályok diszkriminálják a piac bizonyos szereplőit.) A Magyar Szakszervezetek Szövetsége a változtatásra reagálva közölte, hogy az a Szép-kártya lobbinak kedvez.

Annyiféle menekülttábor

Még nem teljesen zavartalan a hangulat a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol tegnap a menekültek kitöréssel fenyegetőztek a lassú ügyintézés és a zárt körülmények miatt. Szerda estére a magas szintű rendőri jelenlétnek köszönhetően helyre állt a rend, ám a rendőrök mára is helyükön maradtak. Bakondi György meg is jelent rögtön, hogy gyorsan értelmezze és elemezze a helyzetet (igen, a köztévén), és egy kicsit belezavarodott a dologba, azt találta ugyanis mondani, hogy „azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be”. Ezek alapján a főtanácsadó az idegenrendészeti fogdára gondolhatott, a zavargás azonban a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban volt, ahová azok a menedékkérők kerülnek, akiknek az ügye folyamatban van, döntésre várnak, és felmerül a lehetősége annak, hogy még az eljárás lezárulta előtt lelépnek.

A rasszista örmény lobbi

A német szövetségi parlament népirtásnak minősítette az 1915-ben az Oszmán Birodalomban történteket, amikor is 1,5 millió örményt mészároltak le. A Bundestag hangsúlyozta, mindezt anélkül teszi, hogy felelősségre vonná a mai Törökországot, célja éppen az örmény–török béke előremozdítása. A törökök nem üdvözölték kitörő lelkesedéssel a németek döntését, a török külügyminiszter és a török miniszterelnök-helyettes is negatív kritikát fogalmazott meg a németekkel szemben. A legnagyobbat – természetesen – Erdoğan szólt, aki szerint komoly hatással lesz a német parlament döntése a német–török viszonyra, és hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét, illetve bekérette az ankarai német ügyvivőt. Az elnöknek ezek után már csak fel kellett tennie az i-re a pontot, amit a „rasszista örmény lobbi” felemlegetésével be is teljesített.

Ne! Ne! Csak azt ne!

A PestiSrácok értesülései szerint az Echo Tv levette a képernyőről a csatorna Világ-Panoráma című magazinműsorának műsorvezetőjét, az összeesküvés-elméletek fő szakértőjét, Bayer Zsolt mellett a televízió másik meghatározó kulcsfiguráját: Szaniszló Ferencet. A történet egyelőre zavaros, cikkük frissítése szerint Szaniszló még mindig a televízió alkalmazásában áll, egyelőre semmit sem tudni, ám míg körmünk szakadtáig aggódunk, nézzük meg a tudós legszebb képernyőn töltött perceit.

A nagy befolyás

Végezetül majdhogynem kommentár nélkül álljon itt a nap interjúja hőn szeretett külügyminiszterünkkel. Annyit azért mégis tegyünk hozzá, hogy az aforizmagyűjteménynek is beillő kérdezz-felelek legszebb pillanatáért jelenleg a „nem is akarom befolyásolni az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztását” és a „nem tiltják ki? (ti. a Soros-alapítványokat)” mondatok állnak harcban. Lehet szavazni, egyébként mindjárt hétvége.

Figyelmébe ajánljuk